Войти
Закрыть

Дихальні рухи

8 Клас

Ви вже знаєте, що основною функцією легень є обмін газів між повітрям альвеол і кров’ю. Газообмін у легенях можливий завдяки дихальним рухам - вдиху і видиху, які разом складають дихальний цикл. Як здійснюються дихальні рухи? Легені не мають власних м’язів, тому вдих і видих здійснюються за рахунок дихальних рухів: скорочення або розслаблення м’язів, які змінюють об’єм грудної порожнини (мал. 84). У здійсненні дихальних рухів насамперед беруть участь міжреберні м’язи та діафрагма, меншою мірою - деякі м’язи плечового поясу, шиї, спини та черевного преса. Оскільки тиск у плевральній порожнині менший, ніж тиск у легенях, легені повторюють форму грудної порожнини, що змінюється внаслідок рухів діафрагми. Під час вдиху скорочуються зовнішні міжреберні м’язи, які підіймають ребра та відводять їх убік. Скорочення м’язів діафрагми змінюють її форму зі склепінчастої на пласку. За рахунок цього об’єм грудної порожнини збільшується і тиск у легенях стає нижчий за атмосферний. Унаслідок цього повітря надходить через повітроносні шляхи до альвеол легень....

Процеси газообміну в легенях і тканинах

8 Клас

Як відбувається обмін газів у легенях? Ви вже знаєте, що основна функція легень - це забезпечення газообміну між атмосферним повітрям і кров’ю. Під час вдиху атмосферне повітря надходить до легень і в альвеолах змішується з повітрям, яке залишилося в них після видиху. По артеріях малого кола кровообігу венозна кров потрапляє в легені (пригадайте, який шлях проходить кров по малому колу кровообігу у ссавців). У венозній крові міститься значний відсоток вуглекислого газу. Через стінки капілярів альвеол відбувається газообмін між повітрям, яке міститься в альвеолах (альвеолярне повітря), та кров’ю: вона віддає вуглекислий газ і отримує кисень, тобто венозна кров перетворюється на артеріальну. Артеріальна кров виходить з легень через легеневі вени та прямує до серця. Пригадаймо: атмосферне повітря є сумішшю різних газів, але основними його складовими є кисень, вуглекислий газ та азот. На кожного з них у цій газовій суміші припадає певна частка, яка відповідає такій у загальному атмосферному тиску. Вимірюють цю частку тиску в міліметрах ртутного стовпчика (скорочено мм рт. ст.). Концентрація газів у рідинах характеризується терміном напруження. Він означає, з якою силою розчинений газ намагається залишити рідину. У повітрі, яке вдихає людина, кисню значно більше, ніж у венозній крові. Оскільки тиск кисню в альвеолярному повітрі більший (102 мм рт. ст.), ніж у венозній крові (40 мм рт. ст.), то згідно з основним законом дифузії кисень з альвеолярного повітря потрапляє крізь стінки альвеол та стінки капілярів у кров....

Значення дихання для існування організму. Система органів дихання людини

8 Клас

Яке значення дихання? Ви вже знаєте з попередніх розділів біології, що людина, як і наземні рослини та тварини, дихає атмосферним повітрям. Його запаси в організмі людини мають постійно поповнюватися, тому що вони обмежені об’ємом легень. Термін «дихання» позначає три різних, пов’язаних один з одним процеси: легеневу вентиляцію - це механічні процеси, які забезпечують надходження повітря в легені та виведення його з легень через повітроносні шляхи; обмін газів, який відбувається між повітрям у легенях і кров’ю та між кров’ю й іншими тканинами тіла; тканинне дихання - використання кисню клітинами для реакцій вивільнення енергії. У результаті цих процесів утворюється вуглекислий газ, що виводиться з організму. Цілісний процес дихання умовно поділяють на зовнішнє та внутрішнє. Зовнішнє дихання - вентиляція легень (обмін газів між атмосферним повітрям і організмом) Внутрішнє дихання - обмін газів між кров’ю та тканинами і використання кисню клітинами, процеси окиснення органічних речовин у клітинах, унаслідок яких виділяється енергія Дихання — це сукупність процесів, які забезпечують надходження в організм кисню, використання його для окиснення органічних речовин (білків, жирів, вуглеводів), а також видалення з організму вуглекислого газу, що утворився під час реакцій окиснення. Так здійснюється газообмін між організмом людини і навколишнім середовищем....

Харчові розлади. Профілактика захворювань травної системи

8 Клас

Різноманітні порушення діяльності травної системи. Унаслідок розладів жування та процесів слиновиділення порушується попереднє оброблення їжі. Залишки їжі між зубами сприяють розмноженню мікроорганізмів. Ви вже знаєте, що небезпечним захворюванням зубів є карієс. Тому після вживання їжі треба чистити зуби, особливо перед сном, полоскати рот теплою водою. Порушення жування може бути наслідком запальних процесів слизової оболонки ясен і рота - стоматиту (від грец. стома - рот). Погано пережована їжа спричиняє розлади травлення в шлунку, посилює секрецію шлункового соку, подразнює його слизову оболонку. Це призводить до запалення слизової оболонки шлунка - гастритів (від грец. гастер - шлунок) або виникнення виразок стінок шлунка та дванадцятипалої кишки. У шлунку і дванадцятипалій кишці людини мешкає бактерія - хелікобактер пілорі. Вона здатна спричиняти гастрити, дуоденіти (процеси запалення дванадцятипалої кишки) і навіть онкологічні захворювання цих органів. Цю бактерію виявляють у багатьох людей, які страждають на ці захворювання. Однак не у всіх людей, в організмі яких виявлено цю бактерію, є ознаки згаданих захворювань. Недотримання режиму харчування є також причиною панкреатиту (від грец. панкреас - підшлункова залоза) - запалення підшлункової залози. Запалення червоподібного відростка сліпої кишки - апендикса (від лат. апендикс - придаток) спричинює апендицит, що супроводжується гострим болем праворуч унизу живота, підвищенням температури тіла, ознобом, нудотою, блюванням....

Процеси травлення у кишківнику. Виведення з організму неперетравлених решток їжі

8 Клас

Яка будова і які функції тонкого кишківника? Частково перетравлена в шлунку їжа, яку називають хімусом, завдяки скороченню його м’язів через сфінктер надходить порціями до наступного відділу травного каналу - тонкого кишківника. Саме в ньому поживні речовини їжі розщеплюються остаточно і всмоктуються в кров і лімфу. У дорослої людини довжина тонкого кишківника становить 5-6 м. Його поділяють на три послідовних відділи: дванадцятипалу, порожню та клубову кишки (мал. 69). Дванадцятипалу кишку названо так тому, що її довжина дорівнює приблизно товщині 12 складених разом пальців (25-30 см). До неї відкриваються протока підшлункової залози та загальна жовчна протока (мал. 70). І хоча харчові маси затримуються в цій кишці недовго, саме тут на них діє найбільше травних ферментів. Їхня кількість залежить від складу їжі. Підшлункова залоза завдовжки 12-15 см розміщена під шлунком. Вона виробляє травний сік, який через вивідну протоку потрапляє в дванадцятипалу кишку. Травний сік підшлункової залози має лужну реакцію, виділяється тільки під час травлення. До його складу входять ферменти, які сприяють розщепленню всіх поживних речовин: трипсин та хімотрипсин впливають на розщеплення білків до їхніх складових - амінокислот, ліпаза - жирів до гліцеролу та жирних кислот, амілаза розщеплює крохмаль до глюкози. Печінка - це найбільша залоза в організмі людини (її маса - 1,5—2 кг), розташована переважно у правому підребер’ї, під діафрагмою. На нижній поверхні печінки є порожнистий орган - жовчний міхур, який загальною жовчною протокою сполучений з дванадцятипалою кишкою (мал. 70). Печінка виконує такі головні функції: секреторну, захисну, обмінну, синтетичну, детоксикаційну....

Процеси травлення в ротовій порожнині та шлунку

8 Клас

Яка будова ротової порожнини? Ви вже знаєте, що травний канал починається ротовою порожниною. У ній оцінюється смак їжі, визначається її придатність (їстівне чи неїстівне), починаються процеси механічного (пережовування) та хімічного (розщеплення за участі ферментів) перетворення їжі. Ззовні ротова порожнина обмежена губами й щоками. Верхню стінку ротової порожнини утворює піднебіння. Передня його частина - це тверде піднебіння, основою якого є кістки, а задня - м’яке піднебіння, утворене м’язами. Обидві частини піднебіння вкриті слизовою оболонкою (мал. 63). Язик і визначення смаку їжі в ротовій порожнині. Язик - це рухливий м’язовий орган, утворений м’язовою посмугованою скелетною тканиною, на слизовій оболонці якого містяться смакові рецептори. Завдяки цим рецепторам ми розрізняємо кисле, солодке, солоне, гірке і таким чином визначаємо смак їжі, а також якість речовин, що надійшли до ротової порожнини (нехарчові або шкідливі речовини рефлекторно викидаються з неї). Крім того, язик бере участь у перемішуванні їжі, ковтанні, а разом з губами та зубами - у формуванні членороздільних звуків мови....

Значення травлення. Система органів травлення

8 Клас

Що таке травлення? Ви вже знаєте, що існування організму, нормальний перебіг процесів життєдіяльності можливий лише за умови витрат органічних речовин і енергії та постійного відновлення їх. Однак для того, щоб речовини їжі, які надходять в організм, могли замінити витрачені, вони мають зазнати певних фізичних і хімічних перетворень в органах травної системи. Речовини, які утворюються в результаті реакцій розкладу, через стінки шлунково-кишкового тракту потрапляють у кров і лімфу завдяки процесам всмоктування. Саме процеси розщеплення і всмоктування є головними процесами травлення. Далі поживні речовини з кров’ю та лімфою транспортуються до всіх тканин та органів. Травлення — сукупність процесів механічної обробки їжі та хімічного розщеплення її компонентів на сполуки, які організм здатний засвоювати та включати в обмін речовин. Як побудована травна система людини і які її основні функції? Травна система людини анатомічно та функціонально поділена на травний канал і допоміжні органи травної системи. Загальна довжина травного каналу становить 8-10 м. Він простягається від ротового отвору до анального....

Значення збалансованого харчування для збереження здоров’я

8 Клас

Збалансоване (раціональне) харчування та його значення для здоров’я людини. З давніх-давен люди надавали великого значення харчуванню як засобу збереження здоров’я. Цікаво знати Авіценна (Ібн Сіна) (мал. 57) - відомий арабський лікар, один із засновників гігієни харчування, який перший розробив правила раціонального харчування. Збалансоване, або раціональне, харчування — це таке харчування, коли якість і кількість їжі відповідають потребам організму. Насамперед ці потреби визначаються тим, яку кількість енергії витрачає організм у процесі власної життєдіяльності. Енергетичні витрати організму визначають за основним обміном - тією найменшою кількістю енергії, яка потрібна для забезпечення нормальної життєдіяльності організму за умов максимального фізичного, інтелектуального та емоційного спокою, а саме: у стані бадьорості, вранці після сну, лежачи, натщесерце, за відсутності сторонніх подразників і за температурного комфорту (+18...+23 °С). За цих умов енергія витрачається лише на забезпечення роботи внутрішніх органів (біохімічні процеси, що відбуваються у клітинах, роботу серця, дихальні рухи тощо). Основний обмін залежить від різних чинників: статі, віку, функціонального стану організму, виконуваної роботи. Для людини середньої маси, середнього зросту та середнього віку добове значення основного обміну становитиме приблизно 7000 кДж. Звичайно, для здійснення фізичної роботи організм витрачатиме ще певну кількість енергії (див. таблицю 3)....

Їжа та її компоненти. Харчові та енергетичні потреби людини

8 Клас

Які харчові продукти і в якій кількості ми маємо споживати, щоб наш організм залишався здоровий? Їжа - це поживні речовини, які людина споживає для підтримання життєдіяльності організму, насамперед для забезпечення його енергією та матеріалом для процесів асиміляції. Харчові продукти - це об’єкти тваринного та рослинного походження, які використовують в їжу в натуральному чи переробленому вигляді. Речовини, які організм отримує з навколишнього середовища з їжею, зазнають змін і засвоюються клітинами. Основними компонентами харчових продуктів є органічні речовини (білки, вуглеводи, жири), вода та мінеральні солі. Їхній вміст у різних харчових продуктах тваринного і рослинного походження неоднаковий. Харчові продукти тваринного походження (м’ясо, риба, молоко, яйця, вершкове масло тощо) - це основне джерело білків і жирів та частково вуглеводів. Особливу цінність становлять білки тваринного походження, оскільки організм людини здатний засвоювати їх майже повністю. Відсутність у їжі білків не може бути зрівноважена жодними іншими сполуками. Відсутність білків у харчовому раціоні спричиняє важкі розлади обміну речовин, зниження фізичної та розумової працездатності, атрофію м’язів, зниження захисних властивостей організму. Жири тваринного походження надходять до організму переважно із салом, жирними м’ясом та рибою, вершковим маслом, молоком, сиром, сметаною тощо....

Обмін речовин та перетворення енергії в організмі людини - основа забезпечення його нормального функціонування

8 Клас

Основу існування нашого організму забезпечують процеси обміну речовин і перетворення енергії. Що таке обмін речовин? Організм людини, як й інші біологічні системи, є відкритою системою (мал. 52). Тому неодмінною умовою існування нашого організму є надходження ззовні поживних речовин, що містять у собі енергію (пригадайте: організм рослин здатний вловлювати й використовувати енергію світла). Отримані ззовні речовини та енергія зазнають значних перетворень у нашому організмі. Поживні речовини засвоюються і енергія, що в них накопичена, використовується. Продукти обміну виводяться назовні (мал. 53). Обмін речовин ще називають метаболізмом. У процесах обміну речовин нашого організму беруть участь різні типи сполук - як органічні (білки, жири, вуглеводи тощо), так і неорганічні (неорганічні кислоти, солі, кисень, вуглекислий газ, вода та ін.). Процеси метаболізму забезпечують ріст і розвиток організму, дають змогу реагувати на подразники зовнішнього та внутрішнього середовища. Завдяки обміну речовин структури організму постійно оновлюються, підтримується динамічна сталість його внутрішнього середовища - гомеостаз....

Навігація