«Камінний хрест» жанр

 

«Камінний хрест» — новела Василя Стефаника, присвячена прощанню селян-емігрантів з рідним краєм. Стефаник розкриває гнітючі переживання емігранта в момент його розриву з рідним селом і тим клаптиком землі, в обробіток якого він уклав усі свої сили і все своє життя. Звісно якщо ви прочитали цей твір повністю чи скорочено, вас зацікавить питання який жанр “Камінний хрест”

“Камінний хрест” жанр

За жанром «Камінний хрест» є оповіданням. За аналогією до багатьох інших творів письменника його називають новелою.

Сам автор назвав свій твір студією, тобто художнім дослідженням, внутрішнього світу головного героя. «Камінний хрест» — глибока психологічна студія душі українського селянина-трударя, якого соціальні обставини примушують рвати віковічний зв’язок з тим ґрунтом, на якому він виріс. Працьовитість і доброчесність героя піднесені автором на високий рівень, а бажання залишити пам’ять по собі — поставити на горбі камінний хрест — має глибокий психологічний підтекст. Іван Дідух ставить хрест на своєму политому кривавим потом полі і ніби заживо себе ховає. Проте він хоче жити у пам’яті нащадків, хоче, щоб цей хрест в’язав його з рідним селом і тоді, коли він буде далеко на чужині, і тоді, коли його не стане в живих.

“Камінний хрест” проблематика:

У творі порушено проблеми:

• віковічного зв’язку з рідною землею

• сумлінна праця на землі як вияв народної етики й моралі , як обов’язок, єдиний засіб і виправдання буття селянина

• соціальна проблема масового зубожіння селян, що спричинило масову еміграцію за океан

Отже ви зрозуміли, що жанр “Камінний хрест” – це новела, в якій автор підняв на розгляд важливі проблеми з життя реальних людей.


Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы