Короткий зміст Пригоди Кришачи Рибаков А. Н

 
 

Пригоди Кришачи

Крашенинников (Крош).

Іван Семенович – шкільний завгосп, що завжди жене шкільну вантажівку по господарським надобностям.

Наталя Павлівна – класний керівник.

В’ячеслав Петрович – головний інженер, керівник практики.

Дмитро Олександрович – бригадир слюсарів, схожий на іспанця.

Лагутин – слюсар, неприємний тип, грубіян, тягав деталі й заганяв.

Зина – диспетчер, любила Лагутина, ходила за ним по п’ятах.

Майка Катанская – перша красуня в класі, на її заглядається Лагутин.

Зуєв – був колись водієм, але позбавили прав і перевели в гараж, якийсь апатичний.

Надя Флерова – її подруга, завжди закохувалася в тих хлопців, яким подобалася Майка.

Семечкина й Макарова – подружки, завжди ходять разом.

Ігор – особистість, що видає, класу, великий дипломат, знімався в епізодах фільмів, тому задирав ніс.

Вадим – друг Ігоря, перебуває під його впливом, може обміняти й дістати всі що завгодно.

Шмаков Петро – спокійним, йому всі завжди однаково.

Полекутин – однокласник з технічними здатностями.

Повість про те, як школярі 9 класу проходили літню практику на автобазі, що шефствує над їхньою школою. У Кришачи не було технічної похилостей, йому хотілося влаштуватися під час практики на машину, щоб поводити. Але разом зі Шмаковым Петром потрапив у гараж. Спочатку їм нічого не довіряли, вони тільки спостерігали. У гаражі робітники вважали Кришачи маленьким, але після того, як він показав їм свої права, хоча й дитячі, це зробило на всіх враження. Поступово хлопці втяглися в роботу.

Ігор працював у конторі, ходив по цехах і заповнював бланки. Тримав себе так, начебто він заступник головного інженера. Він любив околачиваться серед старших, бути в центрі уваги.

На збори класу після тижня практики Ігор пропонує відновити списаний ГАЗ – 51. Всі хлопці його підтримують. Крош пропонує, перш ніж братися за таку важку справу, подивитися в якому стані автомобіль. Його ніхто не слухає. Як завжди Ігор пропонує щось, а якщо не виходить винуваті всі, крім нього.

Крош пропонує скласти дефектну відомість. У цей час у столі в Лагутина знаходить підшипники, які той повинен був поставити на машину. Автомобіль вийшов з гаража зі старими деталями. Хлопчик не може повірити в те, що Лагутин так може надійти з державою – продати підшипники, а гроші забрати собі. Крош для себе усвідомив, що Лагутин шахрай.

Крош, Шмаков, Вадим і Ігор живуть в одному дворі. Ігор не знайомив інших зі своїми дорослими друзями. Соромився. Вадима, як друга, це зачіпало.

Наступного дня Вадим оголосив всім однокласникам, щоб ті збирали все, що може згодитися для їхнього автомобіля. Саме в цей час пропадають нові амортизатори. Крош догадався, хто їх взяв – Лагутин. Відразу ж виявилися пропажі й на інших складах. Всі зниклі речі, крім амортизаторів, виявилися на складі, відведеному під машину школярів. Ігор став обвинувачувати в цьому Вадима, хоча був винуватий сам – це він сказав Вадимові, що директор дозволив збирати речі по цехах. Із цього моменту Вадим виходить з – під впливу Ігоря. Хлопці попросили прощення. Школярам сказали шукати амортизатори.

Хлопцям порадили отреставрировать списаний автомобіль, що перебуває в Липках, тому що він у кращому стані. За ним поїхали Крош, Шмаков, Ігор і Вадим. На місці відбулася аварія: хлопці перевернули цю машину. Крош, Шмаков і Вадим залишилися ночувати в автомобіль, тому що їм було соромно вертатися в місто без нічого. А Ігор повернувся додому, нібито попередити рідних. Коли діти й машина виявилася в Москві, батьки підняли шум. Директор оголосив догану Зуєву. Крош хоче написати заява, тому що винуваті хлопці. Ігор відговорює, та й Зуєву однаково.

Ігор говорить Кришу, що ходять слухи начебто Зуєв взяв амортизатори. Хлопчик вирішує поговорити з Лагутиным. Слюсар перекручує слова школяра, і вже вся автобаза знає, що Крош думає, що Зуєв взяв амортизатори. На Кришачи дивляться з докором. Хлопчик страждає, адже він хотів як краще.

Вадим знаходить амортизатори й показує Кришу. Вирішують їх не забирати й тим самим вийти на злодія. Увечері на танцях Майка танцює з Лагутиным. Крош вирішує з нею ніколи не розмовляти.

На наступний ранок амортизаторів не виявилося на місці. Хлопчики вивчили сліди: одні від Волги, інші від всюдихода. Крош розповідає про всім Шмакову.

Школярам дали аванс. Крош бездумно витратив майже всі день. У Шмакова вони залишилися цілі.

Крош все – таки пише заява про те, що в Липках Зуєв не був винний. Директор гнівається й просить не втручатися ні у свою справу.

Справа по відновленню машини просувалося повільно. Тільки Крош і Шмаков майже всі зробили. Але потім всім дітям заборонили займатися ремонтом у робочий час. На зборах вирішили, що робити це вони будуть після своєї зміни, а майстри їм будуть допомагати. Справа пішла швидше.

У неділю Крош і Шмаков вирішили з’їздити купуватися в Химки. З ними нав’язав Вадим. У дворі зустрічаю Ігоря, що возиться з москвичем брата й не може неї полагодити. Крош і Шмаков допомагають йому. Ігор під страхом чергової поломки автомобіля бере хлопчиків у Срібний бор, де набагато краще. Там він зустрічає своїх друзів і віддаляється від однокласників. Зрештою, усе знайомляться й плавають разом. Крош звертає увагу на сліди машини, на якій приїхали друзі Ігоря. Вони ті ж, що на місці злочину.

Крош знову розмовляє з Майкою й розповідає їй історію з амортизаторами. Хлопці вирішують поговорити з Ігорем на чистоту. Ігор запрошує своїх друзів на Волзі й з’ясовується, що вони не брали амортизаторів. Але це міг зробити людина, якому вони віддавали свою машину в ремонт. А це був Лагутин із приятелем. Через якийсь час весь клас знав історію з амортизаторами. Лагутин поглядав на Кришачи скоса. Крош і Шмаков розмовляють із Лагутиным. Увечері до Кришу приходить диспетчер Зина. Хлопчик переконує її, що якщо амортизатори найдуться, то Лагутину нічого не буде.

В останній день практики машина остаточно готова, найшлися злощасні амортизатори й директор автобази спочатку лає, а потім хвалить за чесність Кришачись

Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы