"Хоробрий кравчик" скорочено

 

«Хоробрий кравчик» – казка братів Грімм, 1812 року. Оповідає про кравчика, що убив за раз сім мух і уявив себе героєм. У підсумку, завдяки кмітливості, він виходить переможцем з будь-яких небезпек та одружується на королівській дочці, отримуючи півцарства на додачу.

“Хоробрий кравчик” брати Грімм скорочено

Після роботи бідний кравець готується пообідати декількома розвареними сливами і ломтем хліба, але до його їжі злітаються мухи, розмахнувшись, він прихлопнув сім з них одним ударом. Вважаючи це подвигом, портняжка викроює собі пояс, на якому вишиває слова: «Єдиним махом сімох убиваю». Натхненний, він іде в широкий світ шукати свого щастя. На одній горі зустрічає велетня, пропонуючи тому товариство. Велетень бажає спочатку випробувати нового знайомого. Коли велетень вичавлює воду від валуна, кравець випускає сік, стискаючи в кулаці сир. Велетень кидає каменем високо в повітря за межі видимості, але той зрештою приземляється. Кравець же випускає в небо птицю, яка відлітає і не повертається. Наостанок велетень пропонує знести разом потужний дуб. Кравець віддає велетню стовбур, в той час як сам несе сучки та гілки. Кравець, наспівуючи пісеньку, їде верхи на гілках, а велетень тягне на собі всю тяжкість.

Потім велетень призводить кравця в печеру, де мешкають інші його родичі. Вночі велетні вирішують вбити людину і обрушують на його спальне місце залізний лом. Однак, до того, кравець, подумавши, що ліжко, занадто велике, спокійно спить в кутку. Вранці велетні бачать його живим і неушкодженим, і розбігаються геть.

Кравець надходить на королівську службу, але інші ратники бояться, що в разі сварки з ним, семеро можуть впасти всього від одного удару. Ратники ставлять короля перед вибором: або герой, або вони самі повинні залишити військову службу. Не бажаючи втрачати вірних слуг, і лякаючись при всьому тому відіслати «силача», король посилає нового ратника на битву з двома велетнями, обіцяючи за перемогу половину королівства і руку своєї дочки. Кидаючи каменями в сплячих гігантів, кравець втягує їх в боротьбу один з одним. Потім король ще двічі посилає кравчика в ліс, щоб зловити єдинорога і лютого кабана, яких спритник заманює в пастки.

Не бачачи більш причин відкладати шлюб, король одружує героя на своїй дочці. Через деякий час з розмов чоловіка у сні, дружина розуміє, що той звичайний кравець і припрошує батька-короля прислати вночі слуг, щоб пов’язати героя. Однак, старий зброєносець попереджає кравця про змову. Портняжка прикидається сплячим і раптом починає голосно кричати про подвиги, згадуючи, що запросто впорається і з людьми, які сховалися за дверима. Перелякані цими словами, змовники розбігаються, а кравець залишився королем до самої смерті.

Мораль казки полягає в тому, що навіть слабкий, якщо він тільки впевнений у собі і винахідливий, може багато чого досягти в житті.


Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы