"Маттео Фальконе" аналіз

 

“Маттео Фальконе” аналіз – тема, головна думка, жанр, проблематика

“Маттео Фальконе” аналіз

Автор – Проспер Меріме

Рік написання – 1829

Жанр – новела

Новела – невеликий за обсягом твір про незвичайну життєву подію з несподіваним фіналом, напруженою та яскраво вимальованою дією.

Головні герої: Маттео Фальконе, його син Фортуната, дружина Джузеппе, злочинець Джаннетт Санпьэро, солдати і сержант Теодор Гамба.

Проблематика – честь і зрада

Час і місце дії – події відбуваються на початку XIX століття на острові Корсика.

Тема: вбивство батьком сина-зрадника. Тема народу як носія високих моральних принципів займає велике місце в творчості Меріме.

Ідея: перевага моральних принципів над особистими почуттями

Основна думка новели Проспера Меріме “Маттео Фальконе“: необхідно дотримуватися моральних норм, прийнятих в даному суспільстві, відступ від них строго карається.

Сюжет

Хлопчик був удома один, коли злочинець в лахмітті змусив заховати його від солдатів і дав йому за це срібну монету. Хлопчик сховав його в копиці сіна. Сержант був родичем цього хлопчика, він попросив видати злочинця і дав йому за це годинник. Хлопчик вказав пальцем на стіг сіна.
Злочинця заарештували, і в цей час повернувся батько хлопчика. Він дізнався про те, що трапилося.

Матео Фальконе, слідуючи корсиканському кодексу честі тих років, вбиває свого єдиного сина за користолюбство, зраду і порушення закону гостинності. Не мало значення, що у них сховався злочинець, якого шукала поліція. Батько навіть не вислухав сина, він велів йому молитися, а потім холоднокровно застрелив десятирічного хлопчика. І мати могла тільки оплакувати сина, вона – корсиканка – підкорялася чоловікові і дотримувалася суворих законів суспільства.


Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы