Образ Орисі за оповіданням „Орися” - варіант 5

 

Пантелеймон Куліш був полум'яним патріотом України, борцем за збереження її національної самобутності, прадідівських звичаїв та традицій. Прикладом втілення авторської позиції є оповідання „Орися”.

Це маленький шедевр — романтичне оповідання-ідилія. У центрі цього твору — ідея оновлення людського роду, зміна поколінь. Також Пантелеймон Куліш поетизує козацько-старшинський побут і наголошує на незнищенності української народності.

Дочка сотника-Орися — головна героїня оповідання. Письменник змальовує її напрочуд гарною: „Повна да хороша на виду... всю господу звеселила”. Автор не описує детально її зовнішності, але зрозуміло, що Орися була дівчиною рідкісної вроди.

Одного разу Орися з подругами поїхала прати білизну до Трубайла. Саме там почула вона від старого козака Гриви старовинну легенду про кохання. Якось дуже давно молодий князь покохав красиву дівчину й запропонував їй стати княжною, але та тільки посміялася у відповідь. Розлютився князь і почав із лука стріляти в золоторогих турів, які належали цій дівчині. Поранені тури побігли до річки й потонули, каменем лягли на дно. З того часу князь так і блукає пущею.

Орися дуже схвильована розповідаю Гриви й розмірковує про нещасливе кохання. Образи князя й дівчини-красизі старої легенди хвилюють її, змушують замислитися над власним майбутнім коханням. Звідси, з дівочих мрій Орисі, бере початок відчуття світлого смутку, глибокої любові й поваги до таємничого навколишнього світу. Дівчина відчуває в людях, природі, навіть у легендарній минувшині щось рідне, дороге, близьке та миле. Орися бачить, як хтось виїхав із пущі на коні, і їй вже здається, що то князь з легенди: „. ..ось-ось заревуть і сунуться з річки зачаровані тури”.

Та ось випрали дівчата білизну. Час додому. А там уже чекає на Орисю справжнісінький князь — молодий козак. З любов'ю та дуже майстерно описує Пантелеймон Куліш заручини своєї улюбленої героїні: „Обняв козак Орисю, поцілував у тії губоньки, що наче з самого меду зліплені, і вклонились обоє низько, до самого полу, панотцеві”. Так мрії стають дійсністю.

Письменник підкреслює щирість почуттів Орисі, її повагу до старших, а також працелюбність. Ось чому героїню оповідання Пантелеймона Куліша можна вважати втіленням ідеалу української дівчини.

Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы