Відтворення та реалізація свиней

 

Виробництво потокове, цілорічне з використанням породолінійної або міжлінійної гібридизації великої білої, ландрас, гемпшир, дюрок, п'єтрен та інших порід на основі штучного осіменіння свиноматок завозною спермою кнурів. Крок ритму – в основному 7 днів, величина технологічної групи підсисних маток від 30-60 до 100 голів залежно від об'єму виробництва.

Виявлення свиноматок в стані охоти проводиться кнуром-пробником, їх розміщують в індивідуальних станках пункту штучного осіменіння, осіменяють двічі в одну охоту, після витримки переводять в індивідуальні станки секції умовно-поросних маток на 32 дні, потім – у групові станки по 10 – 12 голів корпусу поросних маток до 110 дня поросності.

В 110 днів поросності після відповідної обробки маток переводять в індивідуальні станки свинарника-маточника, де через 5 днів приймаються опороси, потім 28 днів підсос і відлучення.

Свиноматок переводять у корпус холостих, поросят – на дорощування, а в станках секції – санація 3 дні.

Утримання відлучених поросят

Рис. 2.66. Утримання відлучених поросят

Групове утримання свиней на відгодівлі

Рис. 2.67. Групове утримання свиней на відгодівлі

Відлучених поросят та свиней на відгодівлі утримують групами, по 10-25 голів. При цьому необхідно враховувати, що збільшення розмірів груп при всіх інших рівних умовах знижує продуктивність свиней (рис. 2.66, 2.67).

Датські фахівці вважають, що, чим більше група, що утримується в одному станку (наприклад, 55 – 65 голів), тим менше "рангових" бійок і стресових ситуацій, і успішніше йде відгодівля.

Вільний доступ свиней до годівниць

Рис. 2.68. Вільний доступ свиней до годівниць

Годівля свиней досхочу

Рис. 2.69. Годівля свиней досхочу

При груповому утриманні тварини повинні мати можливість вільний доступ до годівниць (рис. 2.68, 2.69).

Поросята після відлучення до 90 днів знаходяться в групових станках корпусу дорощування, потім переводяться у цех відгодівлі до досягнення ними живої маси 105-110 кг. Відгодівля інтенсивна на повнораціонних комбікормах при середньодобових приростах 700 800 г до 1000 г і витратах кормів на 1 кг приросту 3,5 – 4,5 корм. од. (при двофазній системі виробництва поросята знаходяться в материнських станках від народження до 90-денного віку, потім – на відгодівлі).

Після досягнення товарної кондиції свиней м'ясо-переробне підприємство доставляє власним транспортом для подальшого їх забою та переробки.

Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы