Войти
Закрыть

Практична робота. Мумії в Давньому Єгипті

6 Клас , Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019

 

Практична робота

Мумії в Давньому Єгипті

Мета: ознайомитися з поховальним обрядом та уявленнями про потойбічне життя в Давньому Єгипті за допомогою історичних джерел.

Ознайомтеся з текстами джерел. Дайте відповіді на запитання й виконайте завдання.

До поховань давні єгиптяни вкладали числення амулети та інші речі, які мали допомогти померлому в потойбічному житті. Цей браслет із зображенням священного жука-скарабея знайшли у гробниці фараона Тутанхамона.

Давньогрецький історик Геродот про процес бальзамування тіла померлого

...Для цього поставлені особливі майстри, які за своїм обов'язком займаються ремеслом бальзамування. Коли до них приносять небіжчика, вони показують родичам на вибір три розмальовані зображення померлих... Перший спосіб бальзамування називають найкращим і найдорожчим, другий — пересічної якості й дешевшим, третій — найдешевшим. Відтак називають їм ціну та питають, яким способом родичі хотіли б забальзамувати небіжчика. Якщо після цього вони сходяться в ціні, то родичі повертаються додому, а небіжчика залишають майстрам.

[Найдорожчий перший спосіб бальзамування проводився так]: Спершу вони витягують через ніздрі залізним гачком мозок. Цим способом видаляють тільки частину мозку, а решту — шляхом упорскування розчинних засобів. Потім роблять розріз гострим каменем і вичищають від нутрощів усю черевну порожнину. Очищену, її промивають пальмовим вином, натирають пахощами і знову зшивають. Після цього тіло кладуть у натровий луг на 70 днів. Коли мине цей термін, тіло обмивають, обвивають його розрізаним на бинти полотном і намащують камеддю. Після цього родичі беруть тіло назад, виготовляють дерев'яний саркофаг у формі людської фігури й кладуть туди небіжчика. Тіло у труні зберігають у родинній усипальниці.

  • 1. Поміркуйте, які верстви єгипетського суспільства могли дозволити собі перший спосіб бальзамування, а хто мав задовольнитися третім.
  • 2. Про яке ставлення єгиптян до потойбічного життя свідчить такий тривалий процес бальзамування?

Канопи — спеціальні посудини, до яких складали нутрощі померлого. У посудині із головою шакала зберігали шлунок, мавпи (павіана) — легені, сокола — кишечник, людини — печінку.

Єгиптяни склали своєрідний порадник, відомий як «Книга мертвих», де записано, як дух померлого може успішно досягти потойбічного життя в Царстві Озіріса. Він мав пройти довгий, сповнений випробувань шлях, щоб потрапити до зали суду «Обох правд». Там дух померлого мав відповісти на запитання 42 богів.

Мумію вкладали до саркофага. Саркофаг відображав індивідуальні риси зовнішності померлого.

Виправдувальні слова померлого на суді Озіріса (із «Книги мертвих»)

Я не завдавав зла людям. Я не мучив тварин. Я не крав худобу, призначену для жертвопринесень. Я не чинив нічого поганого у священному місці. Я не намагався вивідати того, що мало бути таємницею. Я не чинив блюзнірства. Я не завинив перед богами.

Я не допустив насильства над убогим. Я не обмовляв слугу перед його господарем. Я нікого не залишив голодним. Я нікого не примусив плакати. Я нікого не вбив. Я ні до кого не підсилав убивць.

Я нікому не завдав болю. Я не підміняв міру для зерна. Я не підміняв міру для виміру поля. Я не обдурював із терезами. Я не хитав язичок терезів. Я не відривав молоко від уст дитини. Я не затримував у зрошувальному каналі воду, що мала текти на чуже поле.

Я не гасив жертовний вогонь, коли він мав горіти. Я не забирав худобу з поля богів. Я не ставав на шляху процесії бога. [Наприкінці він чотири рази мав повторити] Я чистий!

  • 1. На які групи можна поділити ці слова? Яких сфер життя вони стосуються?
  • 2. Що наведений текст може сказати про мораль у Давньому Єгипті?

Папірус Ані. Зображення зали суду «Обох правд».

  • 1. Знайдіть на малюнку Аммут (чудовисько з тілом бегемота та головою крокодила, що поїдає душі нечестивих померлих), душу померлого (вона схожа на горщик), перо богині Маат.
  • 2. Де на папірусі зображено сцену, описану в уривку з документа?
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду