Войти
Закрыть

Огляд будови травної системи

8 Клас , Біологія 8 клас Базанова, Павіченко, Кузнецова

 

§ 8. Огляд будови травної системи

Що таке травлення? Більшість харчових продуктів зазнає в організмі попередньої обробки, завдяки якій вони стають придатними для засвоєння. Під час перетравлення їжа механічно подрібнюється, переміщується і перемішується у травному тракті за рахунок роботи його м'язової оболонки. Одночасно за участю спеціальних травних ферментів відбувається хімічне розщеплення великих органічних молекул на простіші сполуки.

У результаті перетравлення молекули білків розщеплюються на амінокислоти, молекули складних вуглеводів, наприклад крохмалю,— на глюкозу й інші прості вуглеводи, молекули жирів розпадаються на гліцерин та жирні кислоти. Речовини, що утворилися, надходять у кров або лімфу і разом з ними переносяться до клітин.

Проте не всі компоненти їжі можуть бути перетравленими. Наприклад, целюлоза, що входить до складу рослинних клітин, перетравлюється лише частково. Неперетравлені рештки видаляються з організму.

Перетравлення їжі, всмоктування простих молекул, які утворилися внаслідок розщеплення її речовин, видалення неперетравлених решток з організму називають травленням.

Мал. 8.1. Будова травної системи: 1 — ротова порожнина; 2 — глотка; 3 — слинні залози; 4 — стравохід; 5 — діафрагма; 6 — печінка; 7 — жовчний міхур; 8 — шлунок; 9 — підшлункова залоза; 10 — дванадцятипала кишка; 11 — тонкий кишечник; 12 — товстий кишечник; 13 — апендикс; 14 — пряма кишка; 15 — анальний отвір

Мал. 8.2. Будова стінки травного тракту: 1 — нерви; 2 — гладенькі м’язи; 3 — слизова оболонка; 4 — лімфатичні судини; 5 — травні залози; 6 — підслизова оболонка; 7 — очеревина

Будова стінки травного тракту. Травлення відбувається в травному тракті, який разом із травними залозами утворює травну систему (мал. 8.1).

Відділи травної системи відрізняються за будовою, проте загальний план будови стінки травного тракту (мал. 8.2) в усіх однаковий. Внутрішній її шар утворений слизовою оболонкою, що складається з епітелію. За нею йдуть шари гладеньких м’язів, які оточує сполучна тканина.

Деякі клітини епітелію виділяють травні соки й слиз, який огортає їжу й полегшує її проходження по травному тракту. Слиз захищає від перетравлення епітеліальну тканину. Наступний шар — м’язовий, представлений кільцевими й подовжніми м’язами. їх скорочення забезпечує рух їжі по травному тракту та її перемішування. Зовнішній шар стінки травного тракту, його оболонка, утворена волокнистою сполучною тканиною і є частиною очеревини. Очеревина вистилає черевну порожнину й покриває внутрішні органи, захищаючи травний тракт і зменшуючи тертя відділів під час скорочення. За допомогою виростів очеревини шлунок і кишечник прикріплюються до задньої стінки черевної порожнини. Усі шари стінки травного тракту пронизані густою мережею кровоносних судин і нервових закінчень.

Органи травної системи. Травний тракт складається з ротової порожнини, глотки, стравоходу, шлунка, тонкого й товстого кишечника, який закінчується анальним отвором. Травні залози виробляють травні соки, які містять ферменти й деякі інші речовини, необхідні для травлення. Кожен із відділів травної системи в ході перетравлення їжі виконує певні завдання.

У ротовій порожнині їжа подрібнюється і перемішується за допомогою зубів і язика, зволожується слиною. У ній містяться численні ферменти, під дією яких починається розщеплення складних вуглеводів. Слина також зволожує їжу, полегшуючи її проковтування.

Завдяки в’язкості слини з подрібненої їжі утворюються харчові грудки, які проштовхуються язиком у напрямку глотки. У цей час вхід до гортані закривається надгортанником, тому їжа не потрапляє в дихальні шляхи, а спрямовується у стравохід. Харчова грудка проковтується і надходить до глотки, а з неї — до стравоходу.

Стравохід — це вузька трубка завдовжки близько 25 см. Грудка, рухаючись стравоходом, не падає в шлунок, а пересувається завдяки перистальтичним рухам. Щоб просунути грудку, кільцеві м’язи стравоходу позаду неї скорочуються (мал. 8.3), а ті, що розташовані перед нею, розслабляються. Одночасно скорочуються і подовжні м’язи попереду грудки. Як наслідок, грудка просувається стравоходом.

Стравохід закінчується сфінктером — ділянкою з розвиненими кільцевими м’язами. Під час їх розслаблення харчова грудка потрапляє до шлунка. Скорочення сфінктера перешкоджає поверненню вмісту шлунка в стравохід.

Шлунок — порожнистий мішкоподібний м’язовий орган, що розтягується, коли до нього потрапляє їжа. Стінки порожнього шлунка утворюють складки, і він має розмір зо два кулаки. Повністю розтягнутий шлунок може вміщувати 2-4 л їжі.

У шлунку їжа накопичується і перемішується (мал. 8.4) завдяки скороченню м’язового шару. Хімічні зміни їжі відбуваються під дією шлункового соку. У шлунку харчові грудки перетворюються на напіврідку масу — хімус. Він час від часу виштовхується в кишечник через отвір, оточений сфінктером. У стані скорочення сфінктер перешкоджає поверненню хімусу до шлунка.

Кишечник складається з двох відділів. Це тонкий кишечник і товстий кишечник. Перший відділ тонкого кишечника — дванадцятипала кишка, куди відкриваються протоки підшлункової залози й жовчного міхура, до якого з печінки надходить жовч (мал. 8.5). Підшлункова залоза і печінка — найбільші травні залози системи травлення.

Мал. 8.3. Перистальтичні рухи стравоходу

Мал. 8.4. Надходження їжі в шлунок (а); перемішування вмісту шлунка (б); вихід хімусу зі шлунка (в): 1,4 — сфінктери; 2 — складки слизової оболонки шлунка; 3 — хімус; 5 — дванадцятипала кишка

Довжина дванадцятипалої кишки — близько 25 см. Наступні відділи тонкого кишечника — порожниста і клубова кишки — мають довжину, відповідно, 1,5-2,5 і 3 м. Отже, перетравлення у тонкому кишечнику відбувається протягом значного часу. Завдяки перистальтичним і маятникоподібним рухам кишечника хімус перемішується і переміщується (мал. 8.6). У цей час він обробляється жовчю, соком підшлункової залози й секретами залоз тонкого кишечника. У тонкому кишечнику остаточно розщеплюються поживні речовини їжі. Тут відбувається і всмоктування продуктів їх розщеплення.

Товстий кишечник має довжину 1,2-1,5 м, його діаметр сягає 9 см. У ньому частково перетравлюються баластні речовини, такі як клітковина. Неперетравлені рештки в товстому кишечнику ущільнюються, адже внаслідок усмоктування вода з них видаллється. Рештки, просуваючись, перетворюються на щільні калові маси. З прямої кишки вони виводяться назовні через анальний отвір.

Мал. 8.5. Дванадцятипала кишка (а); підшлункова залоза (б); жовчний міхур (в); печінка (г); шлунок (д): 1,2,3 — протоки печінки, жовчного міхура й підшлункової залози; 4 — сфінктер

Мал. 8.6. Маятникоподібні (а) і перистальтичні (б) рухи кишечника

1. Обговоріть із товаришем, чи достатньо ключових слів у наведеному переліку для загальної характеристики травлення. Які слова, на ваш погляд, є зайвими? Перевірте свою думку за текстом першої частини параграфа.

Перетравлення, механічна обробка, хімічна обробка, перетворення речовин їжі, всмоктування речовин, тваринні клітини, кісткова тканина, неперетравлені рештки, травлення.

2. Разом з товаришем сплануйте, як за описом будови стінки травного тракту і мал. 8.2 зробити з пластиліну її модель. Розкажіть про функції кожного шару стінки.

3. Запропонуйте товаришеві назвати й показати на мал. 8.1 органи травної системи в тій послідовності, у якій їжа переміщується травним трактом. Коментуйте роботу товариша, спираючись на опис функції кожного з органів травного тракту, наданий у тексті.

1. Яке твердження є правильним?

  • а) Перетравлення їжі — складова процесу травлення.
  • б) Перетравлення їжі є процесом травлення. Відповідь аргументуйте.

2. Назвіть оболонки травного тракту. Яку функцію виконує м'язовий шар у складі стінки тракту? 3. Поясніть за мал. 8.3, як відбуваються перистальтичні рухи стравоходу. Яким є їхнє завдання? 4. У якому відділі травного тракту відбувається остаточне розщеплення поживних речовин їжі? 5. Які травні залози постачають свій секрет у тонкий кишечник? 6*. Підрахуйте, яку максимальну довжину може мати кишечник дорослої людини. Як це пов'язано з його функцією? 7*. Назвіть етапи травлення котлети, яку ви з'їли на сніданок.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Біологія 8 клас Базанова, Павіченко, Кузнецова", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду
 

Template not found: /templates/Red/reklamaundersite.tpl