Утримання корів у літній період

 

У цей період важливо дотримуватись розпорядку дня в утриманні і годівлі тварин. Розпорядок стосується, перш за все, проміжків між доїннями. Вони повинні бути, по можливості, однаковими: вранішнє доїння, годівля і прибирання приміщення проводиться з 5 до 6 год., денне – з 13 до 14 год., вечірнє – з 20 до 21 год. У ці години тварин годують перед доїнням. Необхідно також дотримуватись певного порядку в черговості роздавання кормів, годин випасання.

Позитивно впливає на здоров'я тварин літнє пасовищне утримання, де вони одержують повноцінний зелений корм, весь світловий день перебувають на свіжому повітрі й сонці, багато рухаються. Пасти корову треба вранці або надвечір, а вдень їй краще відпочивати в затінку. Власники худоби повинні пам'ятати: перед вигоном на пасовище тварині слід обробити копита й надпиляти гострі кінці рогів, а також зводити на ветеринарний огляд, перевірити, чи немає заразних захворювань.

Пасовищне утримання молочної худоби дає можливість безперебійно забезпечувати худобу зеленим кормом, виключаючи витрати на скошування і транспортування трави до місць утримання худоби. На пасовищі тварини перебувають у постійному русі на чистому повітрі, поїдають дешевий легкозасвоюваний зелений корм, який містить багато протеїну, мінеральних речовин, вітамінів. Внаслідок цього в них поліпшується апетит, підвищується продуктивність, активізуються обмінні процеси, кровотворення, зміцнюється кістяк, м'язи, сухожильно-зв'язковий апарат, краще функціонують та розвиваються внутрішні органи, попереджається та виліковується кісткова дистрофія, авітамінози, кетози, безпліддя.

Створювати пасовища слід передусім на ділянках природних лук, а також на орних землях, розміщуючи їх, по можливості, біля тваринницьких ферм, при цьому відпадає необхідність у будівництві літніх таборів. Коли ж пасовища віддалені від ферми на 2 км і більше, то утримувати і доїти корів слід у таборах, побудованих біля пасовища. Важливо, щоб поблизу пасовища було водоймище з чистою водою або було організовано підвезення питної води.

Згідно вимог Європейського Союзу пасовище повинно бути розташоване недалеко від ферми (до 1 км). На пасовищі повинен бути водопій, рекомендується наявність охоронного насадження дерев. Під час спеки тварин необхідно перевести до приміщень.

Відомо, що 1 т повноцінної кормової суміші високої якості, яка складається із злакових і бобових трав, згодована високопродуктивній корові, забезпечує одержання до 320 кг молока, сіно звичайного сушіння – всього 80 – 90 кг. Тому в літній період необхідно прагнути одержати максимальну кількість молочної продукції на свіжих пасовищних кормах. Добові даванки зеленого корму коровам в середньому становлять 8-15 кг на 100 кг живої маси.

Орієнтовну площу пасовища для корів можна розрахувати за формулою:

де Π – площа пасовища, га;

Н – кількість корів у стаді, гол.;

К – потреба в зеленій масі на голову за добу, кг;

Т – тривалість пасовищного періоду, днів;

У – урожайність пасовища, кг/га.

За умови високої урожайності зеленої маси пасовища створюють з розрахунку 0,3 – 0,5 га, при низькій врожайності – 0,7 – 0,8 га на корову.

Пасовищне утримання корови дозволяє отримувати дешеве молоко, сприятливо впливає на стан здоров'я тварини, створює запаси в тілі життєво важливих поживних речовин. На пасовищі тварина знаходиться під впливом сприятливих сонячних променів, чистого повітря, активного руху.

Якщо є ділянка для випасу поблизу корівника, то доцільно корову тримати на довгій прив'язі, вільний кінець якої прикріпляється до металевого стрижня, що забивається в землю. Кілька разів в день, в міру поїдання трави, ділянку треба міняти.

Улітку відпочинок і годівлю корів організовують на відкритих вигульно-кормових майданчиках, які можуть прилягати до корівників або розміщуватися на певній відстані від приміщень для тварин. Майданчики повинні бути поділені на секції відповідно до кількості технологічних груп. На майданчику передбачається 8 м2 твердого покриття на кожну голову та 12 м2 вигулу без покриття, який огороджують і використовують тільки у суху погоду. Ділянки з бетонованим покриттям розташовують вздовж годівниць та групових автонапувалок.

Добрі результати дає щоденна активна прогулянка корів на відстань до 3 – 4 км. Надмірні перегони корів (на відстань понад 5 – 6 км за добу) призводять до зниження молочної продуктивності. Тому на пасовища, віддалені від ферми більш як на 2 – 3 км, ганяти корів по два рази на день неефективно.

Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы