«Казки дядечка Рімуса» Харріс Дж. Ч.

 

«Казки дядечка Рімуса» Харріс Дж. Ч.

Характеристика збірника

«Казки дядечка Рімуса» – збірна назва ряду казок американського письменника Джоеля Харріса, заснованих на негритянському фольклорі, об’єднаних оповідачем дядечком Рімусом

Дядечко Рімус – це старий афроамериканець, який і розповідає ці маленькі розповіді онукові господарів, у яких він служить. Хлопчика звуть Джоель. Щовечора він пропадає, щоб почути нову казку від старого афроамериканця.

Казки дядечка Рімуса – це збірник, який несхожий на звичні для всіх казки. У них, як правило, розповідь йде про одну історію. Вона має передісторію, основну частину і кінцівку, яка виявляється завжди щасливою і повчальною. «Казки дядечка Рімуса» – це свого роду нескінченна сага.

Головні герої тут – тварини. Але всі вони можуть говорити, дуже заповзятливі, винахідливі, навіть хитрі. Кожна історія розповідає нам про подію, яка несе в собі певний сенс. Вважається, що ці казки були створені не просто так. У них відображені вчинки реальних людей в житті.

Більшість казок збірки розповідають про головного героя братика кролика. Його віроломно хоче спіймати Братик Лис. Але це виявляється йому не під силу, так як маленький кролик дуже моторний, спритний і винахідливий. І як би Братик Лис не старався, він так і не може пообідати братиком Кроликом.

Всі казки – це серія оповідань, які письменник взяв з негритянського фольклору. Він багато років збирав унікальні історії, які йому розповідали, після чого переробляв їх і записував. Казки йому розповідали раби, які мали афроамериканське походження. У 1880 році після довгих років копіткої праці письменник опублікував свою першу книгу. Її він наповнив життєвою мудрістю і гумором.

Дядечко Римус розповідає казки так, що онук господаря постійно відчуває непідробний інтерес. Він цікавиться персонажами. Іноді він дивується тому, що казка вже закінчилася, а головний герой залишився в біді. Так, в оповіданні про «Смоляноме опудало» Братик Кролик попався на хитру штуку Братца Лиса і прилип всіма кінцівками до опудала зі смоли, яке підступно винайшов Лис, щоб зловити хитрого і підприємливого братика Кролика.

Казка дядечка закінчується несподівано, і Джоель переживає за улюбленого героя, він цікавиться, що, невже, Братик Лис все-таки з’їв братика Кролика. На що дядечко Римус відповідає, що він не знає, адже сказка- то закінчилася. Звичайно, маленький хлопчик буде чекати продовження, щоб дізнатися, як же піде справа далі.

Також в казках є й інші персонажі – це Братик Єнот, Братик Опосум, Братик Черепаха, Братик Ведмідь та інші. Але головний, звичайно, Братик Кролик. Його винахідливості можна позаздрити, але іноді він вчиняє дуже негарно. Так в одній з казок Братик Кролик залишив без хвоста Брата опосума. Але ж він був його другом і єдиним, хто недокучав йому. Але це не завадило Братику Кролику заманити голодного друга в сад за фініками до Брата Ведведя. Після чого він підняв крик, щоб привернути увагу. Братик Ведмідь і залишив Брата Опосума без хвоста.

Маленький хлопчик Джоель здивувався цьому, запитавши, як же так міг вчинити хитрий Кролик. На що дядечко Римус відповів: «У житті так трапляється, що винен один, а розплачується інший». Це ще раз доводить, що кожна казка несла в собі сенс, який було в ній приховано.

Ще одна повчальна казка була про те, як перехитрив Братик Черепаха братика Кролика, якого ніхто не міг перехитрити. Між друзями відбулася суперечка про те, хто швидше. Поставили на кін гроші, запросили суддів.

Братик Кролик все тренувався, а братик Черепаха все лежав та лежав. Та тільки прийшов він в змаганні першим. Так як просто обдурив братика Кролика. І в цьому допомогли йому його діти, які були однаковісінькі з ним. І ця казка вразила маленького хлопчика. Він дивувався, що Братик Черепаха обманним шляхом виграв суперечку. На що дядечко Римус відповідав, мовляв так буває і в житті, і треба йому бути завжди напоготові.

Всі історії зі збірки дуже корисні для прочитання дітям. Вони захоплюючі, короткі, не дають дитині втомитися і постійно підтримують інтерес.


Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы