Санітарно-гігієнічні вимоги до стаєнь

 

Для розміщення конюшень слід вибирати сухе місце з низьким рівнем ґрунтових вод (3 – 5 м від поверхні ґрунту). Територія ферми по рельєфу має бути на підвищенні, з природним ухилом для стоку дощових опадів і талих вод (рис. 3.1).

Залежно від кліматичних умов та наявних матеріалів стайні будують дерев'яні, каркасні, цегляні, кам'яні, саманні і т.п. Стайня повинна бути сухою, просторою, досить світлою та добре утепленою.

Слід уникати низьких місць, особливо поблизу боліт та різних водойм з низькими берегами. Конюшні, побудовані в таких місцях бувають сирими, що є одним із чинників виникнення респіраторних хвороб тварин. Орієнтація конюшень повинна бути меридіальною, тобто поздовжньою віссю на південь. Конеферми розміщують удалині від проїзних доріг і худобо-прогінних трактів (не ближче 2 км).

На території ферми не повинно бути скотомогильників, як діючих, так і старих поховань трупів (рис. 3.2). Не можна також розміщувати конеферми ближче, ніж 3 км від шкіропереробних підприємств.

При виборі місця для розміщення конеферми, чи заводу необхідно враховувати всі ветеринарно-санітарні і зоогігієнічні вимоги з метою забезпечення надійного епізоотичного благополуччя. Конюшні розміщують таким чином, щоб дощові та стічні води з ферми не стікали у бік житлового масиву, культурно-побутових приміщень, водозабірних споруд. Ветеринарні об'єкти (ізолятор, карантинне приміщення) і гноєсховища повинні розташовуватися нижче за рельєфом від тваринницьких будівель.

Розміщення конюшні

Рис. 3.1. Розміщення конюшні

Благоустрій конеферми

Рис. 3.2. Благоустрій конеферми

При розміщенні конеферми і житлових приміщень важливо враховувати "розу вітрів" (рис. 3.3). Ферму будують з підвітряної сторони стосовно до житлового сектору. Роза вітрів враховується і при орієнтації конюшень; їх розміщують торцевою стороною до напрямку панівних вітрів.

Таке правило розміщення конюшень здійснюється з метою зниження тепловтрат у зимовий період. При виборі місця для конеферми в першу чергу варто звертати увагу на наявність достатньої території пасовищних угідь. Особливого значення слід надавати озелененню сучасних конярських підприємств.

Зелені рослини створюють на території ферми сприятливий мікроклімат, покращують якість повітря, підвищуючи влітку його вологість і знижуючи дію сонячних променів тим самим перегрівання приміщень. Озеленяти необхідно всю територію конеферми для скорочення можливості надходження забрудненого повітря з одного приміщення до інших, зменшується кількість запахів і пилу, знижується рівень екстремальних впливів метеорологічних чинників, підвищується загальна санітарна культура ферми.

Типи і розміри ферм. Проектування і будівництво конюшень здійснюється з урахуванням метеорологічних даних природно- кліматичної зони, напряму конярства, системи утримання коней, їх статі і віку. Конюшня повинна бути добре влаштованою, зручною для розміщення тварин і виконання виробничих процесів.

Роза вітрів

Рис. 3.3. Роза вітрів

Опалювальні системи у стайнях застосовуються дуже рідко, тому варто покладатися в основному на тепло, яке виділяють тварини.

Залежно від господарського призначення, конеферми поділяють на племінні і товарні. Структура і розміри конярських ферм визначаються особливостями природно-кліматичної зони, передусім наявністю кормової бази (природні і культурні пасовища, можливість заготівлі зернових і грубих кормів). Розміри ферм, враховуючи природно-кліматичні можливості та виробничу спрямованість конярства подано у таблиці 3.1.

Залежно від рельєфу місцевості та напрямом конярства стайні будують прямокутної, Г- і П-подібної форм. По середній лінії стайня ділиться проходом 3-х метрової ширини для проїзду транспорту, що використовується при виконанні господарських робіт. У центрі стайні розміщують манеж для спаровування кобил, виводки коней та запрягання.

3.1. Розміри племінних і товарних підприємств

Підприємства

Розмір підприємств (кількість кобил, голів)

Племінні, товарні та продуктивного призначення:

 

з утриманням у стайнях

10, 20, 40, 60, 80, 100, 200

з культурно-табунним утриманням

50, 100, 200, 300, 400

Товарні з утриманням у табунах

50, 100, 150, 200, 250, 300

Спортивні з утриманням у стайнях

10, 20, 40, 60, 80, 100, 120

Крім того, в стайні обладнують підсобні приміщення (чергова, для зберігання збруї та інвентарю, фуражна тощо) (рис. 3.4).

План конюшні на 8 племінних коней

Рис. 3.4. План конюшні на 8 племінних коней:

1 – денники для коней; 2 – коридор; 3 – тамбур (прихожа); 4 – чергова; 5- ванна; 6- коридор; 7 -інвентарна; 8 – коридор; 9 – приміщення для приготування кормів; 10 – господарське приміщення; 11 – приміщення для зберігання збруї.

Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы