Короткий зміст Три товстуни Олеша

 

Три товстуни

В одному місті ніколи жив доктор. Кликали його Гаспар Арнери. Він був учений, і не було в країні нікого мудрей його. Країною же, де жив Гаспар Арнери, правили Три Товстуни, ненажерливі й жорстокі.

Один раз улітку, у червні, ясним погожим днем доктор відправляється на прогулянку. На площі він зненацька застає стовпотворіння, чує постріли й, забравшись на вежу, бачить, як від Палацу Трьох Товстунів біжать ремісники, переслідувані гвардійцями. Виявляється, народ під предводительством зброяра Просперо й гімнаста Тибула повстав проти влади Трьох Товстунів, але повстання зазнало поразки, а зброяр Просперо схоплений. Бомба попадає у вежу, з якої Гаспар Арнери спостерігає за що відбувається, вона валить, і доктор непритомніє. Опам’ятався він, коли наступив вечір. Навколо валяються трупи вбитих. Вертаючись додому через площу Зірки, доктор бачить, що як залишився на волі інший проводир повстання гімнаст Тибул, рятуючись від пренаступних його гвардійців, спритно йде по вузькому дроті прямо над площею, а потім тікає через люк у куполі. Удома утомлений доктор збирається лягти спати, як зненацька з каміна вилазить людина в зеленому плащі. Це гімнаст Тибул. На інший день на площі Суду готовлять десять плах для схоплених заколотників. Тоді ж трапляється надзвичайна подія: вітер несе продавця повітряних куль разом з кулями й той падає прямо у відкрите вікно палацової кондитерської й попадає прямо у величезний торт. Щоб уникнути покарання, кондитери вирішують залишити продавця в торті, вимазавши його кремом і обліпивши цукатами, і подати в зал, де проходить парадний сніданок. У такий спосіб продавець куль, що тремтить від страху, що його з’їдять, стає свідком происходящего в залі. Дегустація торта тимчасово відкладається. Три Товстуни хочуть лицезреть полоненого зброяра Просперо, а потім, коли, насолодившись цим видовищем, вони збираються продовжити бенкет, у залу з лементом і плачем уривається дванадцятирічний хлопчик – спадкоємець Тутти.

У Товстунів немає дітей, і вони збираються передати все своє багатство й керування країною Тутти, що виховується в Палаці, як маленький принц. Товстуни всіляко балують його й потурають його капризам. Крім того, вони хочуть, щоб у хлопчика було залізне серце, вони не дозволяють йому грати з іншими дітьми, а його заняття проходять у звіринці. Замість друга для нього створена дивна лялька, що наділена здатністю рости й розвиватися разом з Тутти. Спадкоємець надзвичайно прив’язаний до неї. І от улюблена лялька зламана: заколотні гвардійці, що перейшли на сторону Просперо й повсталого народу, искололи її багнетами.

Товстуни не хочуть, щоб спадкоємець Тутти засмучувався. Ляльку необхідно терміново полагодити, але ніхто не здатний цього зробити, крім ученейшего доктори Гаспара Арнери. Тому вирішено відправити йому ляльку, щоб до наступного ранку вона, полагоджена, знову була в Тутти. У противному випадку доктора чекають серйозні неприємності. Оскільки настрій Товстунів зіпсований, торт із продавцем повітряних куль несуть назад на кухню. Кухарчуки в обмін на повітряні кулі допомагають продавцеві вибратися з Палацу, показують йому таємний хід, що починається з гігантської каструлі.

Тим часом на Чотирнадцятому ринку Три Товстуни влаштовують свята для народу: спектаклі, розваги, подання, під час яких артисти повинні агітувати за Три Товстунів і відволікати увагу народу від плах, які зводяться для страти. На одному такому поданні присутні доктор Арнери й гімнаст Тибул, перетворений доктором для конспірації в негра. Під час виступу силача Лапитупа Тибул не витримує й проганяє його зі сцени, відкривши народу, що він зовсім не негр, а самий справжній Тибул. Між ним і підкупленими циркачами зав’язується бійка. Тибул обороняється капустяними качанами, зриваючи їх прямо із грядки й кидаючи в супротивника. Схопивши черговий качан, він зненацька виявляє, що це людська голова, і не кого іншого, як продавця повітряних куль. Так Тибул довідається про існування таємного підземного ходу в Палац Товстунів.

Поки Тибул бореться, доктори Гаспара Арнери знаходять посланці Товстунів і вручають йому наказ і зламану ляльку. Доктор Гаспар Арнери намагається полагодити ляльку, але до ранку він явно не поспіває. Потрібно ще щонайменше дня два, і доктор разом з лялькою відправляється до Товстунів. По дорозі його зупиняють гвардійці, що охороняють Палац, і не пускають далі. Вони не вірять, що він дійсно Гаспар Арнери, а коли доктор хоче показати їм ляльку, то виявляє, що її немає: задрімавши, він упустив неї по дорозі. Розстроєний доктор змушений повернути назад. Проголодавшись, він заїжджає в балаганчик дядюшки Бризака. Яке ж його подив, коли він виявляє тут ляльку спадкоємця Тутти, що виявляється зовсім не лялькою, а живою дівчинкою по ім’ю Суок, схожої як дві краплі води на ляльку. І тоді в появившегося тут незабаром Тибула виникає план звільнення Просперо.

Ранком доктор Арнери є в Палац. Лялька не тільки виправлена їм, але ще більше походить на живу дівчинку, чим раніше. Суок гарна артистка й прекрасно представляється лялькою. Спадкоємець у захваті. І тоді доктор просить у нагороду скасування страти десятьох заколотників. Обуреним Товстунам нічого не залишається, як погодитися, інакше лялька може знову зіпсуватися.

Уночі, коли всі сплять, Суок проникає у звіринець. Вона шукає Просперо, але в одній із кліток виявляє чудовиська, що обростило вовною, з довгими жовтими пазурами, що вручає їй якусь дощечку й умирає. Це великий учений Туб, творець ляльки для Тутти: він був укладений у звіринець за те, що не погодився зробити спадкоємцеві залізне серце. Тут він провів вісім років і майже втратив людський вигляд. Потім Суок знаходить клітку із Просперо й звільняє його. За допомогою випущеної із клітки страшної пантери Просперо й Суок прориваються до тої самої каструлі, звідки починається підземний хід, але Суок не встигає слідом за Просперо й схоплена гвардійцями.

Наступного дня відбудеться суд над Суок. Щоб спадкоємець Тутти випадково не втрутився й не розбудував їхні плани, за наказом Товстунів його тимчасово присипляють. Суок не відповідає на питання й взагалі ніяк не реагує на що відбувається. Розгнівані Товстуни вирішують віддати її на розтерзання тиграм. Випущені із клітки тигри, побачивши жертву, спочатку кидаються до неї, але потім зненацька равнодушно відвертаються. Виявляється, це зовсім не Суок, а та сама зіпсована лялька, що заколотні гвардійці відібрали в її вчителя, що знайшов, танців Раздватриса. Справжню Суок сховали в шафу, підмінивши лялькою.

Тим часом уже звучать постріли й рвуться снаряди, що повстав народ під предводительством зброяра Просперо й гімнаста Тибула штурмує Палац.

Влади Товстунів приходить кінець. А на тій дощечці, що вручив відважної Суок умираючий творець ляльки, він розкрив їй важливу таємницю: вона сестра Тутти, у чотири роки викрадена разом з ним за наказом Товстунів і потім розлучена із братом. Тутти залишили в Палаці, а дівчинку віддали бродячому цирку в обмін на папугу рідкої породи з довгою червоною бородою

Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы