Айвенго характеристика образу

 

Айвенго – благородний молодий лицар, син Седрика Сакса, саксонського дворянина. Учасник III хрестового походу, друг і сподвижник короля Річарда Левове Серце, у свиті якого прибув в Палестину.

До цього був вигнаний батьком з будинку і позбавлений спадку – за те, що посмів закохатися у вихованку Седрика леді Ровену, яку той готував в дружини Ательстану, останньому представникові саксонської королівської династії : з цим браком Седрик пов’язував надії на відродження королівства саксів, що перестало існувати після завоювання Англії норманнами, що звели на трон свого короля. На початок дії роману А., подібно до короля Річарда I, потайки повертається в Англію – без грошей, коня, зброї і обладунків.

Невпізнанний, він приходить в отчий будинок в одязі пілігрима. В цей час Седрик приймає гостей, що несподівано завітали, – настоятеля абатства і впливового лицаря-храмовника Бріана де Буагильбера, супротивника А. : той переміг його на турнірі ще у Святій Землі. З розмови з леді Ровеной А. здогадується, що як і раніше їй небайдужий. Покидаючи рідний дах, він допомагає купцеві і лихвареві Ісааку з Йорка врятуватися від смертельної небезпеки. У вдячність Ісаак купує для нього коня, зброю і обладунки. А.

Інкогніто з’являється на турнірі, влаштованому лицарями-храмовниками. Він бере в особистих поєдинках верх над чотирма доблесними лицарями, включаючи де Буагильбера, а за допомогою Річарда Левове Серце, інкогніто, що теж виступає, виходить переможцем і в загальному турнірі, проте отримує серйозну рану. Його виходжує дочку Ісаака прекрасна Ревекка.

Він же, у свою чергу, ще не цілком оправившись після поранення, виїжджає битися за неї в поєдинку “божого суду”, щоб довести її невинність, коли судилище храмовників засуджує Ревекку до спалювання на вогнищі як чаклунку. Його супротивником знову виступає де Буагильбер. Охоплений роковою пристрастю до Ревекке, храмовник волею обставин вимушений відстоювати в сутичці рішення суду, що прирікає її на тяжку смерть.

Боротьба між почуттям, боргом і честолюбством виявляється для лицаря непосильним переживанням, і він раптово помирає на самому початку поєдинку. На прохання Річарда Левове Серце Седрик прощає сина і відновлює в правах спадкоємства. Оскільки ж Ательстан рішуче відмовляється від одруження на леді Ровене, то чоловіком її стає А. А.

Складається з суцільних доброчесностей, єдина вада, що він виявляє, і та не індивідуальна властивість, властива тільки йому, але загальна вада усього середньовічного рицарства : зневажливо-гидливе відношення до “іудейського племені”, як такому. Але і від цього забобону Ревекка його благополучно позбавляє своєю красою, мистецтвом лікарки і розумними розмовами, змусивши перейнятися повагою до її мудрості.

Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы