Войти
Закрыть

Лабораторна робота. Вивчення структурно-функціональної різноманітності клітин

9 Клас , Біологія 9 клас Андерсон, Вихренко

 

Лабораторна робота

Вивчення структурно-функціональної різноманітності клітин

Мета: закріпити знання будови клітин різних систематичних груп; повторити прийоми виготовлення мікропрепаратів, розгляду їх за допомогою мікроскопа та виконання рисунків біологічних об'єктів.

Хід роботи

  • 1. Приготуйте мікропрепарат листка елодеї, витриманого на світлі (8 - 10 год).
  • 2. Розгляньте його за допомогою мікроскопа.
  • 3. Зарисуйте клітини в зошиті. Підпишіть складові.
  • 4. Розгляньте за допомогою мікроскопа готові мікропрепарати мукора та війчастого епітелію.
  • 5. Зарисуйте клітини в зошиті. Підпишіть складові.
  • 6. Розгляньте фотографії із зображеннями клітин листка елодеї, клітин мукора та клітин війчастого епітелію. Якими цифрами їх позначено?
  • 7. Виявіть ознаки подібності та відмінності в будові клітин.
  • 8. Чим зумовлені відмінності будови клітин різних систематичних груп?

Цікавинки

Термін клітина ввів Роберт Гук, який спостерігав за допомогою мікроскопа власної конструкції комірки рослинного корка. Насправді те, що він бачив, було лише клітинними стінками мертвих клітин.

Сучасні методи мікроскопії дають змогу побачити розподіл у живій клітині молекул певного типу. На фото зеленим кольором позначено білки, що забезпечують зв'язок двох мембран, синім - специфічні ядерні білки, а червоним - цитоскелет.

Ми знаємо, що основною функцією ДНК ядра є збереження спадкової інформації. Проте деякі клітини використовують ці молекули в дещо незвичний спосіб. Так, імунні клітини (нейтрофіли) виштовхують ядерну ДНК за межі клітини, формуючи з її довгих молекул ловильну сітку (зелені нитки), у якій заплутуються хвороботворні мікроорганізми (позначено фіолетовим кольором).

Середня тривалість життя молекули АТФ у клітинах з активним метаболізмом становить близько 1 хв. У людини загальна маса АТФ у кожен момент часу - близько 100 г, але протягом доби її сумарно використовується 50-75 кг. Це означає, що кожна молекула ресинтезується більш ніж 500 разів (50 кг / 0,1 кг = 500).

Основним ферментом темнової фази фотосинтезу є рибулозобісфосфаткарбоксилаза, або РуБісКО. Саме він відповідає за входження молекул вуглекислого газу до складу органічних сполук. РуБісКО вважається найпоширенішим ферментом на Землі.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Біологія 9 клас Андерсон, Вихренко", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду

Навігація