Войти
Закрыть

Унікальна шкіра

7 Клас , Тварини лікують 7 клас Драгулян

 

Унікальна шкіра

Здатністю до життя як у воді, так і на суші амфібії багато в чому завдячують своїй шкірі. Шкіра — найбільший за площею орган цих тварин. Майже у всіх амфібій вона виділяє отруйні речовини, так чи так потрібні для захисту від хижаків, а також від грибків і бактерій. Шкіра в різних амфібій вирізняється широким розмаїттям кольорів і форм — і всі варіанти мають дуже специфічне призначення.

Силіконова форма для випікання у вигляді жаб

Для експерименту знадобляться силіконові форми для випікання у вигляді жабок, желатин, харчові барвники зеленого, коричневого й червоного кольорів. Спочатку виготов жабок із желатину. Для цього приготований за інструкцією розчин желатину залий у формочки та залиш для охолодження. Для приготування кольорових жабок додай барвник перед розлиттям желатину по формам.

У лісі знайди вологу місцину, де можуть водитися квакші, й у цьому місці «посади» своїх желатинових жабок на листки рослин. Запам’ятай місця, а ліпше познач їх пов’язками на деревах, що ростуть поряд. За кілька днів перевір кількість жабок із желе: жабки яких кольорів з’їдені тваринами найбільше? Як гадаєте, чому результати саме такі? Спостереження запиши у щоденник.

Найменше постраждають, напевне, прозорі жабки. Адже їх складно відрізнити від листка, на який ти їх посадив, отже ці жабки непомітні для хижаків. У природі зустрічається подібний камуфляж як у земноводних, так і в риб. Серед амфібій подібний захист від хижаків мають скляні жабки. Таку жабку можна відрізнити від листка, лише якщо добре придивитися. Крізь її шкіру видно всі внутрішні органи: печінку, серце, кишечник. Завдяки цій прозорості вчені дуже часто використовують скляну жабку для вивчення процесів у неї всередині.

Швидше за все, у твоєму експерименті найбільше постраждають жабки зеленого та коричневого кольорів, тому що вони найпомітніші. Але майже ніхто не зачепить червоних жабок. Річ у тім, що червоний сигналізує про отруйність тварини й призначений для відлякування хижаків.

Але яскраве забарвлення мають не лише жаби. Вогняна (плямиста) саламандра, яка зустрічається ще в античних легендах, має на тілі яскравий візерунок із жовтих плям на чорному тлі.

Саламандру вважали такою отруйною, що вона може отруїти яблуко, якщо навіть лише доторкнеться стовбура яблуні! Це, звісно, перебільшення, хоча на її поверхні тіла й справді є отруйні речовини!

Скляна жаба

Деякі неотруйні види тварин також мають забарвлення, що попереджає хижаків. Вони адаптувалися й просто використовують яскраві кольори, навіть якщо нітрохи не шкідливі. Наприклад, шкіра червоної або жовточеревої кумок, які живуть в Україні, слугує їм для захисту від хижаків. У разі небезпеки ці тварини падають на спину та показують свою нижню частину з червоними або жовтими плямами — попередження всім ворогам: «Обережно! Я отруйний!»

Червоночерева кумка

Жовточерева кумка

  • 1. У досліді з желатиновими жабами найчастіше поїдалися жаби якраз тих кольорів, у якій забарвлені найпоширеніші в українській фавні амфібії. Як пояснити цей парадокс?
  • 2. Чому яскраве забарвлення шкіри є найефективнішим способом попередження хижака про власну отруйність?
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Тварини лікують 7 клас Драгулян", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду