Короткий зміст Удачі капітана Блада Сабатини

 

Упасти Дракона

Питер Блад приймає на борт свого корабля чотирьох іспанців, що потерпіли аварія корабля. Одним з них виявляється дон Иларио де Сааведра, новий губернатор Эспаньолы, що прибув у Нове Світло щоб посприяти маркізові Риконете в пійманні капітана Блада. Не дивлячись на цю обставину, Блад надає іспанцеві медичну допомогу й доставляє в іспанський порт Санто – Доминго. Зійшовши на берег, дон Иларио розпоряджається дозволити корсарському кораблю зайнятися ремонтом і запастися прісною водою на невеликому безлюдному острівці, розташованому у входу в бухту. Пірати не встигають закінчити ремонт, тому що до Эспаньоле наближається ескадра маркіза Риконете. Капітан Блад, скориставшись вигідним стратегічним положенням острівця, блокує Впасти Дракона (вхід у гавань Санто – Доминго). Маркіз Риконете вимушено дає Бладу гарантії безпеки, і його кораблі кидають якір у порту Санто – Доминго. Незважаючи на дані обіцянки, що був губернатор Санто – Доминго й маркіз Риконете без ведена дона Иларио вирішують атакувати піратів. Довідавшись про їхній задум, капітан Блад придумує план залишити свій корабель " Сан – Фелипе" і швидко захопити флагман адмірала "Марію Глориосу", команда якого зійшла на берег, щоб атакувати корсарів із суши. Захопивши порожній корабель, Блад і його команда благополучно покинули Впасти Дракона.

Самозванець

Питер Блад довідається, що іспанське поселення Картахена було розграбовано якимось піратом, що видавав себе за Блада. Однак двом іспанським кораблям зі скарбами вдалося піти від морських розбійників і добратися до Пуерто – Рико. Блад вирішує вдатися до хитрості й захопити ці кораблі із цінностями. Він прибуває в місто ДЕ – ПУЭРТО – РИКО, представившись губернаторові як дон Педро Энкарнадо, посланник адмірала Риконете. Блад передає губернаторові – донові Себастьяну – фальшивий лист, у якому тому пропонується передати командування всіма збройними силами Сан – Хуану донові Педро де Энкарнадо. Під приводом захисту острова від мнимої атаки, Блад роззброює галеоны із цінностями й наказує перевезти більша кількість гарнізону Сан – Хуану в селище Сан – Патрико. Однак плани капітана порушує раптовий напад піратів, під командуванням самозванця, що видає себе за Питера Блада. Розсерджений нахабністю самозванця, Блад уживає ряд військових маневрів для захисту міста. Хоча Сан – Хуан ненадовго попадає в руки піратів, завдяки діям Блада іспанцям вдається з ними впоратися. Самозванця заарештовують і стратять. Питер Блад пропонує отконвоировать кораблі зі скарбами в безпечне місце, і іспанці із вдячністю приймають пропозицію. Природно, роззброєні галеоны не роблять опору, коли ним стає ясно їхнє щире положення.

Демонстрація

Шевальє де Сентож прибуває на Тортугу з наказом від міністра Франції, у якому губернаторові Тортуги д’ожерону пропонується припинити торговню з піратами й флібустьєрами. Губеранатор намагається пояснити посланникові, що такий наказ не тільки розорить його колонію, але й перешкодить флібустьєрам стримувати агресію Іспанії. Шевальє де Сентож не вірить, що Іспанія, що не веде війни із Францією, може представляти якусь погрозу для французьких кораблів і колоній. Після відплиття посланника, д’ожерон розповідає Бладу про наказ, спрямованому обмежити діяльність піратів. Блад серйозно стурбований як можливою втратою вигоди, так і перспективами, які одержать іспанці, якщо флібустьєри зникнуть. Капітан обіцяє губернаторові почати ще одну спробу переконати шевальє. Блад улаштовує демонстрацію: "Марія Глориоса" під видом іспанського корабля атакує судно, на якому пливе де Сентож із дружиною, а "Арабелла" надає своєчасну допомогу французам. Переконавшись на власному прикладі в тім, що іспанці дійсно проявляють агресію стосовно нейтральних кораблів, а флібустьєри перешкоджають іспанській гегемонії в Карибському морі, шевальє де Сентож скасовує свої розпорядження.

Рятування

Натаниэль Хагторп просить капітана Блада посприяти звільненню свого брата Тома Хагторпа, що уже більше двох років перебуває в рабстві. Тім був куплений полковником Бишопом, але небагато пізніше його викупив сер Джеймс Корт, губернатор основа Невиснув через примху своєї нісенітної дружини, що зацікавилася Томом. Однак коли парубок відкинув любовні домагання господарки, він знову виявився на плантаціях. Блад бере в заручники Джеффри Корту, двоюрідного брата сера Джеймса Корту, маючи намір обміняти його на Тома. Блад прибуває на Невис, спочатку інкогніто, але потім повідомляє своє ім’я й відкрите заявляє, що відпустить Джеффри, якщо губернатор погодиться звільнити Тома Хагторпа, у противному ж випадку Джеффри повісять на реї. Однак сер Джеймс зненацька відмовляє від подібної угоди й наполягає на тому, щоб повісити Тома, не піклуючись при цьому про долю двоюрідного брата. З’ясовується, що між леді Корт і Джеффри був роман, про яке довідався сер Джеймс. Блад пропонує інше рішення – він погоджується відвезти Джеффри подалі від Невису й вселити йому думка не шукати більше зустрічей з леді Корт, а замість сер Джеймс відпустить Тома. Губернатор погоджується з такою пропозицією, Блад разом з Томом вертаються на корабель, а Джеффри Корт, очевидно, залишає Вест – Індію.

Святотатство

Блад довідається, що губернатор і алькальд іспанського порту Гавана фактично ограбували капітана англійського торговельного судна, скориставшись лазівкою в законах, а пізніше намагалися потопити його судно. Англійському капітанові Тому Уокеру вдалося врятуватися на захопленої іспанської караке. Вирішивши, що таке діяння не повинне залишитися безкарним, Блад організовує містифікацію. Він перебуває в Гавану й повідомляє губернатора, що в нього в полоні перебуває кардинал – архієпископ дон Игнасио де ла Фуэнте, прибуття якого іспанці чекали від дня на день. Кардинала зображує переодягнений Ибервиль, а свиту – матроси, однак обман залишається непоміченим. Блад вимагає губернатора повернути капітанові Уокеру гроші, які були в нього відняті й понад це виплатити викуп за волю архієпископа в сто тисяч дукатів. Мнимий кардинал проявляє зацікавленість у події з капітаном Уокером, а, довідавшись подробиці, різко засуджує губернатора й алькальда за шахрайство. Під тим приводом, що його висадження в Гавані загрожує губернаторові судом і, можливо, стратою, Ибервиль заявляє, що не стане сходити на берег у цьому порту. Обман виявився лише два тижні через, коли в Гавану прибув справжній кардинал.

ЩоБігла идальга

Перебуваючи в іспанському поселенні Де – Ла – Ача, Блад стає свідком нападу трьох іспанців на англійця. Причиною зіткнення послужила дівчина. Блад вступає в бійку, змушуючи іспанців відступити. Виявляється, що англієць Джордж Ферфакс і іспанка Исабела являють собою закохану пару, а що атакували Ферфакса були брат дівчини і його друзів. Блад разом з пораненим Ферфаксом і Исабелой піднялися на борт "Чаплі" – корабля Ферфакса, що цілком відповідало планам Блада, що прагнув покинути іспанські володіння. Блад попросив англійця на подяку за надану допомогу підвести його до Тортуги. Це необережно висловлене бажання дозволило Фэрфаксу догадатися, що на його кораблі перебуває розшукуваний флібустьєр Питер Блад. Ферфакс вирішує видати Блада маркізові Риконете за винагороду, Исабела заперечує проти такого вчинку стосовно людини, що їх урятував. Вони сваряться, і Фэрфакс наказує замкнути дівчину в каюті, а Блада в трюмі. Однак пірат попереджає дії Фэрфакса й, загрожуючи шкіперові, змушує перемінити курс і плисти назад до Де – Ла – Ача. Блад і Исабела висадилися на берег, дівчина повернулася до своєї родини, а Блад – на нейтральний острів Кюрасао.

Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы