Войти
Закрыть

Диктатура Юлія Цезаря (відповіді)

ГДЗ 6 Клас , ГДЗ Всесвітня історія 6 клас Щупак, Бурлака 2019

 
§ 47 Диктатура Юлія Цезаря
ЗНАЮ й РОЗУМІЮ: запитання та завдання
I. Знаю нове
1. Укажіть причини повстання Спартака.
Він служив у римському війську, але потім утік, був схоплений і відданий у гладіатори. Гладіатор (від латинського слова «гладіус» — меч) — людина, яка володіє мечем. Зазвичай гладіаторами ставали найдужчі й найхоробріші раби. У спеціальних школах їх навчали володіти зброєю, майстерно фехтувати. Школи були схожі на в'язниці, де гладіаторів суворо охороняли, а за найменшу провину заковували в кайдани, саджали на ланцюг. Гладіаторські бої влаштовували в цирках (спорудах, схожих на сучасні цирки), де гладіатори повинні були битися один з одним або з дикими звірами на потіху римлянам.
2. Чим можна пояснити перемогу Цезаря в громадянській війні?
Цезар зменшив кількість чужинців, що жили в Римі, зробивши виняток для іноземних лікарів і вчителів, яким було надано римське громадянство.
3. Які воєнні походи здійснив Юлій Цезар?
Установивши римське панування, Цезар став майже одноосібним правителем на підкорених землях. Зростання популярності Цезаря непокоїло Помпея — державного діяча й полководця Риму. Помпеєві вдалося переконати сенат і відкликати Цезаря з Галлії. За таких обставин у 49 р. до н. е. Цезар спрямував свої війська на Рим. Швидко діставшись до річки Рубікон, що відокремлювала галльськіпровінції від Італії, він зупинився в роздумах. Нарешті Цезар прийняв рішення та зі словами «Жереб кинуто!» розпочав переправу на італійський берег, розв'язавши війну з Помпеєм.
4. Які реформи встиг провести Цезар?
Цезареві була доручена цензорська влада, і він одержав право контролювати особисте життя громадян. Імператор суворо стежив за дотриманням законів. Цезар роздавав жителям Риму гроші, усіх своїх солдатів-ветеранів наділив землею — 80 тис. осіб були розселені в заморських колоніях Риму. Було видано закони, спрямовані на впорядкування життя в провінціях, на обмеження розкоші.
Цезар не приховував, що вважає республіканський лад застарілим. Він прямо заявляв: «Республіка — ніщо, порожнє ім'я без тіла й вигляду». У Римі почали говорити, що Цезар прагне царської влади, адже вимагав шанувати себе як царя.
5. Чому в Римі посилювалася влада полководців?
Через тріумфи і нові завойовані земліскачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "ГДЗ Всесвітня історія 6 клас Щупак, Бурлака 2019", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду

Навігація