ТВІР-ОПИС ПАМ’ЯТКИ ІСТОРІЇ Й КУЛЬТУРИ ЗА КАРТИНОЮ В ПУБЛІЦИСТИЧНОМУ СТИЛІ Тарас Шевченко «Аскольдова могила»

 

Усім відомо, що видатний український письменник Тарас Шевченко за освітою був художником і залишив після себе не лише величезну поетичну спадщину, але й багато живописних і графічних мистецьких творів.

Перед нами одна з робіт Тараса Григоровича, написана в 1846 році, - картина «Аскольдова могила», на якій відтворена відома історично-архітектурна пам’ятка.

Праворуч під зображенням підпис Михайла Сажина. Однак мистецтво знавці одностайно заперечують авторство цього художника. Вони доводять, що за композицією, освітленням, манерою відтворення окремих деталей і зображення дерев це — оригінальний малюнок Тараса Шевченка.

Аскольдова могила здавна овіяна переказами і легендами, вона відома ще з доби Київської Русі. Місцевість, де знаходиться пам’ятка, кияни вважали священною. У центрі картини художник зобразив кам’яну церкву-ротонду в стилі ампір, яку побудував 1810 року архітектор Андрій Меленський. У підвалі храму була старовинна гробниця, де поховали князя Аскольда. Його в 882 році підступно вбив новгородський князь Олег. Навколо храму, що стоїть на узвишші, розташований цвинтар, де ховали київських вельмож. Саме тому біля будівлі художник зобразив декілька хрестів. Цвинтар огороджений похилим дерев’яним парканом. По обидва боки Аскольдової могили намальовані старі розлогі дерева, що своєю пишною зеленню закривають частину будівлі. Від них віє спокоєм, пейзаж дуже добре передає розмірене життя місцевих мешканців. Навколо пам’ятки зображені постаті людей: заклопотана дівчина з коромислом, яка поспішає додому; утомлений чоловік із палицею повільно йде гористою місцевістю; військовий оглядає навколишній пейзаж. Ліворуч гробниці розташовані невеликі будівлі, що нагадують хатки місцевої бідноти, а вдалині за обрисами високих дерев видніється Дніпро.

Картина виконана аквареллю із використанням сепії — світло-коричневої барвникової речовини. Колорит твору багатий відтінками, але спокійний. Тарас Шевченко виразно передав стан природи й настрій зображених персонажів. Завдяки тонким світлотіньовим нюансам талановитому художникові вдалося досягти значної емоційності в зображенні краєвиду.

Знаходиться картина «Аскольдова могила» в Будинку-музею Т. Г. Шевченка в Києві.

Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы