Войти
Закрыть

Молюски

7 Клас , Біологія 7 клас Запорожець, Черевань , Воронцова

 

14. Молюски

Молюски, або м'якуни,— це безхребетні тварини, які мають шкірну складку — мантію. Серед молюсків є рослиноїдні, хижаки, сапротрофи та фільтратори. Це переважно водяні організми, однак є й наземні види.

Мал. 14.1. Кальмар вільно плаває у товщі води

Поширення та спосіб життя

Середовище життя

Молюски живуть у солоних і прісних водоймах та на землі. їх можна побачити як у вологому тропічному лісі, так і в пустелі. Вони можуть вести малорухомий спосіб життя або плавати в товщі води (мал. 14.1). Деякі види мандрують тільки на стадії личинки, тимчасом як дорослі особини все життя залишаються на одному місці (мал. 14.2).

Що їдять і хто їх їсть?

Трапляються рослиноїдні й хижі молюски. Одні з них живляться залишками мертвих організмів (сапротрофи), інші є фільтраторами. Деякі молюски — паразити. Їдять молюсків представники майже всіх груп тварин: риби, птахи, ссавці, комахи, павукоподібні, кільчаки і, звичайно ж, інші молюски.

Особливості будови

Розміри тіла

За розмірами молюски дуже різні. Найменшими серед них є деякі двостулкові, дорослі особини яких виростають аж до 0,5 мм! А найбільшими є представники головоногих. Зі спійманих гігантських кальмарів найбільший сягав у довжину (зі щупальцями) до 16,5 м. Тимчасом найважчий представник іншого виду мав вагу майже 500 кг!

Мал. 14.2. Доросла мідія все життя проводить на одному місці

Мал. 14.3. Зовнішня будова молюска

Відділи тіла

Тіло молюсків не поділене на сегменти. Зазвичай воно складається з трьох відділів — голови, ноги й тулуба (мал. 14.3), хоча в деяких видів зникають окремі частини тіла. Окрім того, частини тіла можуть видозмінюватися. Так, одна нога в головоногих перетворилася на кілька щупалець.

Черепашка

Характерною особливістю молюсків є наявність черепашки, яку мають більшість видів. Черепашка може бути дуже різної форми: схожа на капелюшок, спіральна, двостулкова тощо. У деяких груп молюсків вона схована під шкірою, а інші її взагалі втратили.

Розмноження і розвиток

Розмножуються молюски статевим способом. Серед них є як гермафродити, так і роздільностатеві види. У водяних видів личинки плавають і таким чином забезпечують розселення виду. Вони можуть плавати самостійно або чіплятися за риб, на яких певний час паразитують.

Різноманітність

Молюски — дуже велика група тварин. На сьогодні їх відомо понад 100 тис. видів. Але ще далеко не всі види молюсків відкриті. Найбільшою групою серед них є черевоногі. Близько 80 % видів молюсків належать до цієї групи. Саме будова тіла черевоногих вважається типовою для молюсків.

Мал. 14.4. Наутилуси — єдині головоногі, які мають зовнішню черепашку

Другою за чисельністю групою є двостулкові. Вони мають двостулкову черепашку й не мають голови. Воно й не дивно — при нерухомому або малорухомому способі життя голова не потрібна, тому вона й редукувалася (зникла). У деяких двостулкових редукується ще й нога. Це зазвичай ті тварини, які все доросле життя сидять на одному місці й тільки фільтрують воду, а тому цілком можуть обійтися без ноги.

Деякі двостулкові молюски, наприклад гребінці, можуть розвивати досить значну швидкість, використовуючи реактивний спосіб руху. Швидко змикаючи стулки своєї черепашки, вони утворюють струмінь води, який їх і рухає.

Головоногі за чисельністю — група невелика, але за розмірами — це одні з найбільших молюсків. Живуть вони тільки в солоних водах. Нерідко рухаються, використовуючи реактивний спосіб — випускають струмінь води через спеціальну лійку. Черепашка в більшості значно редукована й розміщується під шкірою або взагалі відсутня. Тільки наутилуси (мал. 14.4) зберегли дуже гарну зовнішню черепашку.

Черевоногі

Черепашки каурі правили за монети в Стародавньому Китаї, Тибеті, Таїланді, зараз їх використовують як прикраси. З мурекса в давнину добували дорогий барвник — пурпур. Одяг, пофарбований пурпуром, могли носити тільки представники царських династій.

Двостулкові

Якщо на мантію перлової скойки потрапляє піщинка, довкола неї формується шар перламутру, так утворюється перлина.

Корабельний черв'як тередо — це молюск, схожий на черв'яка. Стулки його черепашки подібні до свердла. Він живиться деревиною, чим завдає значної шкоди.

Головоногі

Кальмари зовні схожі на ракету. Деякі з них здіймаються у повітря і якусь відстань летять над водою. Вони мають роговий дзьоб, який легко перекушує металеву волосінь, проколює панцир краба й черепашку двостулкового молюска.

За черепашками вимерлих головоногих визначають вік осадових порід.

Значення для людини

Позитивне

• Деякі види вживаються в їжу (устриці, мідії, кальмари тощо).

• Є джерелом перлин і перламутру (двостулкові).

• Є джерелом цінної фарби (сепія головоногих, пурпур черевоногих).

• Контролюють чисельність водяних організмів (головоногі й хижі черевоногі).

• Очищують воду у водоймах (двостулкові).

• Використовуються замість грошей (черепашки деяких черевоногих).

• Є об’єктами наукових досліджень (головоногі, черевоногі).

Негативне

• Деякі види є проміжними хазяями паразитичних червів (ставковики).

• Шкідники сільського господарства (слимаки).

• Отруйні тварини, які можуть стати причиною смерті людини (конуси, синьокільчастий восьминіг).

Запам'ятайте найважливіше

Молюски — це тварини, що мають зовнішній скелет — черепашку. їхнє тіло поділяється на голову, тулуб та ногу. Серед молюсків є рослиноїдні організми, хижаки, сапротрофи та фільтратори. Найпоширенішими є черевоногі, двостулкові та головоногі молюски. Найбільш високорозвиненими молюсками є головоногі.

Перевірте свої знання

1. За якими ознаками тварину можна віднести до молюсків?

2. Яку будову мають черепашки молюсків?

3. Яку шкоду людині можуть заподіяти молюски?

4. Які переваги та недоліки має черепашка в черевоногих молюсків?

5*. Використовуючи матеріали параграфа й додаткові джерела, поясніть, яку роль у природі відіграють ці тварини.

6*. Яких слимаків людина штучно вирощує для вживання в їжу? Чому до листя, яким їх вигодовують, додають крейду?

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Біологія 7 клас Запорожець, Черевань , Воронцова", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду