Перемога щирих людських стосунків над багатствами (за казкою Г. К. Андерсена «Снігова Королева»)

 

Прочитана остання сторінка казки Ганса Крістіана Андерсена «Снігова Ко­ролева». Всі переживання позаду. Добро знову виявилося мудрішим, винахідливішим, спритнішим за зло. Але, мабуть, у багатьох читачів виникло питання: «Як могла маленька дівчинка перемогти дорослу, гарну, розумну жінку?» Спро­буємо знайти на нього відповідь.

Герда дізналася від бабусі про зникнення свого найкращого друга Кая. Дівчинка, не вагаючись, вирушила на його пошуки. Але світ такий великий, як можна й ньому знайти маленького хлопчика? Першою, до кого Герда звернулася по допомогу, була річка. Дівчинка була готова на будь-які жертви, тільки б ді­знатися, де шукати Кая. Вона віддала стрімкій воді найціннішу свою річ — червоні черевички, але відповіді так і не отримала. Та Герда не зневірилася, вона розуміла, що ніхто крім неї не зможе врятувати Кая.

Пошуки привели дівчинку до будинку чаклунки. У старенької було так гарно і затишно, що Герда на деякий час піддалася спокусі. Її зачарували чудові квіти, які росли довкола будинку. Єдине, за чим вона сумувала, були троянди, але й вони з’явилися в саду на тому місці, де капали сльози. Та досить було зникну­ти цій красі — і чари розвіялися. Герда вирушила далі. Дівчинці вперше пощас­тило — вона зустріла мудрого ворона. Він був настільки вражений її сміливіс­тю та рішучістю, що вирішив їй допомогти. Але зло не дрімало. Воно посилає нові випробовування на долю Герди. Дівчинка потрапляє в полон до розбійни­ків. Вона дуже злякалася, але не за своє життя, а через те, що так і не зможе знайти Кая. Її добре серце не залишило байдужого до чужого горя навіть маленьку розбійницю. Вона відпускає Герду і наказує оленеві допомогти дівчині.


Важким був шлях, але подорожні все ж таки дісталися до будинку мудрої фінки. Стара чаклунка відмовилася дати дівчинці силу дванадцяти богатирів, бо зрозуміла, що Герду ніщо не може зробити сильнішою, ніж вона є. «Сила — в її серці». І ось останнє найважче випробування. Добро і Зло зійшлися в смер­тельному поєдинку. Хто ж переможе — холодний розум чи добре серце?

Страшним ударом для Герди стало те, що Кай назвав її негарною. Він став зо­всім іншим — бездушним, жорстоким. І вперше за час пошуку сльози розчару­вання потекли з очей дівчинки. Та вони були такими гарячими, що розтопили холодне серце Кая. Від них навіть крижинки затанцювали і букви самі склалися у слово «Вічність». «Вічність» підкорилася невинній дитячій радості, краса живого серця перемогла холодну красу криги.

Отже, боротьба закінчилася перемогою добра.

Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы