"Золотий горнець" головні герої

 

Образи “Золотий горнець” повісті Гофмана – наділені фантастичними рисами.

“Золотий горнець” головні герої

  • Анзельм – головний герой, студент теологічного факультету університету в Дрездені;
  • Паульман – проректор, товариш Анзельма;
  • Вероніка – його донька 16 років;
  • Франя – молодша донька Паульмана;
  • Гербранд – реєстратор;
  • Ліндгорст – архіваріус, може перетворюватися на іскру чи створювати полум’я з пальців. Саламандр, що має трьох доньок-змійок;
  • Серпантина – молодша донька Саламандра, кохана Анзельма;
  • Пані Ліза Рауер – в минулому – нянька Вероніки, стара відьма, що народилася від кохання пера й редьки. За помічника тримає чорного кота.

Анзельм – романтик-фантазер, що створює для себе особливу, казкову дійсність. Він студент, людина «не від миру цього» — це видно вже по його одежинці. На тлі навколишніх, «нормальних» людей він виглядає диваком, відрізняючись винятковою непристосованістю в найпростіших ситуаціях: у нього бутерброди завжди падають на землю намазаною стороною, а на новому сюртуку негайно ж з’являється жирна пляма.

За незручністю Анзельма ховається щось більше серйозне, матеріальний світ начебто не хоче перебувати в злагоді з ним: йому неодмінно виллють на голову вмивальний таз, якщо вийде з будинку по важливій справі на півгодини раніше, щоб не спізнитися. Визнаючи розумом побутові блага (заробити побільше грошей, одержати чин), він відкидає їх всією своєю сутністю й тому не в змозі витягти із чого-небудь практичну користь. Безладдя, що він вносить усюди, викликає роздратування благополучних обивателів. Розлад з реальністю визначає особливу долю Анзельма, відкриваючи йому те, чого не бачать і не чують інші.

Любов, що міняє все його життя, приносить йому заступництво духу Саламандра й, нарешті, веде у фантастичну країну Атлантиду; перед ним з’являється золотаво-зелена змійка Серпентину, незрима для інших очей. І хоча всі сприймають те, що відбувається як сп’яніння або шаленство, для нього самого породжене його уявою — дійсний факт, величезна індивідуальна цінність, всередині якої перестають існувати цінності реальні, загальновизнані. У фантастичній історії героя зображена романтична натура, для якої неприйнятні розсудливість, передбачливість, розрахунок

Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы