Войти
Закрыть

Як розвивається опорно-рухова система

8 Клас , Біологія 8 клас Задорожний (нова програма)

 

29. Як розвивається опорно-рухова система

Перед тим як перейти до вивчення особливостей розвитку опорно-рухової системи людини, пригадайте, які органи входять до її складу. Які функції вони виконують? Як працюють м'язи? Як кістки сполучаються між собою?

Ріст кісток

Ріст і скостеніння кісток відбуваються в дитячому й підлітковому віці. Найбільший приріст у довжину спостерігається в перші два роки життя. Наступні періоди інтенсивності зростання — 7-8 років і в період статевого дозрівання. Ріст кісток у довжину припиняється у 22-24 роки.

У довжину кістки ростуть за рахунок поділу клітин хряща, який вкриває їхні кінці, а в товщину — за рахунок діяльності клітин окістя (мал. 29.1).

Після завершення росту поділ клітин у кістках не припиняється. Процеси руйнування старої кісткової речовини та заміни її на нову тривають усе життя. Саме завдяки їм можливе зрощування й відновлення кісток після переломів. Окрім того, ці процеси необхідні для пристосування кісток до навантажень, під впливом яких внутрішня структура кістки перебудовується. Ось чому кістки в людини, яка веде малорухомий спосіб життя, відрізняються від кісток спортсмена.

Ріст м'язів

Ріст м’язів у людини відбувається більш-менш рівномірно, за винятком періоду 14-16 років, коли інтенсивність росту найбільша. Через це рухи підлітків здаються невпевненими та незграбними. Це відбувається через те, що нервова система не встигає налаштовуватися на нові пропорції частин тіла, які змінюються занадто швидко для неї. За деякий час мозок пристосовується до нової ситуації, і ці незначні проблеми зникають.

Мал. 29.1. Ріст кістки

Ріст м’язів відбувається не тільки в дитячому чи підлітковому віці. Відповідні навантаження можуть стимулювати розвиток м’язів і збільшувати їхній розмір і в інші періоди життя.

Гіподинамія та її наслідки

Нормальний розвиток опорно-рухової системи можливий лише за умови достатньої рухової активності, повноцінного харчування і стабільної діяльності залоз внутрішньої секреції.

Недостатня рухова активність — одна з найпоширеніших проблем сучасності. Цю хворобу називають гіподинамією. Вона призводить до низки негативних наслідків, які впливають не тільки на опорно-рухову, але й на інші системи органів людини.

Наслідки гіподинамії:

• дистрофія (зменшення, ослаблення) скелетних м’язів;

• послаблення сили скорочень серця й тонусу судин;

• зниження інтенсивності обміну речовин та енергії;

• порушення кровообігу й атеросклероз;

• погіршення перетравлення й засвоєння їжі;

• послаблення імунітету;

• емоційна нестійкість.

Кістки ростуть у довжину за рахунок поділу клітин хряща на їхніх кінцях, ріст у товщину забезпечують клітини окістя. Процеси росту кісток припиняються у 22-24 роки, але протягом усього життя людини відбуваються процеси заміни старої кісткової речовини на нову. Ріст м’язів триває не тільки в дитячому й підлітковому, але й у дорослому віці. Недостатня рухова активність призводить до суттєвих проблем зі здоров’ям людини.

Перевірте свої знання

1. Які вікові зміни відбуваються зі скелетом?

2. Які вікові зміни відбуваються з м’язами?

3. Як гіподинамія впливає на серцево-судинну систему?

4. Як гіподинамія впливає на обмін речовин?

5. Як гіподинамія впливає на внутрішні органи?

6*. За рахунок чого кістки ростуть у товщину й довжину?

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Біологія 8 клас Задорожний (нова програма)", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду