Чого нас навчає казка братів Грімм «Пані Метелиця»?

 

Хто не чув про «Пані Метелицю»?

Ця героїня прийшла в наше дитинство з чудових книг братів Грімм. Перегортаємо першу сторінку і потрапляємо в чарівний світ вигаданих, але дуже схо­жих на звичайних людей героїв. Найбільше приваблює до себе головна героїня — маленька дівчинка, яку обставини змусили пізнати дорослі проблеми. Позбавлена материнської любові, дівчинка покірно зносила всі знущання мачу­хи і сестри, виконувала непосильні завдання. Життя героїні викликає співчут­тя і бажання допомогти, а у декого — навіть покарати вдову.

Працьовитість, чуйність, шляхетність маленької дівчинки є відображенням тих людських якостей, які найбільше цінуються. їм протиставляється лінь, жор­стокість, егоїзм мачухи та її рідної доньки. Але казка не була б казкою, якби в ній не було дива. Бажаючи повернути собі починок, пасербиця потрапляє у царство Пані Метелиці, яка стала для неї доброю феєю.


Чарівниця зразу ж зрозуміла, що дівчинка працьовита, добра, старанна, і їй, можливо, хотілося, щоб вона довіку жила з нею. Та дівчинка сумувала за рідною домівкою, і Пані Метелиця сама вивела її нагору через чарівну браму. Обліплена золотом пасербиця повернулася додому, де її зустріли мачуха і сестра.

Жадібність погнала сестру до криниці, в яку вона кинула починок. Потра­пивши до чарівниці, ледащиця не змогла перемогти свою лінь, але все одно сподівалась на винагороду. Вона дуже зраділа, коли Пані Метелиця сказала, що її служба скінчилася. Додому ледащиця поверталася через ту саму браму, але ви­ нагорода була іншою — цілий казан смоли вилився на неї. Про таких в народі говорять: «Як працюєш, так і маєш».

Отже, добро в казці, як завжди, перемогло, а ми повинні пам’ятати народну мудрість: «Хочеш бути щасливим, не будь лінивим».

Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы