Войти
Закрыть

Екосистема. Ланцюги живлення

7 Клас , Біологія 7 клас Запорожець, Черевань , Воронцова

 

51. Екосистема. Ланцюги живлення

Кожна екосистема складається з двох основних частин — неживої природи та живих організмів. В екосистемі є все, що потрібно її мешканцям, і немає нічого зайвого.

Структура екосистеми

Екологічна система — це зв’язані в одне ціле організми та нежива природа, у якій вони мешкають. Організми добре пристосовані один до одного та до умов свого місця існування. їх можна умовно розділити на три групи: виробники, споживачі та руйнівники органічної речовини.

Організми-автотрофи (зелені рослини) засвоюють прості, неорганічні речовини (воду й вуглекислий газ), з яких складається нежива природа. Із цих органічних речовин рослини будують своє тіло. Таким чином, у тілах рослин міститься сонячна енергія. Рослини служать їжею для інших мешканців екосистеми, тому вони є виробниками, або продуцентами. Крім того, рослини виділяють кисень, необхідний для дихання.

Тварини є гетеротрофами й не можуть перетворювати неорганічні речовини на органічні. Вони живляться рослинами або іншими тваринами й отримують органічні речовини разом з їжею, тому тварини в екосистемі є споживачами, або консументами. Це головна роль тварин в екосистемі. Окрім того, тварини дихають киснем, який утворюють рослини, й виділяють вуглекислий газ, необхідний для рослин.

Мал. 51.1. Приклад ланцюга живлення

Коли рослини або тварини відмирають, їхні тіла служать їжею для організмів, які можна назвати руйнівниками, або деструкторами. Вони споживають готові органічні речовини, тому теж є гетеротрофами. Але найголовнішим є те, що руйнівники поступово перетворюють органічні речовини на неорганічні й беруть участь в утворенні ґрунту.

Ланцюги живлення

Одні організми живляться іншими, отримуючи необхідну енергію з їжею. Організми-виробники одержують цю енергію від Сонця.

Якщо показати шлях енергії у вигляді стрілок, то матимемо харчовий ланцюг: водяні рослини — рослиноїдні риби — хижі риби — бактерії. Ланцюг живлення — це послідовність організмів, у якій кожний попередній організм є їжею для наступного (мал. 51.1). Ланцюги живлення існують в усіх екосистемах. Розгляньмо екосистему озера.

Найважливішими є організми-виробники. До них належать автотрофи — зелені рослини, які створюють органічні речовини з води й вуглекислого газу за допомогою енергії світла.

Друга група — це організми-споживачі. До них належать черв’яки, комахи, молюски, ракоподібні, жаби, риби. За типом живлення вони є гетеротрофами. Рослиноїдні організми живляться водяними рослинами, а м’ясоїдні — тваринами.

Третя група — організми-руйнівники. Це гриби, бактерії і тварини, які живляться відмерлими організмами.

Запам'ятайте найважливіше

Екологічна система — це зв’язані в одне ціле організми та нежива природа, у якій вони мешкають. Кожна екологічна система складається з організмів-виробників, споживачів і руйнівників. Ланцюг живлення — це послідовність організмів, у якій кожний попередній організм є їжею для наступного.

Перевірте свої знання

1. Що таке екологічна система?

2. Яке значення мають рослини в екологічній системі?

3*. Складіть ланцюг живлення, у якому беруть участь такі організми: заєць, конюшина, вовк.

4*. Чи згодні ви з таким твердженням: «Якби з екосистеми зникли всі земні рослини, то загинула б вона вся»?

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Біологія 7 клас Запорожець, Черевань , Воронцова", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду