Біологічні особливості цукрового буряку

 

з/п

Абіотичні фактори і біологічні особливості

Показники

 

1.

Тепло:

  • – мінімальна температура проростання насіння, °С
  • – оптимальна температура проростання насіння, °С
  • – мінімальна температура з'явлення сходів
  • – температура, що спричиняє пошкодження сходів, °С
  • – оптимальна температура росту і розвитку, °С
  • – сума активних температур за вегетаційний період (вище +5 °С), °С -температура, що сприяє “цвітушності”, °С

+2

+12-25

+6-7

–3-4

+20-23

1900-3500

+2-8

 

2.

Волога:

  • – оптимальна вологість ґрунту, %
  • – потрібно для набухання і проростання насіння, %
  • – транспіраційний коефіцієнт
  • – коефіцієнт водоспоживання мм/(га*ц)
  • 70
  • 150-170
  • 397
  • 80-110
 

3.

Винос елементів живлення, кг/ц основної та побічної продукції:

  • – N
  • – P2О5
  • –К2О
  • 0,5-0,6
  • 0,15–0,2
  • 0,6-0,75
 

4.

Вимоги до реакції ґрунтового розчину

pH 6,5-7,5

 

5.

Відношення до світла (довжина дня)

довгого дня

 

6.

Оптимальна щільність грунту, г/см3

1,0-1,2-на чорноземах; 1,2-1,3 на сірих лісових

 

7.

Індекс листкової поверхні

Оптимальна площа листкової поверхні на 1 га, тис. м2

5,0-8,0 50-80

 

8.

Тип кореневої системи

стрижнева

9.

Заглиблення коренів у ґрунт (перший рік), м Горизонтальне розростання кореневої системи, м

  • 2.0- 3,5
  • 1.0- 1,2

10.

Використання ФАР, %

1,5-4,0

11.

Спосіб запилення висадків

перехреснозапильний (атогамія); можливе самозапилення

12.

Тривалість вегетаційного періоду, днів

  • – фабричних буряків
  • – висадків

140-160 1 100-125

Цукровий буряк історично пристосований до районів з достатньо високою відносною вологістю повітря. Рослини погано розвиваються при відсутності опадів у березні та квітні. Період появи сходів повинен бути теплим, з помірним дощем, перша половина літа – прохолодною і дощовою, а потім має переважати помірно-суха і тепла погода. В основних районах бурякосіяння опадів не вистачає навіть для формування середнього врожаю, тому волога, нагромаджена в ґрунті, протягом осінньо-зимового періоду, стає надійним запасом для максимальної витрати її під час інтенсивного наростання листя і коренеплодів.

Розрізняють три основних періоди росту цукрових буряків: перший – формування листкової поверхні і кореневої системи (приблизно перші 1,5 місяці); другий – посилений ріст листків і коренеплоду (триває близько 2 місяців); 3) інтенсивне нагромадження цукру (останній місяць вегетації).

Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы