Роман Іваничук "Мальви" характеристика героїв

 

“Мальви” характеристика героїв твору Романа Іваничука допоможе розкрити внутрішній світ.

“Мальви” характеристика героїв

Головні герої:

  • Марія
  • Алім;
  • Селім;
  • Мальва;

Образ Марії – символізує долю України. Він є центральним у романі. Поняття «яничарська мати» крає серце українки, гордої за свій народ. Навіть у найскладніші обставини долі Марія не втрачає любові до України. Вона прагне повернутись в Україну, «на ясні зорі і тихі води, у край веселий».

Вона не може потоптати хреста. А образ Пресвятої Богородиці у печерній церкві надавав її сили, допомагав жити на чужині.

Образ Селіма. Шлях другого Маріїного сина був простим і чесним. Автор із симпатією зображає портрет цього шикороплечого юнака з синіми очима. Він прагне якось злагіднити риси суворого лицаря. Своїм ідеалом він вважає людей мужніх і мудрих. Його ідеали – Іслам Гірей , Богдан Хмельницький. Його немовлям викрали цигани, юнаком продали ханові. Він жадібно ковтає кожну звістку про Україну ,безнастанно роздумує над тайною свого родоводу. Він стриманий, розумний. Коли побачив Марію, у душі відчув болючий спогад, здригнувся. А, йдучи українською землею веслід за Хмельницьким, у нього вже не виникає запитання « Хто він». Він твердо знає, що це його земля, така м’яка під ногами, як постіль. А дивний запах столоченої пшениці, скошеного сіни, тужне квиління пташки! Розбудили в душі неспокій. Адже коли повернеться додому, то не почує більше запаху українського збіжжя і тужного шуму дібров, і земля така жорстка, в колючках, постелеться під ноги. Ні, це тут його земля, тут його славний рід! І він кидається у вир смерті бою за Україну під Берестечком, виконує благанне матері « Пожалій свою землю сину!»)

Образ Аліма. Трагічною і складною є доля Аліма. Орля буйноквітних степів України, забране в ясир ще підлітком старається вижити в клітці: (якщо можна так сказати). Все те, що заважає йому він хоче вирвати з корінням із душі і серця, заглушити всілякий спогад про Україну. Надзвичайно вражає епізод страти дівчини – русинки,щоб заробити кар’єру у ворога. Або, коли вбиває названого батька. На мить – розгубився і , здається, якби навколо не було яничарів, то гострий ятаган не проколов би горло старого ювеліра. Це нелегко зробити, бо в юнака козацький дух і завзяття.

Він іде на ці жахливі злочини, щоб доказати вірність яничарам. Після вбивства султана Ібрагіма, вбивають його самого, бо султанська кров повинна бути злита кров’ю чужинця

Образ Мальви. Мальва – дочка Марії, яка немовлям попадає на чужину. Її ім’я Соломія, але матір назвала її Мальва, щоб згадувати квіти, що росли під вікном рідної домівки.

Вона жила у тому оточенні, а життя іде своїм руслом. Людська душа-невипита криниця. І не завжди буває так, як хочеться самій людині. Інколи доле жорстока і немилосердна, і не кожен може вистояти. Мальва стала дружиною кримського хана проти волі матері.


Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы