Тема минулого України у творчості М. Шашкевича (за поезією „О Наливайку”) - варіант 2

 

Одним із визначних явищ українського літературного процесу є період романтизму, яскравим представником якого на Західній Україні був Маркіян Шашкевич — письменник, вчений, громадський діяч. Епоха романтизму — це час, коли зростає зацікавлення до народу, його історії, культури, мови, фольклору. Маркіян Шашкевич вважав, що важливим фактором для пробудження національної свідомості будь-якого народу є пізнання власної історії. І саме темі історичного минулого нашої країни присвячено більшість його поетичних творів, серед них: „Ярослав”, „Хмельницького обступлення Львова”, „О Наливайку”, „Погоня”, „Споминайте, браття милі” та інші.

У вірші „О Наливайку” зображено один з драматичних епізодів українського народу — битву під Білою Церквою українських повстанських загонів з військом Речі Посполитої. На самому початку твору Маркіян Шашкевич за допомогою народнопоетичних засобів вказує на переважаючу силу ворожого війська, що „мрачкою” осідає, „туманом стелиться”, а далі конкретизує, що „ляхів сорок тисяч в похід виступає”. А зустрічає ворога лише один козацький загін, яким верховодить „молодий Наливайко”. Автор припускає, що військо ляхів „скорить” козацький полк, бо сили нерівні.

Знають козаки, що ворога незрівнянно більше, але високо цінують свою козацьку честь і добре ім'я; тому битва для них неминуча. Але пам'ятають козаки про своїх побратимів:

   ...По далекій Україні посли розсилали.

Наливайко, сподіваючись на допомогу, закликає битися „за свободу”. Засобами народних пісень поет малює битву, що тривала від „розсвіту аж до смерку”. Іржали коні, гриміли самопали, а вранці степ був „зволочен трупами”. Багато козаків полягло, але втрати ворога теж були великі:

   ... Наливайко зачав утікати,

   За ним в погонь вражі ляхи — не могли здігнати.

Як гімн побратимству звучать останні рядки поезії: „а на Дніпрі, на порогах плине чайків триста”. Це вірні присязі козаки поспішають на допомогу своїм братам.

Славне минуле нашого народу, який, незважаючи ні на що, боровся за кращу долю, його мужність і мрію про державну самостійність рідного краю оспівано Маркіяном Шашкевичем у його творі, основні ідеї якого тісно переплітаються з ідеями того часу, коли жив і творив поет.

Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы