Тема і ідея твору «Звук Павутинки» Віктора Близнеця

 
Збірка невеликих творів Віктора Близнеця під назвою «Звук Павутинки» включає кілька пов’язаних між собою за змістом повістей, а саме: «Срібний чоловічок» , «Сопуха», «Адам», «Ніна», «За Павутинкою», «Все відпливає». У зв’язку з тим, що ці невеликі оповідання між собою пов’язані і мають багато спільного, думається, що можна виділити єдину теми та єдину ідея для всіх з них.

У повісті Віктора Близнеця розповідається про маленького хлопчика. Історія Льоньки і є темою твору. Він живе в селі з батьками, грати йому не з ким. Іноді маленькому Льоньці дійсно стає нудно і нецікаво, адже навколо нього тільки дорослі, спілкування з якими ніколи не зможе замінити дитині спілкування з її однолітками. Проте, хлопчина все ж якось справляється з цією непростою проблемою. Він знайомиться з навколишньою для нього природою, вступає з нею в своєрідну комунікацію, тим самим хоча б трохи розважаючись і вносячи в життя істотну різноманітність. Крім того, у нього з’являється і справжній друг серед дорослих, його звали Адам. Цей літній чоловік, як це не дивно, знаходив спільну мову з Льонькою, цікавився ним самим, його іграми і поглядами на життя. На жаль, незважаючи на притаманну любов до життя, яка навіть стала його символізувати, Адам помер і одного дня не прийшов до Льонькі. Одночасно з символом ніколи не згасаючої любові до життя, Адам також є і символом неминучої людської смерті. Після Адама Льоньці стає зовсім не з ким спілкуватися, тому він щосили включає свою уяву і придумує дівчинку Ніну, разом з якою ступає на стежку нових пригод.

Ідеєю цієї цікавої повісті авторства Віктора Близнеця є важливість уяви і розуму для людини і здатність до багатої фантазії з боку дитини. Незважаючи на те, що Льонька не міг ні з ким дружити у своєму глухому селі, він не став нудним затворником. Він розвивався на природі, все-таки знайшов собі заняття і навіть друга Адама, а коли того не стало, завдяки своїй уяві зміг придумати собі нового друга Ніну, з якою цікаво проводив час. Дійсно, за допомогою уяви людина може заповнити своє життя чимось корисним, чимось таким, завдяки чому можна цікаво провести час і розважитися.

Визначення теми та ідеї кожного твору важливо для розуміння його істинної суті. Темою повісті «Звук Павутинка» було нудне життя дитини в глухому селі, в якому він таки примудрявся знайти щось цікаве. Ідея ж твору в високій важливості уяви, в здатності людини цікаво жити, спілкуючись при цьому виключно з природою і використовуючи свій розум.
Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы