Хлестаков і хлестаковщина в комедії «Ревізор» Миколи ГоголяГоголь Микола

 

Величезна художня вартість комедії Н. В. Гоголя «Ревізор» полягає в типовості її образів. Він сам висловив думку, що «оригінали» більшості персонажів його комедії «завжди майже перебувають перед очами». А про Хлестакове письменник говорить, що це «тип багато чого розкиданого в різних російських характерах… Усякий хоч на мінуту … робився або робиться Хлестаковым. І спритний гвардійський офіцер виявиться іноді Хлестаковым, і державний чоловік виявиться іноді Хлестаковым, і наш брат грішний, літератор, виявиться іноді Хлестаковым».

У цьому герої з’єдналися й розумова незначність, і злиденність духовного життя, і відсутність моральних переконань, і розв’язність, здатність до особливої вульгарності, і прагнення «відігравати роль чином вище власної». Зусиллями навколишніх створені умови, щоб розкрилося з повною відвертістю все, що таїлося в душонке цього «пустейшего» человечешки, що рисувалося в його безглуздих мріях. Вірять вигадкам Івана Олександровича чиновники тому, що в його балаканині реалізується не тільки хлестаковский принцип: «Адже на те й живеш, щоб зривати квіти задоволення», але і їхня межа мріянь: мати влада, знайомства, популярність, гроші, не додаючи ніяких зусиль, не витрачаючи розуму й серця, не маючи ніяких щоденних обов’язків. Тому й стає схожим на Хлестакова городничий, що ввірував, що «видає свою дочку не те, щоб за якого’нибудь простої людини, а за такого, що й на світі ще не було, що може все зробити, всі, всі, всі!» У мріях його й Ганни Андріївни з’являється будинок, що повинен бути першим у столиці, так само як у Хлестакова, смачні рыбицы, червона генеральська стрічка через плече, коня, на яких роз’їжджаєш по обідах. Н. В. Гоголь спеціально робить ці повтори в мові своїх героїв, показуючи, як городничий стає Хлестаковым.

Хлестаковщина, тобто бахвальщина, не підкріплена можливостями, справами, прагнення здаватися не тим, чим ти є насправді, внутрішня порожнеча, безвідповідальність, марнославство; явище дуже живуче. У наш час, на жаль, теж є люди з подібними якостями. Завдяки комедії Н. В. Гоголя ми розуміємо ціну таким хлестаковым і намагаємося триматися від них подалі.

Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы