Які харчові продукти і в якій кількості ми маємо споживати, щоб наш організм залишався здоровий? Їжа - це поживні речовини, які людина споживає для підтримання життєдіяльності організму, насамперед для забезпечення його енергією та матеріалом для процесів асиміляції. Харчові продукти - це об’єкти тваринного та рослинного походження, які використовують в їжу в натуральному чи переробленому вигляді. Речовини, які організм отримує з навколишнього середовища з їжею, зазнають змін і засвоюються клітинами. Основними компонентами харчових продуктів є органічні речовини (білки, вуглеводи, жири), вода та мінеральні солі. Їхній вміст у різних харчових продуктах тваринного і рослинного походження неоднаковий. Харчові продукти тваринного походження (м’ясо, риба, молоко, яйця, вершкове масло тощо) - це основне джерело білків і жирів та частково вуглеводів. Особливу цінність становлять білки тваринного походження, оскільки організм людини здатний засвоювати їх майже повністю. Відсутність у їжі білків не може бути зрівноважена жодними іншими сполуками. Відсутність білків у харчовому раціоні спричиняє важкі розлади обміну речовин, зниження фізичної та розумової працездатності, атрофію м’язів, зниження захисних властивостей організму. Жири тваринного походження надходять до організму переважно із салом, жирними м’ясом та рибою, вершковим маслом, молоком, сиром, сметаною тощо....
|