Кормові боби

 

Господарське значення. Боби (Faba vulgaris L.) – одна з давніх культур світового землеробства. У нашій країні їх вирощують переважно як кормову культуру. На корм використовують зерно, зелену масу, силос і солому. Зерно, яке містить 25-35% білка, до 54% вуглеводів, 1,5% жиру, близько 3,5% мінеральних речовин, вітаміни А, В та інші, є високопоживним концентрованим кормом, в 100 кг якого міститься 129 корм. од. і 28,4 кг перетравного протеїну. Воно є цінним компонентом у виробництві комбікормів. Досить багата на білок зелена маса бобів, у якій на одну кормову одиницю (в 100 кг-16 корм, од.) припадає понад 130 г перетравного протеїну, що дає змогу використовувати боби як важливий компонент силосу кукурудзи.

Боби вирощують також як харчову рослину. Зерно їх вживають у їжу у вареному вигляді, готуючи з нього салати, вінегрети, соуси, супи, холодні закуски.

Боби мають агротехнічне значення: їх використовують при вирощуванні овочевих культур як кулісні рослини, а в садівництві – як зелене добриво. Боби – цінна медоносна рослина.

У світовому землеробстві боби були відомі за 2 тис. років до н. е. Народи Давніх Єгипту, Греції, Риму вирощували їх і використовували для харчування. В нашій країні вони з'явилися у VI – VIII ст.

Морфобіологічні та екологічні особливості. Боби – Vicia faba L. (Vaba vulgaris Moench) – однорічна рослина 60-170 см заввишки (рис. 2.1.29). Походять із Середземномор'я. Розрізняють три різновиди: дрібнонасінні (маса 1000 зерен 200-450 г) високорослі, середньо- і пізньостиглі (105-140 днів); середньонасінні (маса 1000 зерен 500-700 г) середньо- і пізньостиглі (110-140 днів); крупнонасінні (насіння плоске, маса 1000 зерен 800-1300 г) скоростиглі (95-105 днів).

Кормові боби невибагливі до тепла. Насіння їх проростає при температурі грунту 3-4°С, а молоді сходи витримують весняні заморозки до мінус 3-5°С і гинуть лише при температурі мінус 6-7°С. У період вегетації боби нормально розвиваються при 15-18°С. Температура вище 30°С пригнічує рослини.

При вирощуванні бобів на насіння, особливо пізньостиглих сортів, треба враховувати, що у фазі зелених бобів рослини ушкоджуються осінніми заморозками, внаслідок чого може утворюватись морозобійне зерно з низькими товарними й посівними якостями.

Боби досить вибагливі до вологи, особливо під час проростання насіння, на бубнявіння якого потрібно води не менше 110-120% від їх маси. Висока вибагливість до ґрунтової вологи зберігається у бобів до фази повного цвітіння. Боби погано витримують повітряну посуху. Транспіраційний коефіцієнт їх високий – 700-800.

Досить вибагливі боби також до грунтів. Вони краще ростуть на родючих, багатих на органічну речовину і достатньо вологих грунтах з нейтральною реакцією ґрунтового розчину (pH 6-7).

Кормові боби належать до рослин довгого світлового дня. Залежно від сорту й метеорологічних умов вегетаційний період у них коливається від 95 до 100 і навіть до 140 днів.

Районованими сортами кормових бобів в Україні є: Білун, Візир та Пікуловицькі 1.

Технологія вирощування. Високі врожаї кормових бобів отримують при сівбі їх після картоплі, цукрових буряків у вологі роки, а також після кукурудзи, удобрених озимих культур.

Основний обробіток ґрунту під кормові боби такий, як під інші ранні зернові бобові культури, слід тільки зважати на те, що вони дуже добре реагують на глибоку оранку. Тому на ґрунтах з глибоким орним шаром її проводять після лущення на глибину не менше 25-27 см, з неглибоким – на повну глибину орного шару грунтопоглибленням.


Враховуючи велику вибагливість бобів до вологи, рано навесні, як тільки посіріє грунт, поле боронують важкими або середніми боронами, а через 1-2 дні двічі культи-

Кормові боби: а – загальний вигляд; б – насіння: 1 – плоске; 2 – плоско-циліндричне; З – циліндричне

Рис. 2.1.29. Кормові боби: а – загальний вигляд; б – насіння: 1 – плоске; 2 – плоско-циліндричне; З – циліндричне

вують: перший раз на глибину 6-8 см, другий під кутом до першої культивації на глибину 10-12 см.

Боби вибагливі до удобрення, особливо органічного. Тому при розміщенні їх після гірших (стерньових) попередників або на бідних фунтах вносять під зяблеву оранку по 25-30 т/га гною або торфо- компостів, а також по 60-90 кг/га фосфору й калію, а на кислих фунтах, крім того, по 3-5 т/га вапна або інших вапнякових матеріалів. Під передпосівну культивацію слід внести 30-60 кг/га азоту, який потрібний для росту рослин на початку вегетації, поки на коренях не розвинулись в достатній кількості бульбочкові бактерії.

При висіванні бобів у рядки вносять гранульований суперфосфат, збагачений на молібден, з розрахунку 10-15 кг/га фосфору.

Для сівби використовують крупну й середню фракції каліброваного насіння із схожістю не менше 95% і 100%-ої чистоти. Завчасно його протруюють проти фузаріозу, бактеріозу, сірої гнилі, а в день сівби обробляють азот фіксуючими препаратами.

.. Сіють кормові боби якомога раніше широкорядним способом з шириною міжрядь 45 см, а на чистих від бур'янів фунтах і при застосуванні гербіцидів – звичайним рядковим, який більш ефективний у північних зволожених районах.

Норма висіву за широкорядної сівби на Поліссі становить 450- 500 тис. схожих насінин на гектар, у західних областях України 350- 400 тис./га. При звичайній рядковій сівбі висівають відповідно по 600- 700 і 400-500 тис./га схожих насінин. Вагові норми висіву коливаються відповідно від 100-150 до 200-250 кг/га.

Сіють боби на глибину 4-6 см, а на більш легких фунтах і в суху погоду 7-8 см. У суху погоду перед сівбою і після неї площу коткують.

Догляд і збирання. Для знищення бур'янів на 5-6-ий день після сівби площу боронують легкими боронами, щоб не пошкодити ніжних ростків бобів. Удруге боронують посіви у фазі 3-5 листків у середині дня, коли спаде тургор рослин. Проти бур'янів застосовують також гербіциди, обприскуючи поле до появи сходів бобів. Широкорядні посіви 2-3 рази розпушують у міжряддях культиваторами на глибину 4-6 см.

Під час догляду за посівами бобів іноді застосовують чеканку рослин на широкорядних посівах – скошують їх верхівки (10-12 см завдовжки) косарками на високому зрізі приблизно за місяць до достигання бобів. Це сприяє підвищенню врожайності насіння за рахунок більшого притоку поживних речовин до плодів і одночасно є заходом боротьби з попелицею. Останню знищують також обприскуванням посівів інсектицидами.

Кормові боби на насіння достигають недружно. Щоб прискорити їх достигання, проводять дефоліацію рослин, обприскуючи їх за 10-12 днів до збирання 15%-им розчином сульфату амонію. Після такого обприскування обпадає листя рослин і боби з насінням достигають швидше й дружніше.

Після достигання бобів у 2-3 нижніх ярусах рослин приступають до роздільного збирання бобовими жатками. Сухі валки обмолочують зерновими комбайнами, які відрегульовано на частоту обертів барабана 400-500 за хвилину.

Після очищення насіння зберігають сухим (вологість не вище 15%).

Незрілі боби для харчових цілей збирають вручну, в міру достигання, починаючи знизу, в 3-4 прийоми з проміжками 8-12 днів, що значно збільшує вихід товарної продукції.

Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы