Войти
Закрыть

Сенсорні системи смаку й нюху

8 Клас , Біологія 8 клас Задорожний (нова програма)

 

40. Сенсорні системи смаку й нюху

Перед тим як перейти до вивчення системи смаку й нюху людини, пригадайте, які органи смаку й нюху є у тварин. Які тварини мають найкращий нюх? Чи відрізняються органи нюху у ссавців і комах?

Нюхова сенсорна система

До складу нюхової сенсорної системи входять нюхові рецептори носової порожнини, провідні нерви й ділянка кори, яка обробляє сигнали нюхових рецепторів.

Нюхові рецептори розташовані всередині носової порожнини, а саме в ділянці верхнього носового ходу й задньої верхньої частини носової перегородки (мал. 40.1). Рецептори складаються з клітин, які утворюють нюховий епітелій.

Сприйняття запахів

Гострота нюху характеризується порогом відчуття, тобто мінімальною кількістю пахучих речовин, які здатні викликати відчуття запаху. Щодо сприйняття однієї й тієї самої пахучої речовини, то воно широко варіює в різних людей. Окрім того, гострота нюху може змінюватися в однієї й тієї самої людини в широких межах залежно від багатьох умов, скажімо, від вологи, температури, атмосферного тиску тощо.

Особливо різко виражені зміни гостроти нюху, пов’язані з адаптацією. Люди, які працюють з речовинами, що мають неприємний запах, швидко звикають до нього й перестають його відчувати.

Смакова сенсорна система

До складу смакової сенсорної системи входять смакові рецептори ротової порожнини, провідні нерви й ділянка кори, яка обробляє сигнали смакових рецепторів. У людини немає окремих смакових нервів. З допомогою смакового аналізатора відбувається розпізнавання смаку їжі після того, як вона потрапить на слизову оболонку порожнини рота.

Мал. 40.1. Розташування нюхового епітелію в носовій порожнині

Мал. 40.2. Розташування зон сприйняття смаку на язику

У слизовій оболонці ротової порожнини містяться особливі утвори — смакові цибулини, що сприймають смакові подразнення. Вони мають вигляд пляшки, яка відкривається назовні невеликим отвором — смаковою порою.

Сприйняття смаку

Подразниками смакових рецепторів є речовини у водних розчинах. Якщо речовина нерозчинна у воді, то вона не має смаку. Не має смаку також дистильована вода. Існує чотири види смакових відчуттів: кисле, солоне, гірке й солодке.

Те, що ми відчуваємо різні смаки їжі, є результатом взаємодії багатьох відчуттів. Це пояснюється тим, що, крім смакових цибулин, на поверхні язика є інші чутливі закінчення, які сприймають температурні, тактильні й больові подразнення.

Поверхня язика неоднаково чутлива до різних видів смакових подразників. Солодкий смак краще відчувається на верхівці язика і слабше — біля основи. Гіркий смак, навпаки, максимально відчувається біля основи, а мінімально — біля верхівки язика. Кислий смак найкраще сприймається боковими частинами язика (мал. 40.2).

• У разі повної адаптації до одного запаху, тобто цілковитої втрати здатності відчувати його, гострота нюху щодо інших запахів може залишатися незміннною.

Рецептори нюхової сенсорної системи розташовані в носовій порожнині, а рецептори смакової сенсорної системи — у ротовій порожнині. І нюхові і смакові рецептори виробляють сигнали для нервової системи в разі потрапляння на них певних молекул. Для нюхових рецепторів це молекули летких речовин, які потрапляють в організм із повітрям. Для смакових рецепторів — це розчинені у воді речовини, які потрапили в ротову порожнину.

Перевірте свої знання

1. Яку будову має смакова сенсорна система?

2. Як відбувається сприйняття смаку?

3. Яку будову має нюхова сенсорна система?

4*. Як відбувається сприйняття запаху?

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Біологія 8 клас Задорожний (нова програма)", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду