ПИСЬМОВИЙ ТВІР-ОПИС ПАМ’ЯТКИ ІСТОРІЇ ТА КУЛЬТУРИ НА ОСНОВІ ОСОБИСТИХ СПОСТЕРЕЖЕНЬ І ВРАЖЕНЬ У ХУДОЖНЬОМУ СТИЛІ Будинок з химерами

 

Нещодавно наш клас був на екскурсії в місті Києві. Від подорожі ми отримали незабутні враження, дізналися багато нового, побували в цікавих місцях. Чи не найбільше Мені запам’яталася архітектурна пам’ятка нашої столиці — незвичайна будівля, яку називають Будинком з химерами, розташована на вулиці Банківській.

Від екскурсовода я довідався, що пам’ятку було збудовано в 1901 році архітектором Владиславом Городецьким у стилі модерн. Власне, сам архітектор був власником й одним із перших мешканців дому, тому, мабуть, особливо подбав про красу споруди. Розповідають, що в будівництво чудернацького маєтку він вклав близько 65 тисяч карбованців — величезну на той час суму!

Якщо дивитися на будівлю здалеку, то вона видається звичайною сірою спорудою, але коли наблизитися до неї, то розумієш, що це своєрідне архітектурне диво.


Будинок з химерами отримав у народі таку назву за численні скульптурні зображення на фасаді. Це тварини, морські жителі, плазуни, виконані з бетону. Ми довідалися, що архітектор Городецький був завзятим мисливцем і мріяв відвідати сафарі в Африці, тому обрав для оздоблення саме таку тематику. У стіни маєтку вмуровано голови слонів, крокодила, носорогів та антилоп. На парапеті даху сидять велетенські жаби, височіють хвости дельфінів та жіночі постаті — нереїди — з тризубами в руках. Замість волосся на голові у них ланцюги, фантастичне листя та квіти. На розі будівлі відтворений велетенський пітон, а по колонах спускаються ящірки. На перехожих широко розправляють свої крила орли, стіни споруди обвиті лататтям та квітами.

Парадні сходи не менш дивовижні, ніж зовнішнє убрання будинку. Вони прикрашені ліпниною, рельєфами, а в центрі розташована колона із зображенням обвитого рослинами величезного дельфіна.

Навіть огорожа має скульптурне оформлення. Особливо вразила мене статуя, що відтворює боротьбу левиці та орла. Тварини зроблені настільки виразно, чітко, емоційно, що здаються живими.

На жаль, ми не побували всередині Будинку з химерами, який зараз має статус малої резиденції Президента України, призначеної для прийому іноземних делегацій. Також у будівлі діє музейно-культурний центр «Шедеври мистецтва України», де зберігаються визначні пам’ятки декоративно-прикладного мистецтва. Незвична пам’ятка архітектури справила на мене незабутнє враження. Сподіваюся, що колись мені пощастить оглянути її всередині й помилуватися шедеврами диво-будинку Владислава Городецького.
Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы