"Острів скарбів" головні герої

 

«Острів скарбів» Стівенсон головні герої різні, як позитивні так і негативні, але завдяки їм роман вийшов настільки цікавим і захоплюючим.

«Острів скарбів» герої

Позитивні герої роману «Острів скарбів» не схожі між собою, когось із них можна вважати ідеалом, інших — ні, але їх об’єднує віра в добро, порядність, відповідальність за життя інших людей, вірність своєму слову, високим моральним принципам.

Позитивні герої “Острів скарбів”

Джим Хокінс (англ. Jim Hawkins) – юнак, головний герой роману “Острів скарбів”, від імені якого (за винятком декількох глав від імені доктора Лівсі) і ведеться розповідь. Саме його вчинки розкручують сюжет роману Стівенсона. Джим Хокінс активно бере участь у всіх подіях: це він подружився з піратом Біллі Бонсом, це він викрав карту Острова Скарбів зі скрині цього пірата, яку передав доктору Лівсі і сквайр; він виявив на кораблі змову, знайшов Бена Ганна, убив Ізраеля Хендса, відвів корабель піратів на Північну стоянку і став яблуком розбрату в протистоянні між Джоном Сільвером і залишками його зграї.

Мати Джима Хокінса – власниця трактиру «Адмірал Бенбоу».

Доктор Девід Лівсі (англ. Dr. David Livesey) – джентльмен, лікар і суддя, людина вражаючої хоробрості, готовий без коливання виконати свій професійний і людський обов’язок. Колись служив у військах герцога Кумберлендского і отримав рану в битві під Фонтенуа (1745).

Сквайр Джон Трелоні (англ. Squire John Trelawney) – багатий землевласник, котрий фінансував експедицію за скарбами Флінта. Зростом вище шести футів (183 см). Спочатку претендував на лідерство; проте його балакучість і некомпетентність стали причиною того, що більшість екіпажу “Еспаньйоли” були головорізи покійного Флінта. Уступив право командування капітанові Смоллетту, коли дізнався про підготовку заколоту. Відмінний стрілок. Взяв в плавання трьох вірних слуг, які добре показали себе в сутичці з розбійниками.

Капітан Олександр Смоллетт (англ. Captain Alexander Smollett) – капітан «Еспаньйоли». Професійний моряк, який має знання не тільки в навігаторстве, але і в організації корабельного побуту. Під час штурму Блокгауза отримав два вогнепальних поранення. Зріст вище шести футів (183 см). Після повернення до Англії залишив морську службу.

Том Редрут (англ. Tom Redruth) – старий лісник з почту сквайра; загинув у частоколу від пістолетного пострілу в день прибуття шхуни до острова.

Джон Хантер (англ. John Hunter) – слуга Сквайра, загинув під час штурму форту. Один з піратів вирвав у нього з рук мушкет і, просунувши його в бійницю, завдав йому страшного удару, який зламав нещасному ребра. Хантер впав і розбив собі череп. Від цих ран він і помер увечері того ж дня.

Річард Джойс (англ. Richard Joyce) – слуга сквайра, загинув під час штурму форту – йому прострелили голову.

Абрахам «Ейб» Грей (англ. Abraham Gray) – помічник корабельного тесляра, разом з Діком, Аланом і Томом (не плутати з Томом Морганом) входив до числа тих чесних матросів, яких Сільвер і його підручні хотіли переманити на свою сторону. Зваживши призовом капітана Смоллета, перейшов на його бік, відбившись від п’ятьох розлючених бунтівників, порізавших йому обличчя. Надалі виправдав надану довіру, уклавши наповал боцмана Джоба Ендерсона, що намагається прорватися в зруб. Після повернення отриману частину скарбів витратив на навчання та в результаті став штурманом і співвласником невеликого судна.

Бенджамін «Бен» Ганн (англ. Ben Gunn) – колишній пірат, член екіпажу «Моржа». Під час свого перебування на острові спорудив човен, на якому пізніше Джим Хокінс зумів допливти до “Еспаньйоли”. Після смерті Флінта плавав на іншому піратському судні, але посварився з командою і в покарання був залишений на Острові Скарбів. Під час свого вимушеного трирічного життя на острові розкаявся у своїх злочинах; знайшов основну частину скарбів Флінта і переніс їх у свою печеру. Про його пригоди на острові англійський письменник Р. Ф. Делдерфілд написав книгу «Пригоди Бена Ганна». Після повернення витратив свою частку скарбів за дев’ятнадцять днів, після чого був прийнятий сквайром на роботу воротарем.

Аллан і Том – чесні моряки, убиті піратами в перший день бунту. Тома убив Сільвер, Аллана – другий боцман Ендерсон.

Негативні герої “Острів скарбів”

Джон Сільвер, він же Довгий Джон, він же Окорок – кок на «Еспаньйолі», потім предводитель збунтованих піратів. Вік – 50 років (за словами самого Сільвера). Говорили, що «в молодості він був школярем і, якщо захоче, може розмовляти, як по книзі». На «Моржі» у Флінта виконував обов’язки квартирмейстера. Ліва нога його була віднята по саме стегно, тому Сільвер ходив на дерев’яному протезі і з милицею. На відміну від жалюгідної долі більшості піратів на березі (яка не оминула навіть самого П’ю), особливо інвалідів, накопичив гроші і відкрив власний трактир «Підзорна труба» в порту Брістоля. Одружений на “кольоровій” жінці. На плечі носить папугу по імені Капітан Флінт. По закінченні роману не тільки залишився живий, вчасно переметнувшись на сторону переможців, але і сховався від них в одному з портів не без допомоги Бена Ганна, прихопивши з собою гроші, скільки зміг понести.

Джоб Ендерсон (англ. Job Anderson) – рослий, сильний, хоробрий і енергійний боцман. Після зникнення Ерроу виконував на шхуні обов’язки першого помічника капітана. Другий за значимістю пірат на «Еспаньйолі» після Сільвера, чудово орудує тесаком і стріляє з пістолета. Загинув від руки Абрахама Грея під час штурму частоколу.

Ізраель Хендс (англ. Israel Hands) – помічник боцмана (боцманмат або ж другий боцман), після загибелі штурмана Ерроу та підвищення Джоба Ендерсона став виконувати обов’язки боцмана, разом з Сільвером, Ендерсоном, Меррі і корабельним теслею становив ядро змовників, що задумали підняти заколот на «Еспаньйолі »і оволодіти картою. Залишений Сільвером охороняти «Еспаньйолу». Убитий Джимом на борту «Еспаньйоли». На «Моржі» у Флінта був каноніром.

Тесляр «Еспаньйоли» (ім’я та прізвище невідомі) – сильний і небезпечний пірат. Був убитий ві сні Беном Ганном.

Джордж Меррі (англ. George Merry) – 35 років, довгов’язий пірат, який підхопив на острові злоякісну лихоманку, чим і пояснюється його хворобливий вигляд. Після загибелі Ендерсона, Хендса і теслі став неформальним лідером зграї піратів і підбурювачем проти Сільвера, за що і був згодом застрелений Джоном Сільвером.

Том Морган (англ. Tom Morgan) – найстаріший розбійник із зграї піратів, був залишений Смоллетом і компанією спокутувати свої гріхи на Острові Скарбів. Разом з ним залишилися молоді матроси Дік і Рудий Фаулер.

О’Брайен (англ. O’Brien) – пірат, лисий ірландець, який носив на голові червоний спальний ковпак. Брав участь у штурмі форту, після відступу піратів перелазив через частокіл останнім, захисники форту по ньому не стріляли. Був зарізаний на борту «Еспаньйоли» Ізраелем хендс в п’яній бійці, встигнувши перед цим того ранити.

Гаррі – частий гість таверни «Підзорна Труба». Той самий пірат, якого (разом з Довгоногим Беном) Джон Сільвер послав наздогнати Чорного Пса. Згодом загинув при штурмі частоколу (імовірно).

Довгоногий Бен – частий гість таверни Джона Сільвера «Підзорна Труба». Ймовірно, один із шістьох піратів, залишених Сільвером на «Еспаньйолі». Був застрелений сквайром Трелони у гармати (імовірно).

Джон Фаулер (Джим Фаулер, Рудий Фаулер) – один з трьох виживших піратів, залишених на острові. В оригінальному авторському тексті імені не має, отримав ім’я тільки в повісті Л. Делдерфілд «Пригоди Бена Ганна». В ньому зазначено, що Фаулер не був піратом і членом екіпажу «Моржа», а прилучився до Джона Сильвера після того, як «Еспаньйола» покинула Англію.

Дерк – один з тих розбійників, які разом з П’ю і Чорним Псом розгромили трактир «Адмірал Бенбоу». За висловом сліпого П’ю, завжди був бовдуром і боягузом; ймовірно, був убитий при атаці зрубу.

Джонні – один з тих розбійників, які разом з П’ю і Чорним Псом розгромили трактир «Адмірал Бенбоу». Любив наспівувати пісеньку «Ліллібулеро».

Троє безіменних піратів – колишні члени зграї старого Флінта.

Дік Джонсон – молодий матрос; спочатку Дік не був піратом, подібно морякам з екіпажу «Моржа». Він прилучився до змовників під впливом красномовства Сільвера.

Капітан Флінт (англ. Captain Flint) – легендарний піратський капітан, соратник П’ю. На його старому «Моржі» обов’язки штурмана виконував Біллі Бонс, квартирмейстера – Джон Сільвер, каноніра – Ізраель Гендсе, боцмана – Джоб Ендерсон. У книзі тільки згадується в розмовах, тому що дія роману відбувається вже після його смерті.

Біллі Бонс (англ. Billy Bones) – пірат, колишній перший помічник старого Флінта. Після смерті свого капітана став його спадкоємцем і втік до Англії разом з картою Острова Скарбів. Грубий, завжди п’яний колишній пірат був нешанобливим, лаявся, не платив хазяям таверни, принижував інших відвідувачів. Загинув від рук таких, як і він сам злочинців.

П’ю (Сліпий П’ю, англ. Blind Pew) – сліпий піратський ватажок, про якого відомо, що він втратив зір у тому ж бою, в якому Джон Сільвер втратив свою ногу. Складав разом з Флінтом, Джоном Сільвером і Біллі Бонсом четвірку найлютіших і найнебезпечніших лиходіїв, що діють в романі Стівенсона. Загинув під копитами коня після погрому в трактирі «Адмірал Бенбоу». Його вплив на інших піратів величезний. Навіть будучи сліпцем, він наводить жах на Біллі Бонса, а хитромудрий Джон Сільвер з повагою повторює його ім’я. Саме він (а не Джон Сільвер і не Джоб Ендерсон) керував злощасною атакою на трактир «Адмірал Бенбоу»). Не зовсім ясно, яке місце раніше він обіймав в ієрархії суднової команди старого «Моржа». Як неодноразово повторюється в романі, на кораблі Флінта штурманом був Біллі Бонс, а командиром абордажної команди (quarter deck master) був Джон Сільвер (не варто плутати термін квотердек майстер і більш широко відомим терміном квартирмейстер – завідувач постачанням / харчуванням). Швидше за все, саме це пояснює чому Флінт “боявся” Сільвера – як польового командира свого “спецназу”, – а зовсім не “снабженца”.

Чорний Пес (англ. Black Dog) – один з найнебезпечніших піратів з команди старого П’ю, на лівій руці у нього не вистачало двох пальців. За іронією долі він не зміг брати участь в експедиції «Еспаньйоли» за скарбами старого Флінта, так як в якості пірата і мисливця за скарбами був відомий юнзі «Еспаньйоли» Джиму Хокінсу. Пірат Чорний Пес не сміливець (боявся Біллі Бонса), лицемірний, хитрий: щоб вивідати, де знаходиться Біллі, розмовляв з Джимом ласкаво, лагідно, а коли той не послухався, почав лаятися. Після бійки з Біллі Бонсом рятується втечею.

Нік Аллардайс – довгов’язий пірат з рудим волоссям, разом з ще п’ятьма піратами був узятий Флинтом на острів закопувати скарби і там був убитий. Взяв з собою на острів ніж пірата Тома Моргана і залишився йому винним. Доля Аллардайса склалася незавидно: з його тіла капітан Флінт зробив компас, який вказував, де лежать скарби.

Дарбі Мак-Гроу – пірат, і ймовірно, охоронець капітана Флінта. Згадується Беном Ганном, коли той зображував вмираючого Флінта.

Штурман Ерроу (англ. Arrow) – перший помічник капітана Смоллетта. По всій видимості, був найнятий сквайром незалежно, так як не користувався повагою і авторитетом команди. Виявився алкоголіком; спиртним його підкріплював Джон Сільвер зі своєї схованки. Зник з борту «Еспаньйоли» за незрозумілих обставин.


Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы