"Робінзон Крузо" аналіз твору

 

“Робінзон Крузо” аналіз твору

Автор – Даніель Дефо

Рік публікації – 1719

Тема – боротьба людини з природою.

Жанр – роман

Повна назва – «Життя, незвичайні та дивовижні пригоди Робінзона Крузо, моряка з Йорка, який прожив 28 років у повній самотності на безлюдному острові біля берегів Америки поблизу гирла річки Оріноко, куди він був викинутий корабельною аварією, під час якої весь екіпаж корабля крім нього загинув, з викладом його несподіваного звільнення піратами; написані ним самим»

“Робінзон Крузо” проблематика роману Д. Дефо

Тема самотності. Основна проблема цього твору – самотність головного героя. Людина викинута на безлюдний острів, самотня, героєві нема з ким поговорити, ні з ким поділитися радістю чи горем, він сумує на самотності. Від туги він може загинути на чужій землі.

Тема праці. Саме праця допомогла Робінзону вижити і залишитися людиною. Робінзон Крузо не падає духом. Він себе завжди чимось займає, трудиться, облагороджує своє життя. Усвідомивши свою самотність, герой починає щось шукати, до чогось прагнути, щось робити.

Тема життєлюбства, оптимізму, надія на порятунок. У Робінзона Крузо було два основних будівельних прилади: Віра і Дія. Робінзон Крузо вірить і сподівається на своє спасіння, він не втрачає оптимізму, він бореться за життя.

Тема дружби. У житті головного героя на острові з’являється помічник і друг П’ятниця. З появою П’ятниці його життя набуває нового сенсу. Робінзон Крузо стає другом і наставником П’ятниці. Він вчить П’ятницю спілкуватися англійською мовою, правильно готувати їжу, їсти, працювати, покращувати житло, землю, навчає різним навичкам: читати, писати, стріляти з рушниці. Це допомагає Робінзону відволіктися, йому ніколи нудьгувати. З появою П’ятниці у головного героя збільшується шанс на порятунок. Вони разом будують човен.


Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы