Войти
Закрыть

Різноманітність еукаріотичних організмів

9 Клас , Біологія 9 клас Андерсон, Вихренко

 

§ 43. Різноманітність еукаріотичних організмів

Згадаємо!

  • Які організми належать до одноклітинних еукаріотів?
  • Якими є особливості будови рослинної, тваринної та грибної клітин?

Вам уже відомо, що одноклітинні еукаріоти становлять окрему групу організмів. Їх тіло складається з однієї клітини, яка є самостійним організмом (рис. 169).

Одноклітинні еукаріоти. Організми цієї групи можуть бути одно- або багатоядерними. У деяких з них (інфузорій, форамініфер) наявні ядра двох типів - вегетативні, що регулюють процеси обміну речовин, та генеративні, що забезпечують передавання спадкової інформації під час розмноження. У цитоплазмі одноклітинних еукаріотів містяться дво- та одномембранні органели. За способом живлення ці організми поділяють на автотрофи (одноклітинні водорості), гетеротрофи (амеби, інфузорії), що поглинають їжу за допомогою піноцитозу або фагоцитозу, та міксотрофи - організми зі змішаним типом живлення (Евглена зелена). Спосіб живлення зумовлює відмінності в будові клітин цих організмів. Фототрофи містять хлоропласти, можуть мати вакуолі з клітинним соком. Існують такі організми, складовими клітин яких є скоротливі й травні вакуолі (згадайте їхні функції). Чимало організмів здатні до активного руху, що здійснюється, наприклад, за допомогою псевдоподій, джгутиків, війок. Одноклітинні еукаріоти можуть розмножуватися нестатевим способом - поділом навпіл, брунькуванням тощо, а також статевим способом. Для пристосування до несприятливих умов вони утворюють спори або цисти. Одноклітинні еукаріоти можуть реагувати на зміни навколишнього середовища, реакції в них відбуваються у вигляді таксисів.

Рис. 169. Одноклітинні еукаріоти: а - Хламідомонада Рейнгардта; б - Евглена зелена

Згадайте особливості будови та життєдіяльності зображених організмів.

Рослини. Ви вже знаєте, що рослини належать до еукаріотичних організмів. Нагадаємо особливості, що відрізняють клітини рослин від клітин інших багатоклітинних еукаріотів. Клітинна стінка містить полісахариди, насамперед целюлозу. У цитоплазмі клітин є вакуоля з клітинним соком. Резервною речовиною є крохмаль. Для рослинних клітин характерною ознакою є наявність пластид. Одні з них - хлоропласти - містять хлорофіл. Завдяки наявності цього пігменту в рослинах відбувається фотосинтез.

Тіла більшості рослин сформовані тканинами, що містять клітини різних типів. Виокремлюють кілька типів рослинних тканин. Клітини твірних тканин (меристема) перетворюються на клітини всіх інших тканин. Покривні тканини (епідерма, корок) захищають інші тканини від негативного впливу зовнішнього середовища й забезпечують зв'язок з ним. Провідні тканини (флоема й ксилема) відповідають за транспортування речовин в організмі. Клітини механічних тканин виконують опорну функцію. Основні тканини розташовані між іншими тканинами. Серед них - асиміляційна, що забезпечує фотосинтез.

Вегетативні органи - корінь і пагін - забезпечують процеси обміну речовин, росту тощо. Генеративні органи - органи, за допомогою яких відбувається розмноження, - квітка та плід (рис. 170). Розмноження рослин може відбуватися статевим і нестатевим шляхом. Нестатеве розмноження відбувається з утворенням спор у спеціалізованих органах - спорангіях. Статеве розмноження рослин відбувається з утворенням насіння, що дозріває відкрито на лусках шишок у голонасінних рослин або захищено стінками плоду, як у покритонасінних рослин. Запліднення в покритонасінних відбувається всередині органу розмноження - квітки. Рослини також можуть розмножуватися вегетативними органами. Розгляньте рослинні організми різних груп на рисунку 170.

Рис. 170. Особливості будови організму різних груп рослин

Водорість Ульва. Органів немає

Мох Сфагнум. Пагін

Папороть Страусове перо звичайне. Корінь, пагін

Покритонасінна рослина Підсніжник звичайний. Корінь, пагін, квітка, плід

Поясніть відсутність органів у водоростей.

Чому в наземних рослин тіло поділене на органи?

Які переваги для покритонасінних рослин зумовлює наявність квітки й плоду?

Рослини здатні до фотосинтезу, а тому мають вирішальне значення для існування життя на Землі, оскільки цей процес є основним джерелом органічних речовин. Кисень, що виділяється під час фотосинтезу, забезпечує аеробне дихання й утворює озоновий шар планети.

Тварини. До цієї групи належать багатоклітинні організми, клітини яких не мають клітинної стінки. Над плазматичною мембраною розташований глікокалікс. На відміну від рослин у клітинах тварин запасається не крохмаль, а глікоген. Тваринам властивий гетеротрофний спосіб живлення, більшість з них здатні до активного руху. Серед тварин є організми, що не мають тканин, наприклад губки (рис. 171). Їхнє тіло сформоване зі стінок і порожнини, заповненої водою.

Тіла більшості тварин утворені тканинами й органами (рис. 172). У тваринному організмі виокремлюють чотири типи тканин. Епітеліальні тканини складаються з одного або багатьох шарів клітин, що щільно прилягають один до одного. Міжклітинної речовини в цих тканинах майже немає. Вони утворюють покриви тіла тварин, вистилають порожнини тіла та внутрішніх органів. М'язові тканини складаються з видовжених клітин, які у відповідь на подразнення скорочуються. Нервова тканина, що складається з нейронів та нейроглії, відповідає на дію подразника збудженням. Тканини внутрішнього середовища складаються з клітин і міжклітинної речовини. Властивості цих тканин здебільшого визначаються саме складом та структурою міжклітинної речовини. Вони виконують захисну, транспортну, резервну, опорну функції тощо.

Рис. 171. Тваринний організм, що не має тканин

Губка

Рис. 172. Безхребетна та хребетна тварини

Восьминіг гігантський

Афаліна звичайна

Опишіть пристосування зображених тварин до водного способу життя.

З тканин складаються органи, сукупність органів утворює системи. Пригадайте функції та загальний план будови систем органів на прикладі хребетних тварин. Тіло тварини вкриває шкіра. Вона захищає її від негативного впливу навколишнього середовища й забезпечує сприйняття зовнішніх подразників.

Опорно-рухова система забезпечує рух організму в просторі, рух окремих його частин, а також підтримує тіло в певному положенні. Ця система складається зі скелета (сукупності кісток) і м'язів. Завдяки кровоносній системі транспортуються поживні речовини, продукти обміну, кисень, вуглекислий газ тощо. Ці функції виконують серце й судини - артерії, вени та капіляри. Кисень потрапляє в організм, а вуглекислий газ видаляється з нього завдяки дихальній системі, що складається з повітроносних шляхів і легень. Травна система забезпечує організм поживними речовинами. Вона складається зі шлунково-кишкового тракту й травних залоз. Кінцеві продукти обміну видаляються з організму завдяки видільній системі, основним органом якої є нирки. Нервова й ендокринна системи забезпечують регуляцію функцій організму як єдиного цілого. Завдяки органам чуття відбувається зв'язок організму з навколишнім середовищем. Хребетні є роздільностатевими тваринами. Статева система забезпечує розмноження.

Гриби. Ця група організмів відрізняється і від тварин, і від рослин, але в її представників є риси подібності з представниками обох груп організмів. У цю групу об'єднано гетеротрофні організми, серед яких є сапротрофи (рис. 173) та паразити. Деякі гриби утворюють мікоризу з коренями рослин. У складі клітинних стінок часто є хітин. У цитоплазмі немає клітинного центру. Резервною речовиною, як і у тварин, є глікоген. Для грибів характерний необмежений ріст, що є спільною ознакою з рослинами. Справжніх тканин у грибів немає. У них може бути як статеве, так і нестатеве розмноження.

Рис. 173. Різноманітність грибів

Гриб білий, або Боровик

Пеніциліум у полі зору мікроскопа

Поясніть значення зображених організмів у житті людини.

ПОВТОРІТЬ, ПОМІРКУЙТЕ

  • 1. Що таке одноклітинні організми?
  • 2. Опишіть будову хребетної тварини.
  • 3. Опишіть будову покритонасінної рослини.
  • 4. У чому полягає відмінність у будові клітин рослин, тварин і грибів.
  • 5. Доведіть, що одноклітинний організм - цілісна біологічна система.
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Біологія 9 клас Андерсон, Вихренко", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду

Навігація