Войти
Закрыть

М’язи

8 Клас , Біологія 8 клас Задорожний (нова програма)

 

27. М’язи

Перед тим як перейти до вивчення м'язів людини, пригадайте, які типи тканин є в організмі людини. З якого типу тканин утворені м'язи? Чим цей тип тканин відрізняється від інших? Які функції він виконує?

Групи м'язів в організмі

М’язи в організмі людини можуть входити не тільки до опорно-рухової системи, але й до складу внутрішніх органів, наприклад шлунка, кишечника, матки.

М’язи опорно-рухової системи можна розділити на кілька груп, які відрізняються за особливостями будови й функціями. Більшість із них є скелетними: вони своїми кінцями прикріплюються до кісток і забезпечують їхній рух.

З різновидами м’язів ознайомтеся, опрацювавши таблицю і мал. 27.2.

Особливості будови й функції м’язів різних груп

Мал. 27.1. Будова м'яза

Мал. 27.2. М'язи людини

Особливості м'язів голови

Жувальні м’язи голови приєднуються до нижньої щелепи й забезпечують її рухи відносно верхньої щелепи. Переміщення нижньої щелепи назад-уперед і в обидва боки дозволяє людині пережовувати їжу, яка при цьому перетирається зубами.

Мімічні м’язи зазвичай прикріплюються одним кінцем до кісток черепа, а іншим — до певної ділянки шкіри. Це дозволяє людині рухати ділянки шкіри відносно одна одної. Винятком є коловий м’яз рота і м’яз сміху, які до кісток не прикріплюються. Мімічні м’язи забезпечують вираження емоцій людиною.

Мал. 27.3. Види м'язів

Різновиди м'язів

М’язи поділяють на різні групи за формою, розміром або функціями, які вони виконують (мал. 27.3). Окрім того, вони можуть прикріплюватися до кісток або інших органів у кількох місцях (мати кілька головок). У більшості м’язів виділяють одне черевце і дві головки.

За формою м’язи поділяють на такі види:

• веретеноподібні (біцепс);

• квадратні (квадратний м’яз стегна);

• трикутні (дельтоподібний м’яз);

• стрічкоподібні (прямий м’яз черева);

• колові (коловий м’яз рота).

Колові м’язи, або сфінктери, оточують отвори в тілі людини і відповідають за їх розкриття й закриття. Прикладом таких м’язів є коловий м’яз рота.

За розміром розрізняють такі м’язи, як довгі, короткі, широкі. Довгими є м’язи кінцівок — біцепс, трицепс, чотириголовий, кравецький і литковий м’язи. Короткі м’язи розташовуються там, де відстань між кістками невелика. Наприклад, до них належать міжреберні м’язи. Широкі м’язи, як, скажімо, широкий м’яз спини, розміщені на тулубі.

Мал. 27.4. Сухожилля

За виконуваними функціями м’язи поділяють на такі види:

• згиначі — згинають частину тіла (біцепс);

• розгиначі — розгинають частину тіла (трицепс);

• відвідні — відводять кінцівку від тіла (середній сідничний м’яз);

• привідні — приводять кінцівку до тіла (великий привідний м’яз);

• м’язи-обертачі — забезпечують обертання кінцівки навколо її осі (кравецький м’яз).

Прикріплення м'язів до кісток

М’язи прикріплюються до кісток за допомогою сухожилля (мал. 27.4). Сухожилля утворене щільною тканиною і є кінцевою частиною посмугованих м’язів. Його основу становлять волокна з білка колагену, переплетені між собою, що надає їм надзвичайної міцності. Окрім того, до складу сухожилля входять кровоносні судини, які забезпечують його клітини поживними речовинами й киснем.

Форма сухожилля може бути різною. У великих м’язів воно зазвичай має циліндричну форму. Інші м’язи можуть мати плоскі, округлі, стрічкоподібні або пластинчасті сухожилля. У разі надмірного навантаження сухожилля можуть пошкоджуватися.

• Тіло дорослої людини складається із 639 м'язів. Це приблизно 6 млрд м'язових клітин.

М’язи людини поділяються на довгі, короткі, широкі й колові (сфінктери). Скелетні м’язи прикріплені своїми кінцями до кісток і забезпечують їхні рухи. Залежно від розташування на тілі розрізняють м’язи голови, тулуба, верхніх і нижніх кінцівок.

Перевірте свої знання

1. На які групи поділяють м’язи людини?

2. Які м’язи входять до складу скелета тулуба?

3. Які м’язи входять до складу скелета верхніх кінцівок?

4. Які м’язи входять до складу скелета нижніх кінцівок?

5. Які функції виконують жувальні м’язи?

6. Які функції виконують мімічні м’язи?

7. Що роблять м’язи-згиначі?

8. Які м’язи є згиначами, а які — розгиначами?

9. Навіщо потрібні відвідні та привідні м’язи?

10*. Чому деякі м’язи мають більш ніж дві головки?

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Біологія 8 клас Задорожний (нова програма)", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду