"Мертві душі" скорочено

 

“Мертві душі” скорочено поема Миколи Гоголя не донесе всіх цікавих деталей твору, але ви можете використати детальний переказ “Мертві душі”

Гоголь “Мертві душі” українською скорочено

Дія поеми Н. В. Гоголя “Мертві душі” відбувається в одному невеликому містечку, що Гоголь називає NN. Місто відвідує Павло Іванович Чичиков. Людина, яка планує придбати у місцевих поміщиків мертві душі кріпаків. Своєю появою Чичиков порушує розмірене міське життя.

Глава 1 “Мертві душі” стисло

Чичиков приїжджає в місто, його супроводжують слуги. Він поселяється в звичайному готелі. Під час обіду Чичиков розпитує шинкаря про все, що відбувається в NN, з’ясовує хто найвпливовіші чиновники і відомі поміщики. На прийомі у губернатора він особисто знайомиться з багатьма поміщиками. Поміщики Собакевич і Манілов запрошують героя завдати їм візит. Чичиков протягом декількох днів відвідує віце-губернатора, прокурора, відкупщика. У місті він набуває позитивну репутацію.

Глава 2 “Мертві душі” стисло

Чичиков вирішив виїхати за межі міста в маєток до Манілова. Його село представляло собою досить нудне видовище. Сам поміщик був не зрозумілою натурою. Манілов найчастіше перебував у своїх мріях. У його приємності було занадто багато цукру. Поміщик був дуже здивований пропозицією Чичикова продати йому душі померлих селян. Укласти угоду вони вирішили при зустрічі в місті. Чичиков поїхав, а Манілов довгий час дивувався над пропозицією гостя.

Глава 3 “Мертві душі” стисло

По дорозі до Собакевича, Чичикова застала негода. Його бричка збилася зі шляху, тому було прийнято рішення заночувати в першій садибі. Як виявилося, будинок належав поміщиці Коробочці. Вона виявилася діловитою господинею, скрізь простежувався достаток мешканців маєтку. Прохання про продаж мертвих душ Коробочка сприйняла з подивом. Але потім стала розглядати їх як товар, боялася продешевити при продажу і пропонувала Чичикову купити у неї і інші товари. Угода відбулася, сам Чичиков поспішив піти від важкого характеру господині.

Глава 4 “Мертві душі” стисло

Продовживши шлях, Чичиков вирішив заїхати до шинка. Тут він зустрів ще одного поміщика Ноздрева. Його відкритість і дружелюбність відразу розташовували до себе. Ноздрьов був картярем, грав не чесно, тому часто брав участь у бійках. Прохання про продаж мертвих душ Ноздрьов не оцінив. Поміщик запропонував зіграти на душі в шашки. Гра ледь не закінчилася бійкою. Чичиков поспішив піти. Герой дуже шкодував, що довірився такій людині як Ноздрьов.

Глава 5 “Мертві душі” стисло

Чичиков нарешті зявляється у Собакевича. Собакевич виглядав людиною великою і грунтовною. Пропозицію про продаж мертвих душ поміщик сприйняв серйозно і навіть став торгуватися. Співрозмовники вирішили оформити угоду найближчим часом в місті.

Глава 6 “Мертві душі” стисло

Наступним пунктом подорожі Чичикова стала село, що належить Плюшкину. Маєток мав жалюгідний вигляд, скрізь панувало запустіння. Сам поміщик досяг апогею скупості. Він жив на самоті і виглядав жалюгідно. Мертві душі Плюшкін продав з радістю, порахувавши Чичикова дурнем. Сам Павло Іванович поспішив до готелю з почуттям полегшення.

Глава 7, 8 “Мертві душі” стисло

На наступний день Чичиков оформив угоди з Собакевичем і Плюшкіним. Герой перебував у прекрасному настрої. У той же час новина про покупки Чичикова рознеслася по всьому місту. Всі дивувалися його багатству, не знаючи, які душі насправді він купує. Чичиков став бажаним гостем на місцевих прийомах і балах. Але таємницю Чичикова видав Ноздрьов, прокричавши на балу про мертвих душ.

Глава 9 “Мертві душі” стисло

Поміщиця Коробочка, приїхавши в місто, також підтвердила покупку мертвих душ. По місту стали поширюватися неймовірні чутки про те, що Чичиков насправді хоче викрасти губернаторську дочку. Йому було заборонено з’являтися на порозі губернаторського будинку. Ніхто з мешканців не міг точно відповісти, хто ж такий Чичиков. Для з’ясування цього питання було вирішено зібратися у поліцмейстера.

Глава 10, 11 “Мертві душі” стисло

Скільки не обговорювали Чичикова, прийти до спільної думки так і не змогли. Коли Чичиков вирішив завдати візити, він зрозумів, що всі його уникають, а прихід до губернатора взагалі заборонений. Він також дізнався, що його підозрюють у виготовленні фальшивих облігацій і в планах з викрадення губернаторської дочки. Чичиков поспішає покинути місто. У завершенні першого тому автор розповідає про те, хто такий головний герой і як складалася його життя до появи в NN.

“Мертві душі” том 2

Розповідь починається з опису природи. Чичиков спочатку відвідує маєток Андрія Івановича Тентентікова. Потім вирушає до якогось генерала, виявляється в гостях у полковника Кошкарева, потім Хлобуева. Провини і підробки Чичикова стають відомі і він опиняється у в’язниці. Якийсь Муразов радить генерал-губернатору відпустити Чичикова, на цьому оповідання обривається. (Гоголь спалив другий том)


Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы