Повідомлення про Авесту

 

Повідомлення про Авесту

Авеста (“настановлення”, “звеличення”, “уславлення”)– зібрання священних книг давньоіранської літератури. Виникла у 7-6 ст. до Р.Х..

Давня релігія іранців названа на честь пророка Заратустри і має назву зороастризм. Була поширена в період раннього середньовіччя в Ірані, Середній Азії, Азербайджані, Афганістані.

У її основі закладена боротьба Добра і зла, віра в кінець світу, останній суд і загробне життя.
Авеста написана однією з давніх іранських мов – парсі.

Повний священний текст Авести до нашого часу не зберігся. Найдавніша частина Авести – гати, що означає гімни – вважається безпосереднім твором легендарного пророка Заратустри.

Авеста поділяється на п’ять книг.

  • “Вендидат” – сукупність релігійних та юридичних настанов
  • “Ясна” – молитовн і пісні
  • “Вісперед” – літургійні молитви
  • “Яши” – гімни зороастрійськом у божественному пантконові
  • “Бундехиш” – роздуми про природу речей і описом кінця світу та Страшного суду.

Частина тексту Авести, що збереглася, вражає високою культурою мислення її творців і справляє враження шляхетності та глибокої моральності. Дуже важливими в цій священній книзі є такі поняття, як істина, справедливість, вірність, відвага, добропорядність і доброта, а також праведність і святість слова.

Основний сюжет Авести – боротьба бога добра Ахура-Мазди з богом зла Ахра Манью (Аріманом). На тлі цієї боротьби викладається весь віроповчальний комплекс і культові положення зороастризму.

Структура «Авести» нагадує структуру будь-якої священної книги. В основі її лежать написані нібито самим Заратустрою гати, які очевидно, виголошувалися речитативом

Вперше Авеста була перекладена з авестійської мови французькою в 1771 р., а потім і іншими мовами. Перекладу Авести українською мовою немає.


Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы