Поетична настанова для чоловіків (за віршем Ш. Петефі «Коли ти муж - будь мужнім»)

 


Здавна вважали, що мужність є окрасою чоловіків. За всіх часів саме ця риса характеру допомагала їм перемагати ворогів, завойовувати нові континенти, захищати слабких, кохану, дітей, батьківщину.

Спливав час. Людський світ став високорозвиненим технічно. Люди полетіли в космос, спустилися на дно океанських глибин. Та разом із тим вони щось втрапиш у душі. Чоловікам здається, що нині начебто уже й не потрібно нікого й нічого завойовувати. Вони стали трішечки іншими. А дівчатам та жінкам так хочеться, щоб поруч були справжні чоловіки.

«Як стати справжнім чоловіком?» — на це питання, мабуть, можна дати відповідь за допомогою Ш. Петефі та його вірша під знаменною назвою «Коли ти муж — будь мужнім». Уже в самій назві поезії називається головна риса чоловіка - мужність. Але мужнім слід бути не на словах, а в реальних справах. Справжній мужчина повинен уміти «правду боронити», бо це ознака честі:

Честь в боротьбі — найвище,

Що в тебе в світі є.

Поняття «честь» багатозначне. Це — честь сім'ї, роду, Вітчизни. На чоловіках лежить обов'язок це захищати.

А ще слід бути стійким у всьому, вірним своїм ідеалам, прагнути досконалості. Це допомагатиме не зупинятися на досягненому і невпинно рухатися вперед.

Коли ти муж, — будь мужнім.

І в водоверті літ

Тебе не подолають

Ні люди, ані світ.

Будь дубом, котрий буря

З корінням вирива,

Але який не гнеться

Під вітром, як трава!

(Переклад Л. Первомайського)

Читаючи цей вірш, розумієш, яка відповідальність лежить на чоловічих плечах. Та найголовніше — не забувати настанови угорського поета, які й допоможуть досягти поставленої мети.




Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы