"Украдене щастя" характеристика Анни

 

“Украдене щастя” образ Анни головної героїні драми Івана Франка розкрито в цій статті

“Украдене щастя” характеристика Анни

Анна — центральний персонаж драми «Украдене щастя». Це типовий, високохудожній і глибоко трагічний образ жінки-страдниці, що стала жертвою власницького світу, у якому безроздільно панує людська жадібність і хижацтво.

Вона – покірна, тиха, сильна жінка, здатна боротися за своє щастя

Життя її повне тривог і хвилювань. Але завдяки силі волі вона вміє стримувати свої почуття, ховаючи їх на самому дні свого серця. Ще до одруження у житті Анни сталася трагедія: прагнучи отримати частку спадщини Анни, брати силоміць віддали її заміж за нелюба Миколу, який згодився одружитися з Анною без посагу. Вони переконали Анну, що її коханий Михайло загинув.

Минули роки. Тихо й спокійно живе Анна з чоловіком. Сусідка вважає, що сім’я Анни і Миколи — найщасливіша в селі. Але якось до села, де жили Анна з Миколою, прибув жандарм. Це і був коханий Анни Михайло Гурман, якому вона присягалася у вірності. Тепер Анна зрозуміла, як жорстоко, підло вчинили її рідні брати. “Одурили, ошукали, мов кота в мішку продали”, — каже обурено Анна. Вона починає розуміти, що життя її понівечене, що в неї назавжди вкрадено щастя. Жінка розуміє, що не можна зараз повернути втраченого: вона дружина іншого і мусить бути вірною своєму чоловікові. Але розуміє й те, що не в змозі стримати свого кохання, що вона жити не може без Михайла. Анна “все готова віддати йому, кинути в болото, коли він того схоче! Навіть свою душу, честь жіночу, свою добру славу”. Потрапивши у жорстокі пута нелюдських обставин, які їй несила розірвати, Анна повністю віддала себе своєму коханню. У душі її стався психологічний злам. її не лякають уже людські пересуди, не криється вона й від свого чоловіка Миколи, одверто говорячи, що ніколи не кохала його, сподіваючись, що зустріч з коханим поверне їй втрачене, що житимуть вони з Михайлом довго й щасливо. Але трагічна смерть Михайла вирвала в неї цю надію.

Анна – найкращий жіночий образ в українській та світовій драматургії. Цей образ вражає своєю неповторною простотою і щирістю. Трагічний образ Анни багатьма рисами подібний до образу Катерини з п’єси М.Островського «Гроза».

“Украдене щастя” цитатна характеристика Анни

  • Микола про Анну: «сумує та тоскує вона біля мене»;, «бідна моя небого», «у тебе чиста душа, невинна»; «Анно! Аннице моя! Тільки ти…не забудь мене»; « не топчи в болото моєї бідної голови. А ні, то вбий мене, щоб я не дивися на те», «була добра, щира та вірна, …до рани можна було приложити її», «опісля негідниця стидається, що по селу волочиться з тобою?»
  • Анна сама про себе: «мене одурили, ошукали, мов кота в мішку продали», «от-от вспокоюся, піддамся своїй долі, давні рани перестануть боліти»; «одурили, ошукали, загупали, обдерли з усього», «доки сила моя була, я була тобі вірною, хоч іншого любила. Але тепер не стало моєї сили»
  • Михайло про Анну: «ти ще молода, гарна, свіжа», «я полюбив отею бідолаху, Анну, сироту, поштуркувану та кривджену нелюдами-братами».
  • Настя про Анну: «остатна!», «огидниця», «без серця вона», «весь стид загубила» «тота жінка ані стиду не має, ані серця», «поганий приклад дає…на публіку людську, з тим Гурманом волочиться»

План-характеристика Анни.
1)Анна — центральний персонаж драми «Украдене щастя».
2) Сила волі, вміння стримувати свої почуття.
3) Полон незрозумілих тривог і хвилювань.
4) «…одурили, ошукали, мов кота в мішку продали».
5) Героїня втрачає рівновагу, не знаходить ні в кого підтримки і поради.
6) Жорстокі пута нелюдських обставин, які їй несила розірвати.
7) Розуміння того, що життя її понівечене, що в неї назавжди викрадено щастя.
8) Анна рішуча й правдива.
9) Образ Анни змальовано з великим почуттям любові до знедоленої жінки.

Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы