Войти
Закрыть

Столітня війна. Завершення об’єднання Франції

7 Клас , Всесвітня історія 7 клас Сорочинська, Гісем 2020

 

§ 2. Столітня війна. Завершення об’єднання Франції

Пригадайте:

  • 1. Представником якої династії був король Франції Філіп IV Красивий?
  • 2. Що таке королівський домен?

1. Столітня війна: причини та перший етап

У 1328 р. помер король Франції Карл IV Красивий. Він не залишив по собі прямого спадкоємця, тому французька знать вирішила віддати трон його двоюрідному братові Філіпу VI Валуа. Але внук Карла, король Англії Едвард III (1312-1377), оскаржив це рішення. Він теж прагнув посісти французький трон. У відповідь на претензії Едварда французький король взяв в облогу англійські володіння на материку — Гасконь. Тоді Едвард III оголосив війну Франції.

Так розпочалася війна між Англією та Францією, яка тривала з 1337 по 1453 рік — більш ніж сто літ. Історики називають її Столітньою. Насправді ж бойові дії не тривали увесь час безперервно. Війна складалася із серії короткочасних кривавих конфліктів, у яких англійські королі намагалися встановити свій контроль над Францією.

Війна почалася з морських набігів французів та англійців на узбережжя одне одного. Закінчилося все тим, що у морській битві при Слейсі французький флот був майже повністю знищений. Англійські війська вторглися на територію Франції. У 1346 р. відбулася битва при Кресі — перша велика битва Столітньої війни, у якій французьку армію вщент розгромили англійці.

По кількох роках війни англійський король перейшов до тактики загарбання важливих міст і здійснення рейдів у глиб території Франції з пограбуваннями і взяттям великої здобичі. Війна набула характеру боротьби на виснаження.

  • Вкажіть території, які перейшли під владу англійців на другому етапі Столітньої війни.

Едвард III. Малюнок Ґ. Турнера

Щоб довести, що Едвард III не може зайняти трон Франції, французькі юристи спиралися на закони часів Хподвіґа — «Салічну правду», де стверджувалося, що землю не може успадковувати жінка. Юристи вважали, що оскільки королівство — це земля, а мати Едварда III — донька Філіпа IV Красивого, тож вона та її нащадки не мають права на французький престол.

В одній із битв у полон до англійців потрапив французький король. Це призвело до безвладдя і хаосу всередині самої Франції. Різні політичні сили намагалися захопити владу в країні.

Увесь тягар війни ліг на плечі селян. Останньою краплею, що переповнила чашу їхнього терпіння, стала вимога до них здійснювати роботи з укріплення замків. У травні 1358 р. на північ від Парижа спалахнуло повстання, яке швидко поширилося. Воно дістало назву Жакерія (французькі сеньйори презирливо називали всіх селян «Жаками»). Лише після підступного вбивства керівників повстання вдалося придушити.

Після всіх цих негараздів Франція з великими труднощами відновила свої сили. Дофін (принц) Шарль у 1360 р. уклав мир з Англією. За ним майже третина території Франції відходила під англійське управління, в обмін англійський король відмовився від претензій на французький престол. Полонений французький король так і помер в Англії.

  • Що стало причиною Столітньої війни?

2. Другий етап Столітньої війни

Дофін Шарль коронувався і став королем Шарлем V Мудрим. Він зумів упорядкувати і переозброїти армію.

У 1369 р. бойові дії між Англією та Францією відновилися. Цього разу перевага була на боці французів. Під командуванням талановитого полководця Бертрана дю Геклена вони майже повністю визволили територію Франції. У цей період змінився характер війни: із війни між благородними лицарями, що воювали за славу, сеньйорів і прекрасних дам, вона перетворилася на війну між державами і народами.

Смерть Шарля V Мудрого спричинила боротьбу за владу у Франції. Цим вирішили скористатися англійці, які поновили війну. Восени 1415 р. англійська армія на чолі з королем Генрі V висадилася на французькому узбережжі. У битві при Азенкурі вона знову розгромила французів. Англійці вступили до Парижа.

Збірний образ воїнів Столітньої війни (сучасне зображення)

1420 р. Франція та Англія ставали єдиним королівством, а англійський король Генрі V оголошувався спадкоємцем французького престолу.

Позбавлений права престолонаслідування дофін Шарль не визнав договору і втік на південь Франції, де ще залишалися його прихильники. Знову спалахнула війна. Перешкодою на шляху англійців до повного підкорення країни стала фортеця Орлеан, яку вони взяли в облогу 1428 р. Хоча захисників твердині було значно більше, ніж англійців, вони мало вірили в перемогу.

  • Якими були наслідки битви при Азенкурі?

3. Жанна д’Арк. Завершення Столітньої війни

У березні 1429 р. до двору дофіна Шарля, проголошеного Шарлем VII, прибула дівчина у чоловічому одязі. Вона називала себе Жанною і стверджувала, що прийшла, аби визволити Орлеан, вигнати англійців із Франції та коронувати дофіна. Про це їй повідомили святі та ангели, що з’являлися їй у видіннях. Жанну д’Арк допустили до армії. Солдати і прості люди бачили у ній знаряддя Бога, що приведе їх до спасіння.

За 7 днів французька армія зняла облогу з Орлеана і здійснила рейд до Реймса — міста, де традиційно відбувалася коронація французьких королів. Коронація Шарля в Реймсі перетворила дофіна в очах французів на законного короля, а боротьба за свого правителя у свідомості тодішніх людей — це боротьба за власну країну.

Мовою документа

Франція за часів Столітньої війни (Хроніка Сен-Дені, 1415 р.)

Мешканці передмість і сіл вважали за краще ховатися в містах або тікати в ліси із дружинами, дітьми і всім скарбом, ніж зустрічатися з людьми короля (збирачами податків), яких вони боялися більше, ніж ворога. Невдовзі вони справді відчули на собі, що не було жодної різниці між цими людьми й англійцями, бо люди короля грабували й чинили розбій не менш люто. Силою вони забирали золото, гроші й усе найцінніше. Їхня жорстокість наганяла такий жах, що священники забирали з церков і ховали в надійних місцях скарби, які належали Богові та святим, тому що грабіжники забирали все, що могли знайти за міськими мурами, і робили це без докорів сумління.

  • 1. Як війна вплинула на життя Франції?
  • 2. Чим можна пояснити поведінку королівських збирачів податків?

У битві при Азенкурі англійці досягли перемоги завдяки дисципліні, яка існувала в піхоті, та озброєнню — великим далекобійним лукам. Французьке військо складалося з невеликої кількості лицарів, адже лицарське спорядження коштувало дорого. Кожен лицар вступав у бій, прагнучи здобути славу і здійснити подвиг, а тому погано реагував на команди. Коли бій розпочався, лицарі кинулися на ряди англійців. Кожен прагнув бути першим. Поле, де відбувався бій, посередині звужувалося. Лицарі застрягли у вузькій частині поля, де їх легко могли розстрілювати англійські лучники. Крім того, перед своїми рядами вони виставали довгі загострені жердини, які не дозволяли французьким вершникам наблизитися до англійців. Не витримавши обстрілу, лицарі відступили. Контратака англійців довершила справу. У битві загинуло 1500 французьких лицарів і лише три англійські.

Жанна д'Арк вступає до Орлеана. Худ. Ан-Жак Шерер

Після коронації Шарль VII із насторогою і підозрою ставився до зростаючої популярності «Орлеанської діви», боячись, що вона може затьмарити його. Тому король та його оточення намагалися якось її позбутися. Жанні доручали незначні, але ризиковані воєнні операції; під час однієї з них вона потрапила в полон до союзників англійців. Шарль VII нічого не зробив, щоб урятувати Жанну. Її визнали відьмою і спалили на площі в Руані.

Жанна д ’Арк перед стратою (сучасне зображення)

Хоча Жанна й загинула, розпочата нею справа мала позитивні наслідки. У 1436 р. французький король Шарль VII вступив до Парижа, а до 1453 р. всю територію Франції, крім міста Кале, було визволено від англійців. Столітня війна завершилася.

Наслідки Столітньої війни були неоднозначними:

• Розорення Франції, людські втрати — до 50% населення країни;

• Формування централізованої системи збору податків та єдиної постійної армії у Франції;

• Зміцнення королівської влади та збільшення політичного впливу правлячої династії Валуа;

• Англія була змушена відмовитися від територіальних претензій;

• В обох країнах війна викликала у населення почуття єдності. Французи та англійці усвідомили, що вони є народами з власного мовою, традиціями та територіями.

• Лише після завершення Столітньої війни відбулася остаточна централізація влади у Франції. Цьому сприяло правління короля Луї XI (1461-1483), який за підтримки міст, звільнених від військової повинності, переміг непокірних васалів і таким чином здобув контроль над всією територією Франції.

  • 1. Чому Жанну д’Арк назвали «Орлеанською дівою»?
  • 2. Як постать Жанни д’Арк вплинула на історію Столітньої війни?

Висновки

Столітня війна — серія військових конфліктів між Англією та Францією, що тривала упродовж 1337-1453 рр. Головною причиною цієї війни стала складність та заплутаність феодальних відносин між правителями цих двох держав.

Мирного договору воюючі сторони так і не уклали, проте програла у цій війні все-таки Англія, яка була змушена відмовитися від територіальних зазіхань на континенті.

Закріпимо знання та вміння

Перевірте себе

1. Коли і з ким Франція вела Столітню війну? 2. Чому Столітня війна отримала таку назву? Чи тривали бойові дії протягом всієї війни? 3. За якого англійського короля розпочалася Столітня війна? 4. Якими були наслідки Столітньої війни? 5. Хто така Жанна д’Арк? Чим вона уславилася? 6. З якою метою Шарль VII організував процес, який переглянув справу Жанни д’Арк і зняв з неї всі звинувачення?

Опрацюйте разом

1. Чому історики називають Столітню війну війною королів, у якій кров проливав простий народ? 2. У малих групах порівняйте організацію війська та влади у Франції до та після Столітньої війни. 3. Назвіть причини селянських повстань («Жакерії») у Франції під час Столітньої війни. 4. За потреби, користуючись додатковими джерелами, складіть хронологічну таблицю «Етапи Столітньої війни». 5. Якою була роль Жанни д’Арк у перемозі над англійцями? 6. Висловіть власні припущення щодо того, чому постать Жанни д’Арк у подальші часи для французів стала національним символом.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 7 клас Сорочинська, Гісем 2020", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду