Біологічні особливості ріпаку озимого

 

з/п

Абіотичні фактори і біологічні особливості

Показники

1

2

3

 

Тепло:

 
 

- мінімальна температура проростання насіння, °С

+1+3

 

- оптимальна температура проростання насіння, °С

+17+20

1

- мінімальна температура з'явлення сходів

+5+6

 

- температура, що спричиняє пошкодження сходів, °С

-6-10

 

- оптимальна температура росту і розвитку, °С

+18+25

 

- температура відновлення вегетації, °С

+3+5

 

- сума активних температур за вегетаційний період (вище +5 °С), °С

1900-2100

2.

Волога:

  • – оптимальна вологість ґрунту, %
  • – кількість вологи в орному шарі ґрунту для отримання дружніх сходів, мм
  • 65-75
  • 20-30
 

2.

  • - потрібно для набухання і проростання насіння, %
  • – транспіраційний коефіцієнт
  • – критичний період за вологістю
  • 50-60
  • 750

бутонізація-

цвітіння

 

3.

Винос елементів живлення, кг/ц основної та побічної продукції:

  • –14
  • –Р205
  • –К20

5,4-7,0 2,2-4,0 5,0-8,0

 

4.

Вимоги до реакції ґрунтового розчину

рН 5,8-6,5

 

5.

Відношення до світла (довжина дня)

довгого дня

 

6.

Оптимальна щільність ґрунту, г/см3

  • 1,1-1,25 – на чорноземах;
  • 12-13 на сірих лісових
 

7.

Індекс листкової поверхні

Оптимальна площа листкової поверхні на 1 га, тис. м2

6,0-7,0 60-70

 

8.

Тип кореневої системи

стрижневий

 

9.

Заглиблення коренів у грунт, м Горизонтальне розростання кореневої системи, м

1,5-3,0 до 0,8

 

10.

Використання ФАР, %

1,0-1,5 (задовільне) 3,0-4,0 (добре)

 

11.

Спосіб запилення

перехресний

 

12.

Тривалість вегетаційного періоду, днів

220-280(310)

 
           

У сучасному виробництві основним фактором підвищення врожайності ріпаку повинно стати повсюдне освоєння інтенсивних технологій вирощування одночасно з впровадженням нових високопродуктивних низькоерукових і низькоглюкозинолатних сортів.

Суть інтенсивної технології полягає в забезпеченні своєчасного виконання основних технологічних прийомів в оптимальні строки з врахуванням біологічних вимог культури (табл. 61).

Озимий ріпак мало висушує ґрунт, покращує фітосанітарний стан і рано звільняє поле, тому є добрим попередником для озимих і ярих зернових культур. Кореневі рештки ріпаку після мінералізації залишають у ґрунті на 1 га 60-65 кг азоту, 32-36 кг фосфорної кислоти і 55-60 кг калію. Проте слід ураховувати, що він може засмічувати поля падалицею.

Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы