Вентиляція свинарників та санітарно-гігієнічні вимоги до мікроклімату

 

Всі системи вентиляції, які застосовують у свинарниках, умовно можна поділити на три групи:

  • • системи з надлишковим тиском (повітря нагнітається в приміщення);
  • • системи з пониженим тиском (повітря видаляється з приміщення);
  • • системи з нейтральним тиском (повітря одночасно нагнітається і видаляється).

На сьогоднішній день розрізняють декілька схем вентиляції, які застосовують у приміщеннях для утримання свиней.

Шахтна вентиляція (рис. 2.13). Приплив свіжого атмосферного повітря відбувається через змонтовані жалюзі як з ручним, так і з автоматичним регулюванням потоку повітря.

Схема руху повітря з шахтною вентиляцією

Рис. 2.13. Схема руху повітря з шахтною вентиляцією

Схема руху повітря з поперечною вентиляцією

Рис. 2.14. Схема руху повітря з поперечною вентиляцією

Схема руху повітря з вентиляцією з-під підлогових каналів

Рис. 2.15. Схема руху повітря з вентиляцією з-під підлогових каналів

Схема руху повітря з стельовою вентиляцією

Рис. 2.16. Схема руху повітря з стельовою вентиляцією

Схема руху повітря з коридорною вентиляцією

Рис. 2.17. Схема руху повітря з коридорною вентиляцією

Схема руху повітря з розподільною вентиляцією

Рис. 2.18. Схема руху повітря з розподільною вентиляцією

Його видалення з приміщення здійснюється через спеціально змонтовані вентиляційні канали у вигляді витяжного повітропроводу з установленими в них осьовими даховими вентиляторами. Витяжку повітря регулюють з використанням спеціальних регуляторів обертів вентиляторів.

Поперечна вентиляція (рис. 2.14). Застосування цієї схеми ефективне в приміщеннях шириною до 12 м. Приплив свіжого повітря відбувається через жалюзі, вмонтовані в стіні, видалення – стіновими вентиляторами. Управління системою можна здійснювати як в ручному, так і в автоматичному режимах.

Вентиляція з витяжкою з-під підлогових каналів (рис. 2.15). Видалення забрудненого повітря здійснюється через щілини підлоги з гнойових каналів. Для цього монтують окрему витяжну шахту зі встановленим осьовим вентилятором. Нижня частина корпуса шахти знаходиться під щілинною підлогою. Приплив повітря відбувається зверху через припливні клапани, встановлені або у верхній частині стіни, або в стелі; також ця схема може бути реалізованою з використанням спеціально змонтованих вентиляторів.

Стельова вентиляція (рис. 2.16). Приплив повітря здійснюється через перфоровані отвори в стелі, що створюють ефект припливної вентиляції. Якщо природного потоку повітря не вистачає, припливну систему укомплектовують вентилятором. Видалення відпрацьованого повітря цією системою здійснюється за рахунок низько змонтованої вентиляційної шахти з витяжним вентилятором. Така система забезпечує нормований повітрообмін.

Коридорна вентиляція (рис. 2.17). Нагнітання свіжого атмосферного повітря відбувається з опалюваного коридору (система водяного опалення, електричний калорифер, газовий генератор), а витяжка – з використанням вентиляційної шахти з даховим вентилятором.

Розподільна вентиляція (рис. 2.18). Приплив повітря здійснюється з опалюваного коридору через розподільний рукав з використанням припливного осьового вентилятора Для витяжки повітря застосовується вентиляційна шахта з вентилятором.

Ефективним способом зниження температури повітря у свинарських приміщеннях є адіабатичне охолодження – зволоження потоків повітря розпиленою під високим тиском водою. Ефект охолодження досягається за рахунок зволоження потоків повітря.

Охолодження повітря за допомогою зволоження

Рис. 2.19. Охолодження повітря за допомогою зволоження

Для цього повітряний потік має бути змішаний з водою шляхом її розпилення (рис. 2.19). Чим менші краплини, тим швидше вони випаровуються і тим самим забирають енергію з навколишнього повітря. Це веде до зниження температури. Мета адіабатичного охолодження – полегшити тварині віддачу тепла у навколишнє середовище. При цьому важливо забезпечити подачу мінімально потрібного об'єму свіжого повітря – для усунення вологого і обтяженого шкідливими газами повітря в приміщенні. Однак необмежене насичення повітря вологою небажане тому, що у тварин може бути порушений механізм терморегуляції. Ідеальною для утримання свиней є відносна вологість повітря від 60 до 80 %.

Шляхом моделюючих розрахунків було доведено, що використання адіабатичного охолодження в багатьох випадках дозволяє скоротити обсяг вентильованого повітря. Центральним елементом системи зволоження є високонапірний насосний модуль, що забезпечує розпилення води під тиском у 70 бар (близько 70 атм). Насос може бути різних розмірів, з частотним регулюванням або без нього, що дозволяє економити витрати на енергію і оптимально регулювати систему охолодження. Після фільтрації вода розподіляється по трубопроводу з нержавіючої сталі і розпилюється в повітрі. Розпилення можливе в горищному просторі, в самому відділенні з тваринами або ж в обох ділянках одночасно.

На рисунку 20, як приклад, зображено відцентрове зволоження.

За високих температур повітря у літній період цей варіант добре себе зарекомендував. Зниження температури повітря в приміщенні залежить від чисельних факторів.

Відцентрове адіабатичне охолодження з витісняючою вентиляцією

Рис. 2.20. Відцентрове адіабатичне охолодження з витісняючою вентиляцією

Влітку можливе зниження температури на 4,5 С без перевищення відносної вологості повітря у 80 %. У наступному прикладі (рис. 2.21) розглянуто зволоження припливного повітря, що відбувається в горищному просторі. І в цьому разі досягається значне зниження температури повітря – на 3,5 °С. А в особливо спекотні та сухі дні можливе ще істотніше охолодження.

Вибір місця розташування системи зволоження – в центральному каналі (на горищі), у підсобних приміщеннях або в самому відділенні з тваринами залежить від багатьох умов, у тому числі від наміру використання установки: лише для зволоження повітря, або як установки для змочування під час попереднього очищення приміщень перед основним миттям. Оптимальне кондиціювання повітря та інтеграція установки зволоження у вентиляційну систему стають можливими завдяки спеціальному клімат-комп'ютеру. У ньому вже встановлено механізм регулювання системи зволоження, що забезпечує ідеальну узгодженість з управлінням вентиляцією. Переваги для фермерських підприємств наступні: просте обслуговування клімат-комп'ютера, проста навігація за меню, економія часу, а також скорочення інвестиційних та експлуатаційних витрат.

Переваги вентиляції із системою зволоження повітря високого тиску наступні:

  • • швидке охолодження повітря свинарських приміщень;
  • • ефективне зниження пилоутворення;

Центральне адіабатичне охолодження (на горищі) з витісняючою вентиляцією

Рис. 2.21. Центральне адіабатичне охолодження (на горищі) з витісняючою вентиляцією

  • • підвищення активності тварин завдяки оптимізації умов утримання;
  • • краща конверсія кормів;
  • • оптимальна продуктивність тварин;
  • • скорочення агресивності тварин;
  • • можливість застосування установки для змочування приміщень, так і для дезінфекції;
  • • управління системою зволоження, що інтегроване в клімат-комп'ютер, забезпечує узгодженість управління.
Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы