«Відтворення життя селян-кріпаків» за повістю «Микола Джеря» І. Нечуя-Левицького (Варіант 2)

 
Одним з найвідоміших творів видатного українського письменника І. Нечуя-Левицького є повість «Микола Джеря», в якій автор створив яскравий образ кріпака-бунтаря. Боротьбі за кращу він долю присвятив усе своє життя. У цій повісті І. Нечуй-Левицький докладно і послідовно відображує картини тяжкого життя українського селянства. З повісті ми дізнаємося, що головні її герої змушені були коритися своєму панові, адже вони були людьми підневільними.

Сам пан Бжозовський дбав лише про власне збагачення і про свій добробут, а до своїх селян ставився як до звичайної робочої сили.  Людське горе і страждання кріпаків його обходили.

Відробляти панщину і згінні дні, тіпати коноплі, лагодити дороги і мости, жати і обмолочувати пшеницю, обробляти панські поля повинні були і старі і малі. Частіш усього за цими роботами селяни не встигали поратися на своїх земельних клаптиках: «Людське жито вже сипалось, а осавула все загадував на панщину, на панський лан, щоб хапати своє жито та пшеницю».

Не оминала панщина і жінок: «молодиці, дівчині, навіть дівчинці, пани накидали пря­сти на зиму по два півмітки» полотна, причому якщо прядива не вистачало, вони повинні були докладати свого. Крім того, кожна хата повинна була вигодувати за літо двадцять панських качок. Але з економії на качку давали так мало зерна, що «люди мусили годувати качок своєю пшеницею».

Багато кріпаків пана Бжозовського та інших панів одягалися в дрантя і жили впроголодь. «Поро­діллям пани давали тільки три дні вольного часу на одужання», а потім виганяли на панщину і примушували «до легшої роботи». За будь-яку провину пан мав право карати своїх селян – садити їх у холодну, бити і навіть віддавати у солдатчину.

Та коли головний герой твору Микола Джері і його товариші втекли з панщини до сахарень, вони побачили, що й там жити не краще. Бо й там люди жили в холодних брудних бараках, по дванадцять годин працювали і при цьому майже нічого не їли – кормили їх борщем з гнилої риби і дохлятини та кашею з тухлого зерна.

Таке становище не могло проіснувати довго. Накопичена у серцях ненависть все ж таки вилилася у боротьбу проти панщини, результатом якої стало скасування кріпацтва.
Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы