Хіба ревуть воли, як ясла повні? аналіз роману

 

Хіба ревуть воли, як ясла повні? — роман, написаний братами Панасом Мирним та Іваном Біликом у 1875 році. Щоб зрозуміти головних героїв та зробити аналіз твору Хіба ревуть воли, як ясла повні? потрібно його прочитати його повністю, або хоча б скорочено. Аналіз роману “Хіба ревуть воли, як ясла повні?” передчачає визначення його теми, ідеї, жанру, основних проблем, головних героїв, сюжетних особливостей.

Хіба ревуть воли, як ясла повні? аналіз роману

Автор – Панас Мирний

Рік видання – 1880, Женева.

Літературний рід: епос

Жанр “Хіба ревуть воли”: соціально-психологічний роман

Інша назва (авторський підзаголовок): «Пропаща сила»

Тема “Хіба ревуть воли”: зображення життя та боротьби українського селянства проти соціального гноблення, зокрема кріпосництва, напередодні і під час реформи 1861 року; зображення життя і еволюції Чіпки Варениченка.

Ідея “Хіба ревуть воли”: соціальні умови вмотивовують вчинки героїв роману, штовхають їх на слизьку дорогу.

Головна ідея твору криється в його алегоричній назві: воли – символічний образ уярмленого селянства — не ревли б, якби було що їсти й пити. Автори намагалися показати соціальні умови життя селянства і мотивувати поведінку героїв, розкрити, що ж саме штовхало селян на слизьку дорогу, калічило їх душі, нівечило мораль, спричинило трагедію.

Композиція “Хіба ревуть воли”. Роман складається з чотирьох частин, кожна з яких відповідно поділяється на дрібніші розділи. Ці ЗО розділів становлять так звану «зовнішню» композицію твору.
I частина розповідає про дитинство та юність Чіпки.
II частина присвячена сторічній історії села Піски.
III частина знайомить зі складною долею селянина-бунтаря.,
IV частина завершує трагедію Чіпки Варениченка.

Історія написання “Хіба ревуть воли”: нарис «Подорож (подоріжжя) від Полтави до Гадяча»; повість «Чіпка»; роман «Хіба ревуть воли, як ясла повні?»

Прототип Чіпки – Василь Гнидка
Місце дії – село Піски
Час – понад 150 років

Головні герої “Хіба ревуть воли”: Чіпка, його мати Мотря («найбільш трагічний жіночий образ української літератури»); батько – Іван Варениченко (Хрущ, Хрущов, Притика); Оришка – бабуся Чіпки; Максим Ґудзь, Матня, Лушня, Пацюк – «Пропаща сила»; Явдоха (Явдошка) – дружина Максима; пани Польські; чиновництво – Порох, Чижик; Галя («польова царівна») – дружина Чіпки, Грицько – друг дитинства Чіпки; Христя – дружина Грицька.

Проблематика “Хіба ревуть воли”:

  • Людина і суспільство
  • Батьки і діти
  • Добро і зло
  • Народна мораль
  • Жіноча доля
  • Кріпацька неволя
  • «Пропаща сила»
  • Хабарництво

Сюжет роману “Хіба ревуть воли” досить цікавий, роман читається легко.

Якщо ви можете доповнити аналіз твору чи маєте ідеї, як його доповнити пишіть свої думки в коментарях.


Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы