Біопестициди, біодобрива і натуральні стимулятори росту

 

Пестициди та інші хімічні засоби для догляду за культурами поступово витісняються більш сучасними складовими. Багато яз цих засобів створені на основі корисних бактерій, які сприяють росту культур і знищують патогени.

На разі досить актуальним та сучасним у системі захисту рослин використання біологічних препаратів, тим паче що їх на аграрному ринку є велика кількість. Ефективність біозахисту підтверджена дослідно-виробничими дослідженнями провідних інститутів і лабораторій України.

Україна спрямована на інтеграцію в ЄС, вступ в СОТ та входження в світовий ринок органічної продукції рослинництва і тваринництва, виробленої за біологічними технологіями без використання пестицидів. Важливу роль у цьому відіграє біологічний метод захисту рослин, який є екологічно безпечним. Він базується на використанні живих організмів, продуктів їх життєдіяльності та біологічно активних речовин, тобто зоофагів, ентомопатогенних мікроорганізмів, гербіфагів, антибіотиків, феромонів, ювеноїдів.

Застосування біологічного методу в боротьбі з шкідниками, хворобами і бур'янами в першу чергу передбачає використання:

  • – природних ворогів: хижаків, паразитів, антагоністів тощо; – виробництво екологічно чистої продукції; – відсутність резистентності у шкідливих організмів до використання засобів захисту;
  • – збільшення урожаю основних культур та підвищення їх якості;
  • – повноцінне використання всіх видів органічних відходів господарства;
  • – підвищення родючості ґрунту, оздоровлення грунтової мікрофлори;
  • – зниження на 25% і більше дози мінеральних – азотних, фосфорних і мікродобрив;
  • – підвищення рентабельності сільськогосподарської продукції в середньому на 30-50%.

До найбільш поширених бактеріальних препаратів відноситься: триходермін, гаупсин, бактороденцид, акбітур, біополіцид (БСП), лепідоцид, пентафаг-С, різоплан, бітоксібацилін, планриз та інші. Крім того біологічний захист передбачає у боротьбі із шкідниками використання трихограми.

Триходермін створений на основі грибів роду Trichoderma lignoruim, які відносяться до класу несправжніх грибів.

Антагоністичні властивості триходерми проявляються двояко: по- перше, гриб при розмноженні виробляє антибіотики, які знищують збудників хвороб рослин; по-друге, при використанні чужих грибниць, як поживне середовище, знищує гриби паразити. Триходерма сприяє активності клітинного соку і тим самим сприяє підвищенню стійкості до захворювань. Отриманні позитивні результати при використанні триходерміну в боротьбі з грибами роду Cуtospora, які викликають рак і всихання пагонів кісточкових порід, проти хвороб винограду та ін. У звичайних умовах антагоністичні властивості триходерміна добре проявляються при температурі +10°С і вище.

Триходермін застосовують проти парші, чорної ніжки, фузаріозу, аскофітозу, фітофторозу та інших хвороб, він також є біодеструктором соломи і целюлозних залишків.

Застосовується для обробки посадкового матеріалу, насіння, розсади, саджанців, внесення в грунт перед посадкою і після збору врожаю та обприскування рослин у період вегетації.

Норма витрати при обприскуванні рослин 5-10 л на 1 га, для замочування насіння 30-40 г на 1 кг насіння. Період очікування відсутній.

При правильному і своєчасному застосуванні препарату підвищується урожайність культури на 20-30%, знижується в 2-2,5 разу, пошкодженість кореневими гнилями, збільшується схожість та урожайність соняшнику, зернових та баштанних культур.

Один із напрямків використання триходерміну – як біодеструктор для рекультивації грунту та отримання біоорганічних добрив. Добавляючи триходермін у концентрації 5 л на 100 л води на 1 т компосту, через 2 місяці отримуємо добриво аналогічне 1 т. перегною. Якщо обробити подрібнену солому, яка залишається на полях триходерміном з розрахунку 5 л на 500 л води безпосередньо перед оранкою можна отримати 3-10 т органічних добрив на 1 га. Із трьох тонн соломи на 1 га поля надходить приблизно 20 л азоту, 5 л фосфору, 60 л калію, 4 л натрію.

Застосування триходерміну в сполученні з іншими біологічними засобами захисту рослин у бакових сумішах можна значно підвищити ефективність обробки та скоротити їх загальну кількість. Наприклад, внесення триходерміну в баковій суміші із гаупсином і торфовітом після збирання зернових і технічних культур на полі де залишається стерня, солома і післяжнивні залишки (3-4 т/га), безпосередньо перед заробкою їх в грунт дисковою бороною або лущильником сприяє деструкції післяжнивних залишків протягом 5-7 днів.

Гаупсин – універсальний біологічний препарат для захисту рослин від шкідників та хвороб. Містить два штами біоорганізмів – один штам діє проти грибкових хвороб (оїдіум, мільдью, чорної плямистості, сірої гнилі, борошнистої роси, парші, кореневої гнилі, бактеріозу, фітофторозу, аскохітозу, септоріозу, плодової гнилі, кучерявості), інший – проти комах шкідників: яблуневої плодожерки, багатьох видів листокруток, попелиць, павутинного кліїца, клопа черепашки і т.д.

Гаупсин не токсичний для людини та ссавців, не накопичується в рослинах та плодах, припиняє свою активну дію через 10-14 днів після обробки, не залишає запаху і смаку.

Обробку можна проводити із використанням будь-яких обприскувачів на всіх стадіях вегетації рослин, а також у період їх цвітіння і навіть на плодах, що дозріли.

Застосовують для обробки насіння, розсади та саджанців, а також у період вегетації.

Використання Гаупсину у технології вирощування культур дає змогу отримати прибавку врожаю 20-50% а в деяких випадках і більше.

Гаупсин змішується з більшістю фунгіцидів, крім бордоської рідини.

Норма витрати: 300-400 г на 10 л при застосуванні в теплицях, присадибних ділянках та 4-6 л на 1 га. Норму води встановлюють залежно від типу обприскувача (від 200 до 400 л).

Бактороденцид препарат для боротьби з мишоподібними гризунами, основою якого є штучне зараження гризунів патогенними бактеріями, які викликають захворювання (мишачого тифу) та загибель гризунів. Препарат можна використовувати протягом цілого календарного року, навіть зимою за температури до +25°С. Норма внесення 2–2,5 кг на 1 га.

Він абсолютно безпечний для домашніх тварин та людей, не викликає подразнень та алергічних реакцій, не завдає шкоди ґрунту та рослинам.

Акбітур призначений для контролю чисельності личинок молодшого віку колорадського жука на картоплі, томатах, баклажанах; гусениць капустяної совки, гусениць лучного метелика на посівах цукрових, столових, кормових буряків, люцерни, соняшнику, моркви, капусти та ін.

До складу препарату входять бактерії Bacillus thuringiensis, які здатні формувати спори, кристали білкового ендотоксину, екзотоксини і ферменти, що спричиняють захворювання кишкового тракту комах.

Норма витрати 50 л/га, одна-три обробки проти кожного покоління шкідників.

Ефективність препарату слід визначати не раніше ніж через 5-7 діб після застосування.

Біополіцид (БСП) препарат призначений для контролю широкого спектру фітопатогенних мікроскопічних грибів пригнічуючи їх ріст а також для покращання азотного живлення рослин, за ефективністю не поступається хімічним протравникам (фундазол, максим, байтан). Даний штам здатний пригнічувати ріст фітопатогенних грибів за рахунок антифунгальних речовин, володіє хитиназною активністю, здатний фіксувати азот атмосфери.

Рекомендується для передпосівної обробки насіння зернових (пшениця, ячмінь, кукурудза), овочевих (томати, капуста, огірки, редька), і бобових культур (соя, нут, горох).

Норма витрати: для всіх культур, крім овочевих, 100 мл/га або порцію насіння, для овочевих -1-2% від маси насіння.

Препарат сумісний із іншими мікробіологічними препаратами, рекомендується для використання в комплексі із фосфоентерином, ризобофітом, агрофілом, діазофітом.

Лепідоцид препарат кишкової дії на основі бактерії Bacillus Thuringiensis var. Kurstaki, призначений для обмеження чисельності листогризучих шкідників. Ефективність препарату обумовлена наявністю у ньому життєздатних спор та білкових кристалів, токсичних для гусениць 1-2 віку лускокрилих. Параспорільні тільця (кристали) призводять до отруєння комахи, а бактерії, що розмножуються в тілі комахи, поступово заповнюють тканини, внаслідок чого комаха гине від септицемії. Загибель починається через 2-3 доби і продовжується 10-15 днів.

Використовується для захисту: 1) пшениці ярої проти сірої зернової совки; 2) картоплі проти картопляної молі, шляхом обробітку бульб перед закладанням на зберігання; 3) капусти та інших овочевих культур проти капустяного і ріпакового біланів, совок, молі, вогнівок – 2 обробки через 7-8 днів проти кожного покоління; 4) винограду проти гронової листокрутки через 8-10 днів після кожного покоління.

Лепідоцид застосовують шляхом обприскування 0,5% водяною суспензією під час вегетації рослин у період відродження гусениць.

Робочу рідину готують безпосередньо перед обробітком. Рослини рекомендують обробляти в ранковий та вечірній час за температури вищій за +13°С. Норма використання – 1–5 л/га. Біологічна ефективність – 85-90% на технічних та плодових культурах, 86-89% на овочевих культурах.

Різоплаи – це біологічний препарат, який ефективний проти фузаріозу, гельмінтоспоріозу, церкоспорозу, борошнистої роси, бурої іржі, снігової плісняви, чорної ніжки, слизового і судинного бактеріозу овочевих культур. Діючим началом препарату є живі клітини бактерії псевдомонас, відселектовані на здатність ефективно пригнічувати вказані патогени.

У залежності від збудника хвороби і вирощуваної культури різоплан використовують для обробки насіння, кореневої системи розсади та черенків, а також для обприскування.

Обробка посівного матеріалу проводиться одноразово. Насіння зернових культур обробляють за стандартною технологією напівсухого протруювання з використанням ПС-10, ПСШ-3, “Мобітоксу”, норма витрати 0,5 л на тонну насіння.

Рекомендований строк обробки – день посіву, можливо за 1-2 дні до посіву.

Передпосівний обробіток бульб картоплі проводять за тиждень до висадки, норма витрати – 0,5-1,0 л/т.

Насіння овочевих культур обробляють у день посіву шляхом замочування їх в 1% препараті на 1-2 години або із зволоження з розрахунку 30-40 мл. на 1 кг насіння.

Обприскування картоплі проти фітофторозу проводять з інтервалом 20 днів. На інших культурах рекомендовано профілактичне обприскування при появі перших ознак захворювання. Концентрація робочого розчину при обприскуванні 0,1-0,2%.

Бітоксібацилін бактеріальний препарат кишкової дії, діючим началом в препараті є споро-кристалічний комплекс та екзотоксин Bacillus Thuringiensis var. Thuringiensis.

Застосовується у боротьбі проти комплексу рослиноїдних шкідників культурних рослин та плодів: 1) на картоплі, помідорах, баклажанах, перці проти колорадського жука. Обробіток проводиться 2-3 рази, через 6-8 днів проти кожного покоління; 2) на люцерні, соняшнику, моркві, капусті проти лучного метелика – 1-2 обробки через 7-8 днів; 3) на винограді проти гронової листокрутки через 8-10 днів після появи метеликів – 1-2 обробки через 5-7 днів проти кожного покоління.

Норми використання: проти комплексу листогризучих лускокрилих – 1,5-3,0 л/га; проти шкідників плодів (листокрутки, в т.ч. плодожерки) – жорсткокрилі – 3-5 л/га, рослиноїдні кліщі – 4-5 л/га. Біологічна ефективність – 60-90%.

Планриз. Діюча речовина: живі бактеріальні клітини Pseudomonas fluorescens АР-33, які виділені з природної ризосфери. Ефективний препарат у боротьбі проти грибкових і бактеріальних фітопатогенів – фузаріозні, гельмінтоспоріозні кореневі гнилі, фітофтороз, парша, борошниста роса, переноспороз, оїдіум, мільдью, бактеріоз, антракноз.

Планриз має антимікробні і ростостимулюючі властивості.

Застосовується для передпосівної обробки насіння зернових, зернобобових, овочевих культур, картоплі, коренеплодів. Також може застосовуватись для обробки у період вегетації зернових і зернобобових, овочевих та плодових культур (табл. 13).

13. Особливості застосування Планризу

Культура

Об'єкт дії

Проти збудників яких хвороб

Норма витрати

Зернові (пшениця, жито, ячмінь), зернобобові

Насіння

Фузаріозні, гельмінгоспоріозш кореневі гнилі, борошниста роса, переноспороз, листова плямистість

1-2 л/г

Зернові,

зернобобові

Рослини в період вегетації

Фузаріозні, гельмінтоспоріозні кореневі гнилі, борошниста роса, переноспороз, листова плямистість

Обприскування 1-3 л/га, 2-3 рази з початку захворювання

Картопля

Клубні

картоплі

Ризоктоніоз, макроспоріоз, фітофтороз

1л/т на 60 л води

Картопля,

помідори

Рослини в період вегетації

Ризоктоніоз, парша фітофтороз

1-3 л/га, три рази з початку захворювання

Обробіток насіння препаратом Планориз необхідно проводити за 1-2 дні до посіву, або в день посіву, краще у вечірні години. Планриз

екологічно безпечний препарат, нешкідливий для людей, комах, тварин, сумісний із стимуляторами росту та мікроелементами.

Планриз можна поєднувати в баковій суміші з біологічними та хімічними (крім мідь- та ртутьвмісними) препаратами.

В останні роки у зв'язку з розповсюдженням стійких до антибіотиків і хімічних засобів захисту рослин штамів фітопатогенних бактерій і грибів, які уражують зернові, бобові, овочеві, плодові та інші цінні сільськогосподарські та дикоростучі рослини особливе значення набула фаготерапія – використання біопестицидів у боротьбі із шкодочинними об'єктами.

Пентафаг-С – екологічно чистий, нешкідливий для людини, тварин і комах біопестицид лікувально-профілактичної дії, який пригнічує розвиток і розповсюдження широкого спектру бактеріальних і грибкових хвороб зернових культур (пшениця, жито, ячмінь, овес), овочевих (картопля, огірки, кабачки, томати, цибуля, капуста), насіннячкових (груша, яблуня), кісточкових (вишня, слива, черешня, абрикос, персик) та інших плодових.

Правильне використання препарату призводить до майже повного пригнічення бактеріального раку плодових, дірчатої плямистості кісточкових, кутастої плямистості огірків та інших гарбузових, зменшує на 75-80% прояви парші яблуні, борошнистої роси огірків, кокомікозів вишні та черешні. Прояви інших грибкових хвороб, в т.ч. несправжньої борошнистої роси, зменшуються на 50-70%. Крім того препарат перспективний для захисту томатів від фітофторозу, бактеріальної плямистості, від рябухи тютюну, бактеріозів гороху, квасолі та інших бобових рослин.

Механізм дії: руйнування клітин фітопатогенних бактерій, не пригнічує рослину. Після руйнації клітини виділяється 100-200 нових часточок вірусу, здатних заражати нові клітини бактерій. Біологічно- активні речовини індукують стійкість рослин до хвороб, пригнічують розвиток фітопатогенних грибів і стимулюють розмноження мікроорганізмів антогоністів.

Препарат екологічно чистий та не має шкідливої дії на рослини в концентрації до 3% (при більш високих концентраціях препарат викликає опіки листя).

Препарат має високий ступінь чутливості до інсектицидів рогор і метафос, а також до фунгіцидів катаран і полікарбоцин, не інактивується при контакті з фундазолом і бітоксібациліном, інші пестициди мають на нього слабку інактивуючу дію.

Трихограма – яйцепаразит на польових культурах – листогризучих і підгризаючих совок, кукурудзяного метелика, в садах -яблуневої плодожерки і листокруток.

Кількість випускаючої трихограми на 1 га залежить від культури і кількості яєць совок. На посівах цукрових буряків, гороху, озимих і на попередники під озимі рекомендують наступні норми випуску (табл. 14):

14. Норми випуску трихограми

Кількість яєць шкідника на 1 м2 (шт.)

Норма випуску трихограми на 1 га (тис. особин)

до 5

10

до 20

20-30

до 50

50

Проти стеблового метелика в посівах кукурудзи норма випуску трихограми – від 100 до 200 тис. особин на 1 га, на посівах овочевих культур – до 200 тис. на 1 га (табл. 15).

Обробку полів проводять у два прийоми: на початку яйцекладки шкідника і через 7-10 днів після першого, що співпадає з початком масової яйцекладки. В кожному випуску береться половина загальної норми, встановленої для даної ділянки.

Згідно досліджень проведених на землях господарства ООО ”Защита Агро” в Дніпропетровській області, застосування біологічних препаратів на пшениці дає 75% посівів 2-3 класу, натуру 780, вміст білка 11,8%, клейковини 24%.

На соняшнику при застосуванні Гаупсину+Триходерміну прибавка врожаю складає 0,9 т/га, на ячмені ярому прибавка врожаю становила 1,5 т/га, натура – 610, при 100% відсутності хвороб.

Отже, використання біологічних препаратів у сучасній технології вирощування сприяє позитивній дії технології на навколишнє середовище та фітоценози, підвищує якість продукції та урожайність сільськогосподарських культур при зниженні застосування синтетичних речовин (пестицидів) у захисті культур від шкодочинних об'єктів.

15. Застосування яйцепаразита – трихограми проти комплексу шкідників польових культур

Культура

Орієнтовний

термін

застосування, декада (місяць)

Проти яких шкідників

Норма

внесення

тис.

особин на 1 га

Вартість 1 га грн. станом ні 16.06.10 Р-

Примітка

і.

Цукрові та

кормові

буряки

III декада травня-І декада червня І–ІП декада серпня

І покоління підгризаючих листогризучих совок *П покоління підгризаючих та листогризучих совок

  • 20-50*
  • 20-50

5,2–13,0

*в залежності від чисельності шкідників *профілакіичнс

2.

Зерно

бобові

Ш декада травня-І декада червня

Листокрутки (горохова плодожерка)

20-50

5,2–13,0

 

3.

Соняшник

III декада травня-І декада червня

І покоління озимої та інших підгризаючих совок

20-50

5,2-13,0

 

4.

Кукурудза

І–III декада липня

Стебловий

кукурудзяний метелик

50+50*

26

* два рази з інтервалом 7- 10 днів

5.

Багаторічні

трави

І-ІП декада серпня

П покоління підгризаючих та листогризучих совок

20-50

5,2–13,0

 

6.

Озимі

культури

І-ІП декада ссрпня-І декада вересня

П покоління озима та інші підгризаючі совки

20-50

5,2–13,0

 

7.

Овочі

ІП декада травня-І декада червня [–III декада серпня

1 покоління підгризаючих листогризучих совок, біланів П покоління підгризаючих та листогризучих совок, біланів

  • 50-200*
  • 50-200

13,0-52,0

*капуста-200 тис. ос. ст. буряк 50 тис. ос.

морква 50 т. ос.

Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы