Санітарно-гігієнічні вимоги до підстилки і підстилкових матеріалів

 

Підстилка повинна бути сухою, м'якою і теплою.

Солома. В якості підстилки можна використовувати торф, дерев'яну тирсу або мати з гуми чи інших матеріалів. Найкращий матеріал для підстилки – солома озимих злаків. Вона забезпечує комфортне, сухе і тепле ложе. Солома створює достатній ізолюючий шар між холодною й вологою підлогою стайні і тілом коня. Оскільки солома має високу вологоємність, то вона нейтралізує запахи, очищає повітря і захищає копита і ноги коня. Солома належної якості доповнює потреби коней в сухому фуражі. при випасанні на молодому травостої вона сприяє збереженню бактеріальної флори в кишечник} і попереджує пасовищний понос.

Доброякісна солома не має запаху; для неї характерний жовтий чи золотавий колір. Вона не повинна бути вологою, враженою іржею та іншими грибками. Озимі, особливо жито, дають найкращу для підстилки солому. Житня солома здатна вбирати вологи у 2,5 раза більше власної ваги; вона бідна поживними речовинами і тому в якості корму неефективна. Пшенична солома мало чим поступається житній. Ячмінна солома із-за вмісту остюків, які легко заплутуються в гриві і хвості, небажана в якості підстилки, хоча коні її з задоволенням поїдають. Також придатна і вівсяна солома, хоча, як і ячмінна, вона у вологому стані легко збивається в купи. Витрата соломи на добу 4 – 5 кг при утриманні коней у денниках і 2 – 3 кг – при утриманні у стійлах.

Торф. Із підстилкових матеріалів, що використовуються на сьогодні, одним із найкращих є торф – чиста, м'яка підстилка, з високою вологоємною здатністю, яка інтенсивно вбирає сечу і кал тварин. Слід зазначити, що при використанні торфу в якості підстилки, його потрібно значно менше, ніж інших матеріалів. Відповідно менше утворюється і гнойової суміші, гноєсховище не наповнювався так швидко, як при використанні інших видів підстилки. Зменшуються витрати на переробку гною. Торф доступний цілий рік. Це підстилка, яку рекомендується використовувати в сучасних умовах ведення сільського господарства. Торф'яна підстилка значно зменшує втрати азоту з гнойової суміші. При використанні в якості підстилки різних видів соломи за перші 3-5 доби з 1 тонни гною випаровується від 165 до 300 г амонійного азоту. Використання торфу зменшує ці втрати у 5-7 разів. Найкращою підстилкою є торф в суміші з соломою.

Торф є досить ефективним матеріалом для укриття ємностей з гноївкою. При зберіганні гноївки без укриття спостерігаються втрати аміачного азоту – 0,65 – 0,72 кг з 1 м2. Застосування сфагнового торфу для укриття гноївки (шаром 9 см) у 2 рази ефективніше, ніж подрібнена солома. По ефективності укриття сфагновий торф дещо кращий, ніж плівка з ПХВ або шар з шунгіту товщиною 9 см. При цьому вартість торф'яного укриття набагато дешевша.

Торф утворюється в результаті неповного розкладання болотяних рослин в умовах підвищеної вологості і недостатнього доступу повітря і є сумішшю залишків цих рослин, що розклалися наполовину.

Склад болотної рослинності і ступінь її розкладання визначає

Верхове болото і верховий торф

Рис. 3.23. Верхове болото і верховий торф

склад і властивості торфу, що утворюється. Залежно від умов утворення і складу рослин, що утворюють торф, розрізняють три типи торфу: верховий, низовинний і перехідний (рис. 3.23). Верховий торф утворюється на рівних водороздільних ділянках рельєфу з сфагнових мохів, пухівки, підбілу, багульника, осоки болотяної і ін.

Верховий торф містить багато органічної речовини і дуже мало поживних речовин, має високу кислотність і велику вологоємкість. Верховий торф, що погано розклався – прекрасна підстилка для тварин. Один кілограм цього матеріалу здатний ввібрати близько десяти кілограмів води, тоді як солома поглинає лише три кілограми рідини. Такий торф відмінно поглинає і утримує поживні речовини – аміак, іони калію, кальцію, магнію. Крім того, торф'яна підстилка володіє антисептичними властивостями: завдяки кислій реакції торфу і наявності в ньому сполук антибіотиків – вона перешкоджає розвитку хвороботворних мікроорганізмів. Торф'яний гній, що утворився при застосуванні верхового торфу у якості підстилки, є цінне органічне добриво, яке за своїми властивостями набагато вище ніж звичайний солом'яний. Низинний торф утворюється на занижених частинах рельєфу, з близьким заляганням ґрунтових вод, багатих поживними речовинами.

Рослинами, що утворюють торф для низинного торфу є різні види осоки, очерет, хвощ, болотяне різнотрав'я, а також залишки деревних рослин – вільхи, берези, верби (рис. 3.24).

Низинне болото і низинний торф

Рис. 3.24. Низинне болото і низинний торф

Низинний торф містить більше поживних елементів і менше органічної речовини ніж верховий. Він має слабокислу або нейтральну реакцію. У темному низинному торфі, що добре розклався, міститься особлива органічна речовина гумус, яка сприяє довготривалій позитивній дії на структуру і родючість ґрунтів. Найдоцільніше використовувати низинний торф для приготування компостів.

Тирса. Подібно до торфу вона дуже м'яка і володіє високою поглинаючою здатністю (рис. 3.25). Оскільки дерев'яній тирсі завжди притаманна певна вологість, зимою вона не так добре зігріває, як солома чи торф. Ще одна неприємна властивість – дерев'яна тирса набивається в ніздрі, гриву, хвіст і забиває копита.

Витрата тирси – 5 – 6 кг щоденно на голову.

Мати. Конюшенні мати з гуми чи синтетичних волокон використовуються не тільки для конюшенних проходів, а й для стійла і боксу (денника). Поверхня конюшенних матів тепла, стійка і неслизька, з неї легко видаляти гній і мити її. Оскільки такі мати можна стелити прямо на основу, тим самим можна відмовитися від бетонування чи будь-якого іншого зміцнення підлоги конюшні.

Вимоги до підстилки:

  • 1. Використовується лише суха, бездоганна солома без загнивших і цвілих ділянок.
  • 2. Солому, перш ніж її розсипати, необхідно старанно перетрусити.
  • 3. Перед укладанням матраца необхідно добре почистити

Тирса в якості підстилки

Рис. 3.25. Тирса в якості підстилки

підлогу конюшні, тобто помити, провітрити і продезінфікувати.

  • 4. Підкладка матраца має бути мінімум 10 – 15 см.
  • 5. Матрац потрібно щодня поправляти: це означає, що гній і забруднена підстилка повинні бути зібрані, рихлі місця утрамбовано, нерівності вирівняно і розгладжено, до поверхневого шару доповнено свіжої соломи.
  • 6. Поверхневий шар матраца завжди повинен бути рівномірно ущільненим, гладким, чистим і сухим.
  • 7. Нижній шар матраца (підкладку) по можливості намагатися не пошкоджувати. Її здатність вбирати і нейтралізувати запах ґрунтується на її ізоляційній властивості, яка у випадку її порушення повинна бути якомога швидше відновлена.
  • 8. При відсутності соломи, торфу і тирси для підстилки використовуються деревна стружка, як тимчасовий захід.
  • 9. При щоденному прибиранні матраца коні повинні бути виведені з денників чи стійла.
  • 10. Мінімум 2 рази на рік, навесні і восени, матрац має бути замінений.
Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы