"Тигролови" проблематика

 

“Тигролови” проблематика твору показує всі недоліки тогочасного суспільства, змальовує велику національну трагедію українського народу, народу, який намагалися знищити протягом багатьох століть.

“Тигролови” проблематика роману

  1. Виживання людини в умовах жорстокого терору;
  2. Боротьба добра і зла;
  3. Справедливість і кара;
  4. Моральний вибір;
  5. Воля до життя і цілеспрямованості;
  6. Стосунки людини і природи;
  7. Родинні взаємини;
  8. Вічність вікових традицій предків;
  9. Кохання.

Боротьба добра і зла “Тигролови”

Боротьбу добра і зла Іван Багряний розкрив через протистояння героїв твору, в образах яких автор уособив ці два поняття. Так, головний герой роману Григорій Многогрішний представляє світ добра, якому протистоїть полковник Медвин, що уособлює зло.

Полковник Медвин — це слідчий Многогрішного, який був заарештований і ув’язнений через те, що любив свою Батьківщину, захищав права свого народу. Але більшовицькі ідеологи начепили на цих патріотів ярлик «націоналіст», який у ті часи фактично означав «ворог народу». Про період арешту і допитів, які вів Медвин, ми дізнаємося зі спогадів Григорія: «Цей пес відбивав мені печінки, ламав кості, розчавлював мою молодість і намагався подряпати серце, аби дістав. Так довгих-довгих два роки він мене мучив. А потім спровадив до божевільні. І все за те, що я любив свою Батьківщину» . І якщо спочатку майор хотів вибити з Григорія якусь інформацію, зізнання, то потім його катування були спрямовані на те, щоб Многогрішний вимовив хоч слово, пожалівся, попросив пощади. Медвина вражала стійкість і витримка арештанта, таких він ще не бачив, і записав його в список «особливо небезпечних злочинців».

Коли Григорій втік з поїзда, з цього страшного ешелону смерті, який, до речі, також представляє в романі світ зла, як і ті, на честь кого було його названо — «Й. С.» (Йосиф Сталін) та «Ф. Д.» (Фелікс Дзержинський), полковник Медвин дуже перелякався, бо пам’ятав обіцянку арештанта помститися йому.

Зустріч Медвина і Григорія в тайзі — це кульмінація роману, адже в цей час зустрілися добро і зло, і зустрілися вони на рівних. Я не засуджую Григорія за вбивство Медвина, бо ним керувало не сліпе бажання вбивати або помститися. Так своєрідно він врятував життя тисячам людей, тисячам таких же патріотів, як і він.

Розкриваючи в романі «Тигролови» проблеми добра і зла, Іван Багряний зумів передати протиріччя свого часу — світ добра в його творі представив той, кого названо злочинцем і ворогом народу, а світ зла — ті, хто має чинити правосуддя, служити в ім’я добра і правди.


Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы