Сучасні українські поезії, що сподобалися мені найбільше (твори Галини Кирпи)

 

Серед віршів сучасних поетів, творчість яких нещодавно вивчали на уроках української літератури, найбільше мені припали до вподоби твори Галини Кирпи. По-перше, сама авторка здається розумною та непересічною особистістю, адже вона не лише пише поезії, а й працює журналістом, видавцем, перекладачем і навіть є автором підручника з етики. По-друге, вірші Галини Миколаївни дуже оригінальні, емоційні, душевні, теплі.

Багато хто вірить, що у нього є янгол. Адже ще змалку нам відома біблійна легенда. У ній розповідається, що в людини на одному плечі янгол, який охороняє, спонукає до добрих справ, а на другому — чорт, який спонукає до злих. Ми ж самі маємо вибирати, кого слухати. З вірша «Мій янгол такий маленький» бачимо, яким йога уявляє письменниця. Мені здається, ліричний герой поезії — маленька дитина, що вірить в янгола, переконана в тому, що він завжди допоможе, підтримає, вбереже в злому та жорстокому світі. У творі використовується багато слів із зменшено-пестливими суфіксами: маленький, крихітка, легенький, тихенький. На мою думку, авторка з їх допомогою намагається краще окреслити образ янгола — він не тільки добрий, але й сам тендітний, вразливий й потребує захисту й підтримки.


Настрій цього вірша легкий та позитивний. Але в той же час твір дуже філософський, він спонукає зміцнювати віру, духовність, жити за законами правди та добра, берегти світле в своїй душі. Наш обов’язок — постійно плекати свого янгола-охоронця.

Вірш «Коли до вас темної ночі...» спочатку видався мені абсолютно незрозумілим. На перший погляд, у ньому йдеться про те, що треба оберігати навколишній світ: диким тваринам нема місця в зоопарку, вони повинні жити на волі. Але, поміркувавши, я дійшов висновку, що образ лева — це символ, утілення наших дитячих мрій та фантазій, польоту вільної думки, творчості. Думаю, у поезії йдеться про те, що необхідно й у дорослому віці «зберегти лева», тобто вірити в дива, бути креативним, не заганяти себе в штучні рамки, завжди залишатися трохи дитиною:

І колись буде

ціла Лев’яча Держава,

де жоден Лев

не знатиме про зоопарк.

Коли б тільки вижив

той Лев,

що прийде до вас темної ночі.

Октавіо Пас, мексиканський поет, говорив: «Вірші не можна пояснити, їх можна тільки збагнути...» І дійсно, поезії Галини Кирпи саме такі: їхній зміст важко передати словами, але можна відчути душею й серцем, і саме цим вони прекрасні.

Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы